Početna Broj 168 Lürssen Solandge

Lürssen Solandge

Život na visokoj nozi nije potpun bez sportskog automobila u garaži, skupocenog časovnika na ruci i jahte u marini. A kada su luksuzna plovila u pitanju, nemačkoj kompaniji Lürssen u nautičkim knjigama posvećeno je posebno poglavlje.

Panasonic TV

Priča o pet generacija porodice Lürssen je priča o potpunoj posvećenosti poslu. Danas vodeće svetsko brodogradilište za jahte sa sedištem u nemačkom gradu Bremenu izraslo je iz omanje porodične firme za proizvodnju radnih i trkačkih čamaca. Do danas, iz Lürssenovih pogona na sve strane sveta isporučeno je 13 hiljada različitih plovila, a na spisku stalnih kupaca su kraljevske porodice, vlade i najbogatiji ljudi sveta, kao što su ruski multimilijarder Roman Abramovič i suosnivač kompanije Majkrosoft, Pol Alen.

Kompanija Lürssen svrstava se u pionire proizvodnje motornih čamaca, a novim inovacijama i brojnim brzinskim rekordima porodična firma postavljala je standarde u različitim segmentima nautičke industrije. Danas Lürssen proizvodi patrolne čamce, male brze sportske glisere, ratne fregate i minolovce, ali najpoznatiji su po luksuznim motornim jahtama, koje su ovenčane brojnim priznanjima za lepotu oblikovanja, jedinstven kvalitet i razvijenu tehnologiju. Kompanija je proizvela i zvanično najveću jahtu na planeti u privatnom vlasništvu, čija dužina iznosi 180 metara (skoro 20 metara duža od Abramovičeve Eclipse). Vrednost ove jahte koja je nazvana Azaam je 610 miliona američkih dolara.

ATV & NAUTICA 2020

Ali, našu pažnju je ovog puta privukao nešto manji model, superluksuzna čarter jahta po imenu Solandge (kodno ima Niki), sa spektakularnim enterijerom za čiji dizajn je bila zadužena renomirana kompanija Rodriguez Interiors, dok je za spoljašnji stajling zadužen Espen Oeino. Solandge može da ugosti 12 putnika u 7 soba, uključujući i jedan glavni apartman, VIP kabinu, i četiri duple kabine. Jahtu opslužuje posada od 28 ljudi, koji se brinu da putnici uživaju u maksimalnom luksuzu, elegantnom okruženju i udobnoj atmosferi.

Raskošna paluba nudi najrazličitije sadržaje, kao što su otvoreni bar i prostor za sunčanje i opuštanje. Impresivan je i izbor opcija za odmor i zabavu, što Solandge čini idealnom čarter jahtom za druženje i zabavu s porodicom i prijateljima. Tu su teretana, spa, đakuzi, sauna, bazen, bioskop, salon lepote, parno kupatilo, sala za masažu, podvodni reflektori, klavir i sve što se može zamisliti na jednom luksuznom brodu. U dodatnu opremu ubrajaju se Yamaha skuteri, motorne skije, ronilačka i ribolovačka oprema – sve što vam treba za potpuno opuštanje na talasima dalekih mora. Sve u svemu, Solandge je superluksuzno plovilo koje je u isto vreme umetnička galerija, luksuzan hotel, biznis centar i noćni klub.

Strukturu broda čine čelična oplata i aluminijumska superstruktura, a u konstrukciju je uvršten i moderan sistem za stabilizaciju, koji značajno umanjuje naginjanje broda kako tokom plovidbe, tako i tokom sidrenja u nemirnim vodama. Krstareća brzina limitirana je na 14 čvorova, a maksimalna na 18. Što se pogona tiče, Lürssen se opredelio za dva CAT 3516 motora snage 2.000 kW pri 1.600 o/min, koji pri krstarećoj brzini s punim rezervoarom mogu preći čitavih 6.000 nautičkih milja. Tank za svežu vodu prima 35.500 litara, a za slučaj da se ove zalihe potroše, postoji HEM Duplex Freshwater Producer 48/600, koji će obezbediti konstantan dotok pijaće vode.

Jedno istraživanje je pokazalo da prosečan vlasnik sedmocifrenog bankovnog računa na jahte potroši oko 22 miliona dolara, tako da ne treba sumnjati da će biti dovoljno zainteresovanih kupaca i zakupaca, koji će rado odvojiti kofer zelenih novčanica kako bi sebi priuštili kraljevski užitak, krstareći Karibima, Sent Bartsom, Devičanskim ostrvima ili Bahamima (destinacije trenutno aktuelnih čartera, s prosečnom cenom od oko milion dolara za nedelju dana plovidbe). Ako kupovina ili najam ovakve jahte ne spada u aktivnosti koje vaš budžet dozvoljava, Solandge ćete moći da vidite u Monaku, na fastivalu Yacht Show 2014, koji će se održati od 24. do 27. septembra tekuće godine.

Leave a Reply