Početna Broj 173 Moćni mališani – Samsung Galaxy Alpha, Apple iPhone 6, Sony Xperia Z3...

Moćni mališani – Samsung Galaxy Alpha, Apple iPhone 6, Sony Xperia Z3 Compact

Poredimo najbolje što vodeći proizvođači mogu da ponude u kategoriji premijum pametnih telefona sa ekranima manjim od pet inča

Nekako neprimetno smo prešli kritičnu granicu od pet inča, pa se sada čak očekuje da vrhunski modeli imaju poveliki ekran i niko ih više ne naziva „ciglama“. Ostaje činjenica da, jednom kada se naviknete na moderne fablete, svi drugi aparati deluju nekako mali, pa smo doživeli da 4,7-inčni modeli dobijaju oznake Mini ili Compact. Samo jednu ili dve generacije unazad oni su smatrani ogromnima. Čak je i Apple – proizvođač iz koga su stizale poruke da je dijagonala od 4 inča više nego dovoljna – popustio pred trendom i zahtevima korisnika, te se sada hvale dimenzijama i rezolucijama „šestica“. Otuda neobična situacija u kojoj je iPhone 6, skoro 20% veći od prethodnika, odjednom ušao u kategoriju malih premijum modela. U njoj nije usamljen, za sada su mu se pridružili Samsung Galaxy Alpha i Sony Xperia Z3 Compact, a očekuje se da uskoro i drugi proizvođači ponude umanjene verzije svojih perjanica, ali takve da nisu pravljeni kompromisi po pitanju kvaliteta izrade i tehničkih karakteristika. Dok čekamo, pogledajmo kako su se u uporednom testu pokazala tri pomenuta modela.

Dizajn, izrada i ergonomija
Dizajn je postao jedan od najznačajnijih razloga za kupovinu uređaja, a ergonomija značajno utiče na upotrebljivost, pogotovo kada ste u pokretu. iPhone je potpuno redizajniran u odnosu na prethodnike i zasta je, zbog zaobljenog aluminijumskog kućišta, veoma udoban za baratanje. Deluje na momente manje ekskluzivno od „petice“, najpre zbog plastičnih spojeva pozadi, koji neke korisnike mogu da iritiraju. Ipak, ukupan utisak je na nivou očekivanom od kompanije Apple. Alpha je verovatno najlepši Samsungov telefon do sada, a brušeni metalni ram, pored toga što obezbeđuje poprilično udoban hvat, značajno utiče na utisak da se radi o premijum klasi. Z3 Compact možda deluje najmanje impozantno, ali ne treba zaboraviti da staklo prekriva i prednju i zadnju stranu, da se ispod zaobljenih mekih rubova krije metalna osnova, kao i da je mali Sony jedini od tri predstavljena uređaja otporan na vodu i prašinu. Ako bismo morali da odlučimo pobednika u ovom segmentu, verovatno bi to bio iPhone, zbog ukupnog utiska.

Ekran
Uređaji služe za konzumiranje sadržaja, a oni se uglavnom prikazuju na ekranu. Stoga je displej važna komponenta svakog pametnog telefona. Samsungov predstavnik poseduje Super AMOLED panel koji u domenu kontrasta i zasićenja boja nema premca. Premda je crna zadivljujuće „crna“, neke druge boje, uključujući i belu, mogu delovati pomereno iz očekivanog spektra. Zbog toga nam se više svideo ekran na iPhoneu pošto njegov LCD panel daje ukupno bolji rezultat, pogotovo pri oštrijim uglovima gledanja. Sony je na svom predstavniku uveo unapređenja u odnosu na ranije serije, ali je i dalje u zaostatku u odnosu na konkurente. Daleko od toga da je slika na njemu loša, naprotiv, ali se u direktnom poređenju može primetiti „ispranost“ boja i nešto više odsjaja. Pored toga, dijagonala na Z3 Compact je 4,6 inča, a deo površine gubi se zbog softverskih tastera koji gotovo uvek zauzimaju prostor u donjem delu.

Hardverske karakteristike
Da bi se telefon pozicionirao u višu klasu, bez obzira na dijagonalu ekrana, pored kvaliteta izrade mora posedovati i najmodernije hardverske komponente. Sva tri predstavljena modela u ovom domenu zaista ne zaostaju za perjanicama ponude, dok iPhone to i formalno jeste. Imali smo problem sa poređenjem jer iPhone poseduje procesor sa dva jezgra i „samo“ gigabajt RAM-a, što je nominalno slabije od konkurenata. Ipak, zbog moćnog grafičkog čipa i činjenice da se radi o sistemu koji je direktno usklađen sa softverskom platformom, to mu se ne može uzeti kao minus. Ostaje, doduše, da se vidi kako će se ponašati sa nekim budućim vezijama iOS-a. Androidi poseduju identičnu hardversku platformu, najbolje što u ovom trenutku može da se nađe na tržištu. Alpha ima nešto veći kapacitet memorije za smeštaj podataka, ali zauzvrat nema mogućnost proširenja, što neki korisnici mogu da zamere. Ako bismo gledali ostale hardverske komponente, razliku može da pravi to što iPhone i Alpha poseduju biometrijski čitač otiska prsta, s tim što je Appleova izvedba nešto bolja, a Samsungovo „čedo“ ima još i čitač broja otkucaja srca koji može biti bitan sportistima.

Kamera i multimedija
Pametni telefoni u sve više situacija zamenjuju namenske kamere, a svaka naredna generacija donosi više rezolucije, bolji kvalitet snimaka i softverske dodatke koji unapređuju rezultate. Sony je na ovom polju otišao najdalje jer mali Z3 poseduje kameru od čak 20,7 megapiksela, sa veoma kvalitetnim foto i video snimcima. Samsung ne zaostaje mnogo po kvalitetu, premda je rezolucija nominalno nešto niža (12 Mpx). Oba mogu da snimaju video klipove u 2160p rezoluciji, što je za svaku pohvalu. Apple ovde pomalo zaostaje, pa se stiče utisak da je ugrađena kamera prethodne generacije (8 Mpx sa manjim senzorom). Daleko od toga da su rezultati loši, samo se očekivalo više od najnovijeg modela. Xperia poseduje i FM radio, što druga dva konkrenta nemaju, mada ne poznajemo veliki broj onih koji ovu komponentu intenzivno koriste. Kvalitet zvuka na sva tri uređaja je na visokom nivou, s tim što je neophodno da istaknemo podršku za slušalice sa redukcijom šuma koju poseduje Z3 Compact.

Autonomija baterije
Odavno smo se pomirili sa činjenicom da baterije na moćnim mobilnim aparatima ne izdržavaju mnogo. Sve preko dan i po uobičajene upotrebe smatra se za dovoljno dobro. Iznad toga je bonus koji može da napravi razliku i odnese prevagu. Otuda i ukupno niže ocene u ovom domenu. U generičkim testovima, pri različitim zadacima (pregled interneta, puštanje filmova, razgovori), Xperia se pokazala ubedljivo boljom od ostala dva uređaja, što ima posebnu vrednost ako znamo da je Sony u prošlosti imao problem sa vekom baterije. Koliko će ova razlika biti vidljiva u svakodnevnoj upotrebi zavisi i od načina na koji koristite svog digitalnog ljubimca. Neki se korisnici mogu odlučiti za Samsung jer jedini poseduje izmenjivu bateriju, pa nabavkom rezervne možete značajno da unapredite mobilnost. Ostali se mogu potpomoći sve popularnijim prenosivim punjačima, malim agregatima koji će dopunjavati vaš telefon u pokretu.

Softverska platforma
Ovde imamo dva različita sistema, osmišljena tako da je iOS poprilično zatvoren, dok je Android slobodan za prilagođavanje od strane proizvođača, pa i samih korisnika ako su dovoljno iskusni. Uz novi iPhone stigla je i osma verzija iOS-a, sa unapređenjima u nekoliko domena, premda često ne toliko vidljivim. Kao i ranije deluje veoma stabilno, gotovo sve operacije dešavaju se trenutno, a okruženje je jednostavno za upotrebu i svideće se tehnički manje „potkovanim“ korisnicima. Obezbeđene su preinstalirane aplikacije za sve osnovne namene, a App Store je poznat po velikom broju dodatnih aplikacija.

Android je u verziji 4.4.4 – koja pokreće ostala dva modela – veoma zrela platforma koja sa novijim hardverom funkcioniše perfektno. Samsungovo TouchWiz prilagođavanje Android platforme dobro je poznato, sa brojnim dodatnim alatima za različite namene, uključujući i mogućnost istovremenog pokretanja dve aplikacije i My Magazine ekran sa prikazom poslednjih vesti i članaka. Sony je tek neznatno izmenio originalni operativni sistem i pridodao sopstvene aplikacije od kojih je za vlasnike PS4 konzola najzanimljiviji PlayStation, a za ljubitelje muzike Walkman audio plejer. Mnogi preferiraju prijatnu estetiku njihovog okruženja i simpatične widgete.

Cena
Pristupačnost modela može da bude razlog za odluku o odustajanju ili nabavci nekog uređaja. Verujemo da onima koji se odluče za najekskluzivnije modele razlike u ceni ne znače previše. Korisnici sa ograničenim budžetom obično biraju srednju i nižu klasu gde se uz prihvatanje određenih kompromisa može dobiti idealan odnos uloženog i dobijenog. Ipak, nije moguće preći preko činjenice da je Z3 Compact značajno jeftiniji od ostala dva takmičara. Najvišu cenu, sasvim očekivano, ima iPhone, premda smo sigurni da zaljubljenici u logotip u obliku zagrižene jabuke na to neće obraćati mnogo pažnje. Galaxy Alpha, kada se uporedi sa svojim „starijim bratom“ S5, može delovati skupo, ali pretpostavljamo da se cena može opravdati izborom kvalitetnijih materijala.

Zaključak
Svakako se radi o tri vrhunska modela koji će se svideti svima koji ne luduju za velikim ekranima, a žele telefon sposoban da odgovori na bilo koji zahtev. Premda je u našem testu blagu prevagu odneo Sony, razlike su zaista samo u nijansama i možda bi, da su oblasti ocenjivanja organizovane drugačije, i rezultat bio na strani nekog drugog aparata. Stoga konačan sud ostavljamo na donošenje svakom korisniku ponaosob i preporučujemo da pažljivo pročitate napomene u tekstu. Pretpostavljamo da će konačna odluka biti rezultat opredeljenosti za određeni brend ili mobilnu platformu, raspoloživog budžeta ili specifičnih potreba koje zadovoljavaju neke od komponenti na predstavljenim uređajima. U svakom slučaju, sigurni smo da šta god odlučite, nećete pogrešiti!

Leave a Reply