Početna Broj 173 Luksuz koji to nije – Hewlett Packard Stream 14

Luksuz koji to nije – Hewlett Packard Stream 14

Novi model u HP Stream seriji laptop računara namenjenih za rad u oblaku, privlači pažnju odličnim dizajnom, performansama i veoma pristupačnom cenom

Panasonic TV

Hewlett Packard je tokom proteklih nekoliko meseci osvežio gotovo kompletan portfolio prenosnih računara, s posebnom pažnjom usmerenom na niži segment konvertibilnih, tablet i „cloud“ računara, segment tržišta za koga kupci pokazuje najviše interesovanja. U popularnoj ediciji kompaktnih laptop uređaja svetlost dana nedavno je ugledao zanimljiv 14-inčni model privlačnog dizajna i još privlačnije cene.

HP Stream 14 je još jedan (uspešan) pokušaj američke kompanije da proširi originalni koncept Chromebook cloud-centričnih računara, gde je ograničeni Chrome operativni sistem zamenjen Windowsom 8. U pitanju je kompaktan i lagan računar sa 14-inčnim ekranom rezoulucije 1366×768 piksela i pažljivo odabranim hardverom koji omogućuje udoban rad u okruženju kancelarijskih aplikacija i tokom pretraživanja interneta. Centralni procesor je štedljivi četvorojezgarni AMD A4 na taktu od 1,6 GHz, koji se oslanja na 2 GB RAM-a i SSD disk kapaciteta 32 GB (polovinu ovog prostora zauzima operativni sistem, a sa kompletnom Office 2013 paketom korisniku na raspolaganju ostaje oko 13 GB.

ATV & NAUTICA 2020

HP-Stream-14-4

Budući da je predviđen za korišćenje u online okruženju, odnosno pristup cloud aplikacijama i servisima, ukupne performanse sistema nisu na nivou koji će zadovoljiti igrače i korisnike koji tokom rada koriste glomazne aplikacije koje iziskuju dosta prostora i procesorske snage. Možda jedina komponenta koja odskače iz low-budget segmenta je brendirani audio sistem, koji nosi Beats Audio potpis (verovatno se radi o jednom od poslednjih HP računara sa ovim sistemom, budući da ugovor s Beats Audiom nije obnovljen). U realnim uslovima, međutim, Stream 14 se pokazao znatno bolje nego što se na osnovu specifikacija može pretpostaviti, naročito tokom lokalne reprodukcije HD video sadržaja i pri streamovanju (HD sadržaji sa Youtube-a), kao i tokom pretraživanja glomaznih internet stranica. Problem sa manjkom prostora za skladištenje rešava se jednostavno – jedna relativno jeftina microSD kartica od 64 GB bila je više nego dovoljna za sve potrebe (kupovinom računara dobijate i vodoljno cloud prostora – 25 GB na servisu Box i 100 GB na OneDrive sistemu). Pokretanje sistema je veoma brzo, u rangu Intel i3 mašine sa 4 GB RAM-a, koju smo koristili kao referentan model tokom testiranja. Isto važi i za rad u Office 2013 okruženju, u kome se sve aplikacije izvršavaju bez ikakvih problema.

Autonomija je još jedan segment u kome Stram 14 briljira, jer pod punim opterećenjem (reprodukcija videa uz otvorenu WiFi konekciju) baterija „drži“ i više o 5 sati. Uz malo optimizacije, autonomija se može produžiti i na čitavih 8 sati. Ekran je sasvim primeren računaru ove klase, a ne bi ga se postideli ni neki skuplji računari (touchscreen bi svakako bio još bolje rešenje, ali njegova ugradnja bi najverovatnije podigla cenu). Mogućnosti za povezivanje su brojne, i pored WiFi modula uključuju i 2 USB 2.0 i jedan USB 3.0 port, HDMI, čitač memorijskih kartica i priključak za slušalice.

Kvalitet izrade je daleko iznad očekivanog nivoa. Prelepo ultratanko kućište nalikuje Mac Book Air modelima, izrađeno je od kvalitetne plastike i čvrsto sklopljeno. Ventilator je praktično bešuman, što dodatno doprinosi maksimalnoj udobnosti u radu.

HP Stream 14 možda ne postavlja nove rekorde po pitanju performansi, ali posao za koji je namenjen obavlja besprekorno. Ako prihvatite njegova ograničenja, za veoma malo novca dobićete računar koji će vas odlično služiti. Topla preporuka!

HP Stream 14
OS: Windows 8.1
Procesor: AMD Quad-Core A4 micro-6400T
RAM: 2 GB DDR3L
Disk: 32 GB eMMC
Optika: nema
Grafika: Radeon R3
Ekran: HD WLED, 14”, 1366×768 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1xUSB 3.0, 2xUSB 2.0, HDMI, čitač SD/SDHC, audio
Masa: 1,7 kg
Cena: 39.990 RSD
www.hp.rs

Leave a Reply