Početna Broj 173 LG Pad u 10 inča – LG G Pad 10.1

LG Pad u 10 inča – LG G Pad 10.1

Velika tabla sa velikom baterijom

Prošlogodišnji model G Pad 8.3 predstavio je prijatno iznenađenje kompanije LG. Simpatičan dizajn, solidno jak hardver i pristojna cena izdvojili su ovaj tablet od konkurencije, pa smo i od ovogodišnje verzije očekivali nešto slično.

Model intuitivno (da ne kažemo nemaštovito) nazvan LG G Pad 10.1 predstavlja 10.1-inčnu verziju njihove serije tableta. Međutim veća verzija nije samo model sa nešto većim ekranom. Kao prvo, novi G Pad je osetno jeftiniji nego stariji brat u trenutku kada se pojavio, a s obzirom na dimenzije bilo je logično da će LG zakinuti na hardveru. Za razliku od moćnog Snapdragon 600 čipseta i rezolucije nešto jače od FullHD (1920×1200 piksela), LG se ovoga puta odlučio za Snapdragon 400 u kombinaciji sa 720+ rezolucijom (1280×800 piksela). Moramo im odati priznanje, jer se sa dodatnih 80, odnosno 120 piksela eliminišu softverski tasteri, pa vam na raspolaganju u najgorem slučaju ostaje 1080p, odnosno 720p rezolucija, kada je manji model u pitanju. Sa dimenzijama ekrana porasla je i težina, pa iako se i dalje radi o plastičnom telu, sa 340 g, koliko je težio G Pad 8.3 došli smo do lepih 523 g, što je čak 50% više!

U našem slučaju tablet je došao sa veoma praktičnim „cover-om“ koji ima mogućnost savijanja tako da tablet možete postaviti pod odgovarajućim uglom na ravnoj površini ukoliko želite da odgledate neki film. Pored zaštitne funkcije, ovo nam je bilo veoma korisno, jer težina od preko 500 g uopšte nije zgodna za dugu upotrebu bez adekvatnog oslonca. Sam tablet je došao bez kutije, pa ne znamo da li se cover dodatno kupuje ili dolazi u paketu, ali ako ne dolazi definitivno treba razmišljati u pravcu ovog nadasve korisnog dodatka.

Znači povećali smo dimenzije, smanjili rezoluciju ekrana, samim tim i jačinu hardvera, a shodno tome prepolovljena je i količina radne memorije, pa vam je sada na raspolaganju „samo“ 1 GB. S obzirom da smo duplo jeftinije tablete viđali sa 2 GB RAM-a, ovo nam se nikako nije svidelo. Količina interne memorije zadržana je na komotnih 16 GB, a moguće je proširiti je uz pomoć micro SD kartica kapaciteta do 64 GB. Ovo je jako bitan momenat, posebno ako tablet, kao potpisnih ovih redova često koristite za gledanje filmova i serija. Tih 16 GB se časkom napuni sa HD materijalom, a kako memorijske kartice nikada nisu bile jeftinije preporučujemo da nabavite jednu od najmanje 32 GB. Ono što je G Pad 10.1 dobio u odnosu na verziju 8.3 je NFC. O upotrebnoj vrednosti ove tehnologije nema previše smisla diskutovati, posebno ne na tabletu. Neki korisnici ne mogu bez NFC-a, dok većina niti zna, niti je ikad koristila ovu tehnologiju, pa ako vam je isti potreban na tabletu iz bilo kog razloga, razmislite i o G Pad verziji sa 10.1-inčnim ekranom.

LG_G_Pad_10_1_01

Već standardna boljka LG uređaja koji ne pripadaju premijum segmentu – izostanak senzora osvetljenja ambijenta postaje frustrirajuć i stvarno ne znamo šta je na pameti njihovim inženjerima kada donose odluke ovog tipa. Bitno je da poseduje IC port, opet sa siromašnijim softverom nego što smo to videli kod G3, čak i kod G3 S! Prisutan je i GPS, pa ga možete koristiti kao navigaciju sa npr. here mapama ili nekim softverom koji se plaća, pod uslovom da nađete odgovarajući držač za automobil. Kamere se nisu previše menjale u odnosu na G Pad 8.3, kome ovaj aspekt nije bio među primarnima, pa i dalje imamo 5 Mpx pozadi i bez blica, kao i 1,3 Mpx sa prednje strane. Ako vam nije glupo da slikate ovolikim uređajem zasmetaće vam što je izostala HDR opcija, a nema ni filtera ni laserskog fokusiranja karakterističnog za G3 modele. Ukupan utisak je da je kamera sasvim solidnog kvaliteta s obzirom na skromni senzor, posebno u uslovima dobrog osvetljenja. Boje su tačne i dovoljno zasićene, a nema distorzije i mutnih delova po uglovima.

Velike dimenzije omogućile su korišćenje Li-Ion baterije kapaciteta 8000 mAh što je 70% više u odnosu na 4600 mAh koliko ima Li-Polimer baterija kod G Pad 8.3. Ovo se itekako odrazilo na autonomiju, koja je svakako jedna od najbitnijih stavki kod novog G Pad-a. Sa 8000 mAh možete komotno odgledati pet ili šest dugačkih filmova, odnosno surfujete i igrate se ceo dan, pre nego što vas baterija izda. Ovo je jedan od najboljih rezultata koje smo ikada videli, a jasno je da je mamutski kapacitet baterije u kombinaciji sa ne tako velikom rezolucijom i optimizovanim hardverom učinio svoje.

Očekivano, G Pad 10.1 dolazi opremljen svežom verzijom KitKat OS-a, sa sve redizajniranim UI-jem, koji podseća na ono što smo videli kod G3 modela. Uostalom, hardverski, G Pad 10.1 je po najvećem broju karakteristika veoma sličan G3 S pametnom telefonu. Ovo znači i da novi LG tablet ne treba posmatrati kao uređaj koji je namenjen igranju najzahtevnijig igara – jer nije. LG G Pad 10.1 okrenut je ka multimediji, a omogućiće vam i da se povremeno poigrate sa dobrim delom igara, doduše, ne i sa najzahtevnijim među njima, što je i logično, s obzirom na cenovnu kategoriju kojoj pripada. U svakodnevnom radu G Pad 10.1 ne pokazuje da mu fali još radne memorije i normalne zahteve i aplikacije obrađuje tečno i bez zastajkivanja. Tome dodatno doprinosi rasterećeni OS, koji nema preinstaliranu gomilu sistemskih aplikacija koje „jedu“ RAM pri pokretanju OS-a, pa smo ubrzo zaboravili na količinu sistemske memorije – dok nismo pokrenuli neku malo zahtevniju igru. Stvar je prosta, Android dobro raspoređuje memoriju aplikacijama i po potrebi iz RAM-a čisti aplikacije najmanjeg prioriteta, ali kada pokrenete zahtevnu igru koja u startu traži dosta RAM-a pomoći vam nema.

Plastično telo novog G Pad-a ne poseduje nikakve dizajnerske izlete, već je minimalizam prisutan na svakom koraku. Ekran dominira prednjom stranom, a okviri su dovoljno široki da tablet možete držati, a opet dovoljno uski da vam vizuelno ne smetaju. Od konektora ćete naći micro USB (USB OTG je podržan), 3,5 mm džek i micro SD slot (zaštićen plastičnim poklopcem), a od tastera Power i Volume klackalicu pored kojih je i IC port. Sa 8,9 mm spada u grupu tankih tableta, a poseduje i dva solidna zvučnika sa zadnje strane.

Sam ekran je IPS tipa i ono što smo navikli od LG-a: odlični uglovi gledanja, precizan prikaz boja i solidna vidljivost napolju, ali ipak za korak ispod onoga što smo videli kod G Pad 8.3 modela. Prava je šteta što nije odabrana 1080p rezolucija koja nedostaje pri surfovanju, što je jedan od najčešćih scenarija korišćenja ovog uređaja.

Obrni-okreni, LG G Pad 10.1 nam se svideo. Fenomenalna autonomija i prosečan hardver čine ovaj uređaj idealnim za multimedijalnu namenu. Gledanje filmova, serija, surfovanje i slične rabote su „mačiji kašalj“ za hardver kojim G Pad 10.1 raspolaže. Ekran je veliki, solidnog kvaliteta, pa i kad gledate neki od filmova ne morate mnogo da ga približavate kao što je slučaj sa pametnim telefonom. Ako vam 8 inča nije dovoljno, bacite pogled na G Pad 10.1. Iako nije hardverski jak kao svoj stariji brat, osim zahtevnih igara sve ostalo će raditi kao sat. Uostalom i cenovna kategorija mu ne nameće pravu konkurenciju, pa G Pad 10.1 obavezno treba uzeti u razmatranje ukoliko planirate da pazarite nov tablet.

LG G Pad 10.1 (V700)
OS: Android 4.4.2 KitKat
CPU: Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400 1,2 GHz Quad-core
GPU: Adreno 305
Memorija: 1 GB RAM, 16 GB interno, proširivo microSD karticama do 64 GB
Kamera: 5 Mpx zadnja, 1,3 Mpx prednja
Ekran: 10.1 inča, kapacitivni IPS, 1280×800 piksela
Povezivanje: WiFi, Bluetooth v4.0, NFC, GPS, IC port
Baterija: 8000 mAh, Li-Ion
DImenzije: 261x166x8,9 mm, 523 g
Cena: 29.000 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply