Početna Broj 175 Multimedija za svaki prostor – Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Multimedija za svaki prostor – Lenovo Yoga Tablet 2 Pro

Originalna rešenja primenjena na novom Lenovo tabletu možda su pogled u budućnost ove kategorije prenosnih elektronskih uređaja

Panasonic TV

Neka istraživanja pokazuju da se tablet uređaji sve više i sve češće, umesto u pokretu, koriste u dnevnoj sobi. Kada malo bolje razmislimo, ovaj podatak ima mnogo smisla jer su tableti idealni kao zamena za računar u većini situacija u kojima se mogu naći prosečni korisnici – za krstarenje internetom, uživanje u multimediji, komunikaciju i konzumiranje najrazličitijih vrsta sadražaja. Sve to je mnogo lakše i lepše izvesti u udobnosti fotelje, umesto za radnim stolom. E sad, problem može biti mali ekran na prosečnim tablet modelima. Zbog čega onda ne proizvesti tablet sa prostranim ekranom od 13,3 inča? Ovako su nekako verovatno razmišljali u kompaniji Lenovo kada su projektovali Yoga Tablet 2 Pro. I da znate, bili su u pravu jer se radi o odličnom aparatu sa nekoliko dodatnih iznenađenja.

Joga sa pozom više
Nova Yoga izgledom prati ostatak familije tableta kineskog proizvođača, sa izuzetno tankim srebrnim kućištem koje se na jednoj bočnoj strani završava valjkastim delom u kome su smešteni stereo zvučnici i prekidač za uključivanje uređaja, a koji zgodno može da se koristi i kao rukohvat za udobnije korišćenje jednom rukom. Tu je i prepoznatljiva „nožica“ koja služi da se tablet postavi u različite samostojeće položaje, za gledanje filmova ili unos teksta. Ovoga puta, pored praktičnog dugmeta za njeno otvaranje, obezbeđen je i otvor na pomenutoj nožici tako da se uređaj može okačiti i u viseći položaj (na primer, negde u kuhinji dok na internetu pratite recept za svoje omiljeno jelo). Kvalitet izrade je za svaku pohvalu, pa tanko kućište, i pored povelikih dimenzija, ne deluje krhko i preterano osetljivo na korišćenje u pokretu, s tim što ćete za nabavku zaštitne futorole morati da se obratite odeljenju za laptop računare. Dimenzije su određene ekranom kakvog do sada nismo imali prilku da vidimo na tabletima. Radi se o 13,3 inčnom IPS panelu u QHD rezoluciji (2560×1440 piksela) koji obezbeđuje jasnu i oštru sliku, sa vernim, pravilno zasićenim bojama, dobrim kontrastom i postojanošću pod oštrijim uglovima gledanja. Ekran je idealan za sve koji uživaju u multimediji, pre svega video sadržajima.

ATV & NAUTICA 2020

Multimedija za ponos
Pomenuli smo stereo zvučnike, ali nismo rekli da koriste Dolby Digital Plus tehnologiju, kao ni da je ovoga puta pridodat JBL subwoofer snage 5 vati, smešten pozadi, pored objektiva kamere. Audio sklop daje odličan rezultat, pa su kvalitet i jačina zvuka na zavidnom nivou. Glavna kamera u rezoluciji 8 megapiksela je – kao što je to uobičajeno kod tablet uređaja – sasvim pristojna, ali za nijansu iza onih na perjanicama ponude pametnih telefona. U praksi se, pogotovo na ovako velikom modelu, ona ionako retko koristi. Zbog toga je mnogo važnija prednja kamera za komunikaciju, koja je ovde u rezoluciji 1,6 Mpx. Snagu celom sistemu daje Intelov Atom procesor nove generacije, sa četiri jezgra i radnim taktom od 1,33 gigaherca. Tu je i 2 GB radne memorije, kao i 32 GB prostora za instalaciju aplikacija i smeštaj podataka. Premda postoji mogućnost nadogradnje microSD karticama, bilo bi lepo da se Yoga 2 Pro izrađuje i u verziji sa 64 ili više gigabajta. Sa zebnjom smo očekivali kako će se pokazati baterija, ali nas je ona prijatno iznenadila. Veliki ekran nije značajno smanjio autonomiju u odnosu na prosek klase. U praksi, uspeli smo, korišćenjem projektora (vidi okvir), a sa isključenim ekranom, da odgledamo dva dugometražna filma i da u njoj ostane još „soka“ za regularne aktivnosti. Jedinu zamerku imali smo na implementaciju korisničkog okruženja za Android platformu u verziji Kit Kat. Naime, čini se kao da nije uloženo previše truda da se ono prilagodi veličini ekrana i bolje iskoristi raspoloživi prostor. Obradovaće se oni koji vole krupne ikonice i druge vizuelne elemente, ali pošto se to nama ne dopada, uspeli smo da „spasemo stvar“ instalacijom dodatnog launchera i odgovarajućim podešavanjima.

Pitanje namene
Najvažnije pitanje svakako se tiče primene ovakvog uređaja. Kao što smo rekli na početku teksta, oni koji tablet uglavnom koriste „za po kući“ sigurno će se obradovati većem ekranu i još većem prikazu slike na zidu korišćenjem projektora. Idealan je i za letovanja, odmore i izlete, pogotovo ako putujete sa decom. U slučaju da tablet volite da nosite svuda sa sobom, tu su manji Yoga Tablet modeli. Oznaka „Pro“ nekako aludira na upotrebu u poslovne svrhe, ali iskreno ne vidimo neku naročitu biznis primenu, osim za impresioniranje poslovnih partnera ili prezentovanje u prostorima gde ne postoji projektor. Yoga Tablet 2 Pro ipak ne može u potpunosti da zameni namenski profesionalni projektor, ali je zgodna kao dodatak postojećoj opremi. Verujemo da će sličnih modela biti sve više, pogotovo ako predstavnik kompanije Lenovo postigne inicijalni uspeh. Moramo priznati da smo se mi od njega sa žaljenjem rastali, pa verujemo da će se svideti i svim budućim vlasnicima.

Projektor
Naravno, najzanimljivija komponenta ovog modela je ugrađeni projektor koji će sliku sa velikog ekrana učiniti još većom. Instaliran je u cilindrični deo i blago izmešten iz centra kako bi slika „padala“ na gore. Obezbeđen je poseban taster za uključivanje projektora, kao i hardverski regler za uoštravanje slike. Kad smo već kod slike, treba reći da nas je njen kvalitet prijatno iznenadio i pored toga što su lampa i objektiv minijaturni u odnosu na namenske projektore. Malo smo eksperimentisali i uspevali da dobijemo više nego pristojne rezultate sa dimenzijama slike koje su ekvivalent TV aparatu dijagonale 42 inča. Pozitivno je i što se uređaj ne zagreva previše kada projektor radi, čak ni nakon odgledanog dugometražnog filma. Projektovana slika se automatski prilagođava uglu pod kojim je projektovana, tako da nema mnogo potrebe za podešavanjima. Ipak, budite spremni da ćete u većini slučajeva morati da podbacite neki predmet pod jednu stranu tableta kako biste postigli odgovarajući ugao.

Kao što smo rekli na početku teksta, oni koji tablet uglavnom koriste „za po kući“ sigurno će se obradovati većem ekranu i još većem prikazu slike na zidu korišćenjem projektora.

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro
OS: Android 4.4.2
Procesor: Intel Atom Z3745, quad-core, 1.33 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 32 GB, microSD
Kamera: 8 Mpx / 1,6 Mpx (front)
Ekran: IPS, 13,3“, 2560x1440px, 221 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Ekstra: GPS, projektor, JBL subwoofer
Baterija: 9600 mAh
Masa: 948g
Cena: 54.990 RSD
www.lenovo.rs

Leave a Reply