Početna Broj 173 Luksuzni konvertibilac – Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B

Luksuzni konvertibilac – Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B

Luksuzan ultrabook računar sa kompletnim asortimanom funkcija i/ili Windows tablet s naprednim multimedijalnim kapacitetima

Odvojivi 2-u-1 računari izdvojili su se tokom proteklih meseci kao zasebna, dobro definisana kategorija prenosivih računara za koje korisnici pokazuju sve više interesovanja. Potražnja za ovakvim računarima neprekidno raste, kako u nižem, tako i u višem cenovnom rangu, pa ne čudi sve veći broj modela sa šarolikim cenama i performansama. Posle pristupačnog HP-ovog mališana koga smo „pretresli“ u prošlom broju (Pavilion 10 x2), predstavljamo drugačije koncipiran i znatno skuplji high-end uređaj kompanije Toshiba, koji kombinuje vrhunske performanse i premium izradu.

Satellite Click 2 Pro P30W-B je, u osnovi, relativno tanak ultrabook računar sa nešto težim, ali prelepo dizajniranim i besprekorno konstruisanim aluminijumskim kućištem čija robusnost obećava višegodišnju udobnu eksploataciju. Kako je sva „glavnica“ smeštena u monitor, gornji deo kućišta je nesrazmerno teži od tastature, ali uprkos tome računar na radnoj površini stoji stabilno; ovu stabilnost obezbeđuje naročit push-to-click mehanizam za povezivanje sa tastaturom, koji obezbeđuje čvrstu vezu oba dela računara, ali i zahteva izvesno vreme za uvežbavanje (pri „nabadanju“ ekrana treba jednom rukom držati tastaturu, reze se ne odvajaju uvek bez otpora, a dešava se i da računar ne detektuje odmah tastaturu).

Full HD IPS ekran dijagonale 33,8 cm (13,3 inča) je osetljiv na dodir i prikazuje sliku koja je pravi melem za oči. Pored uverljive kolorne reprodukcije i savršenog kontrasta, ovaj panel nudi i široke uglove gledanja, što Satellite Click 2 Pro čini idealnim za reprodukciju videa. Korisnici naviknuti na touchscreen operacije u Windowsu 8 osećaće se kao kod kuće, jer ekran obezbeđuje brzu i preciznu kontrolu. Za potpun užitak u pokretnim slikama pobrinuće se i par Harman/Kardon zvučnika, koje će bez ikakvih problema sobu srednje veličine ispuniti glasnim, dobrom definisanim zvukom. Ugođaj pomalo kvari samo neobično širok crni okvir ispod donje ivice ekrana, koji se stapa s ekranom – kada je na ekranu crna pozadina, prelaz između panela i plastike praktično je neuočljiv, što ostavlja neprijatan utisak da je ekran prekomerno sabijen.

Satellite-Click-2-Pro_P30W-B_lifestyle-image_01

Za surfovanje vebom, multimediju, streaming i ostale svakodnevne operacije teško da ćete naći brži računar u ovoj klasi.

Tastatura je chiclet tipa, prostrana i prilično udobna za rad (možda za nijansu plića od idealne), a pozadinsko LED osvetljenje omogućuje udoban rad u mraku. Touchpad sa klikom (Clickpad) pruža lep osećaj pod prstima i omogućava preciznu kontrolu pokazivača i izvođenje gestova (podržane su sve Windows 8 Gestures komande). Između tableta i tastature nalaze se dobro sortirani portovi: na dnu tableta nalazi se jedan USB 2.0 port pune veličine, microHDMI izlaz i audio priključak i oni nisu dostupni kada je tablet spojen s tastaturom; na bočnim ivicama nalazi se microSD slot i tasteri za uključivanje ekrana i regulaciju jačine zvuka. Sa zadnje strane tastature su dva USB 3.0 porta (jedan od njih nudi mogućnost napajanja i kada je računar isključen), HDMI port pune veličine i slot za SD kartice.

Click 2 Pro ima dve integrisane kamere: prednja ima senzor rezolucije 2 Mpx i služi više nego dobro za Skype i Google Hangouts razgovore; zadnja kamera fotografije snima u rezoluciji od najviše 5 Mpx, a video zapise u fullHD formatu. Postoje još i dual-band 802.11ac WiFi i Bluetooth 4.0 moduli, uz Wireless Display (WiDi 2.0) za bežični streaming slike na HDTV putem WiDi adaptera. Integrisana memorija uključuje SSD disk od 128 GB i HDD od 500 GB, a uz oficijelni Windows 8 stiže i besplatna jednogodišnja pretplata na Nortonom antivirusni paket.

Performanse sistema su odlične. Testirani model opremljen je Core i5 i5-4210U procesorom koji se oslanja na 8 GB DDR3L RAM-a i na sintetičkim testovima pokazuje vrlo dobre rezultate kao laptop, a vanserijske kao tablet. Integrisana Intel HD4400 grafika, s druge strane, ne obećava bogzna kakve performanse na planu 3D akceleracije, zbog čega novije igre nećete videti u punom sjaju. Ipak, za surfovanje vebom, multimediju, streaming i ostale svakodnevne operacije teško da ćete naći brži računar u ovoj klasi. Pohvalu svakako zaslužuje i odlična autonomija, za koju se pobrinuo troćelijski akumulator od 41W koji obećava između 6 i 8 sati rada bez punjača. Iako su ovi rezultati bolji od konkurentnih modela, ostaje pitanje zbog čega u postolje sa tastaturom nije ugrađena dodatna baterija, sa kojom bi Click 2 Pro sigurno preskočio barijeru od 8h energetske autonomije.

Toshiba Satellite Click 2 Pro je vrhunski kombinovani računar/tablet koji nas je osvojio dizajnom, kvalitetnom izradom, božanstvenim ekranom, odličnom autonomijom i performansama. Ako tragate za prestižnim 2-u-1 računarom koji će vas dobro služiti u narednim godinama i spremi ste da zavučete ruku duboko u novčanik, ovaj model je odličan izbor.

Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i5-4210U
RAM: 8 GB
Disk: 128 GB SSD / 500 GB HDD
Optika: nema
Grafika: Intel HD 4400
Ekran: Full HD IPS, 13,3”, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, 2xHDMI, čitač microSD/SD, audio
Masa: 2,16 kg (tablet 945 g)
Cena: 119.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply