Početna Broj 176 Na rubu tehnologije – Samsung Galaxy Note Edge

Na rubu tehnologije – Samsung Galaxy Note Edge

Verzija nove generacije popularnog fablet uređaja s ekranom zakrivljenim preko bočnog ruba aparata

ATV & NAUTICA 2020

Još kada su svi pokušavali da pronađu rane informacije o izgledu i funkcionalnostima četvrte generacije poznatovog Samsungovog Note fableta, pojavile su se vesti o njegovom neobičnijem bratu nazvanom Edge. Zvanično je najavljen prošlog septembra, i tada smo imali priliku da vidimo kako će izgledati rešenje sa prostranim ekranom koji je sa jedne strane zaobljen tako da obrazuje multifunkcionalni dodatni prostor na displeju. Ovog meseca imali smo priliku da sa modelom Galaxy Note Edge provedemo vreme i proverimo kako sve to zaista funkcioniše.

Note 4 „ispod haube“
Ipak, valja poći redom. Očigledna je veza sa ostatkom Note familije i njenim najsvežijim izdankom. Naime, Edge je u osnovi Note 4 od kojeg se, ako izuzmemo ekran, razlikuje tek u nekoliko detalja. Zadržan je gotovo identičan dizajn, sa poklopcem baterije izvedenim tako da imitira kožu, metalnom bočnom stranom sa oborenom sjajnom ivicom, Home tasterom koji ujedno služi i kao biometrijski čitač otiska prsta, te prosvetljenim hardverskim „dugmićima“ za povratak na prethodni ekran i pregled liste otvorenih programa. Kvalitet izrade je na dobro poznatom visokom nivou, a takva je i kamera rezolucije 16 megapiksela, sa malim blicem pored kojeg je smešten brojač otkucaja srca. Ugrađeni su i svi ostali senzori, moduli i komponente o kojima smo govorili u nekoliko navrata, opisujući Note 4. Tu je i identična olovka, sa svim prednostima koje donosi. Zanimljivo je da je baterija nešto manjeg kapaciteta, ali se to u realnoj upotrebi ne odražava bitno na njenu izdržljivost. Prepoznatljivi su i svi softverski dodaci, osim novina koje su uvedene kao podrška za drugačiji ekran. Ali, da ne testiramo više vaše strpljenje.

ATV & NAUTICA 2020

Ukoliko se pokaže komercijalno uspešnim, ovaj trend će pratiti i ostali proizvođači, pa bi u bliskoj budućnosti ovakvi aparati mogli da postanu uobičajena pojava.

GALAXY_NOTE_EDGE_004

Ekran preko ivice
Najveći deo prednje strane zauzima pomenuti ekran dijagonale 5,6 inča (neznatno manje nego kod modela Note 4), ali – što je čitava „caka“ – i desnu bočnu stranu uređaja, i to tako što se u tom delu odlični Super AMOLED panel savija na dole. Savijeni prostor zauzima dodatnih 160 piksela, tako da je ukupna rezolucija od 1600 x 2560 px za toliko šira u odnosu na „četvorku“. U taj deo prebačene su podesive ikonice za brzo pokretanje najčešće korišćenih aplikacija, pa je na glavnom delu ekrana ostalo više prostora za vidžete. My Magazine ekran sa svežim vestima koristi savijeni dodatak za prikaz kategorija, a kamera, S Note, audio i video-plejeri, kao i neke druge aplikacije, upotrebljavaju ga kao praktičnu liniju sa komandama. Pored prečica ka programima, postoji i posebna traka koja sadrži korisne alate poput lenjira, štoperice, tajmera i diktafona. Osim ovih sistemskih funkcija, moguće je dodati i panele koje potpisuju Samsung i drugi proizvođači, po želji ih konfigurisati i pozivati prevlačenjem preko savijenog dela ekrana levo-desno. Najinteresantniji su Briefing panel sa notifikacijama i vremenskom prognozom, S health panel sa brojem pređenih koraka, S Note prečice, kalendar, kontakti, termometar, CNN vesti i nekoliko panela koje je obezbedio Yahoo. Noću dodatni deo ekrana služi kao diskretni časovnik sa budilnikom i vremenskom prognozom.

Telefon ispred vremena
Zakrivljeni ekrani nisu novina, naravno, ali se još uvek traže najbolji načini za njihovu primenu na smartfonima i tabletima. U tom svetlu treba posmatrati i Note Edge. Reč je o eksperimentu, rekli bismo uspešnom, ali još uvek bez realne upotrebne vrednosti koja bi opravdala razliku u ceni u odnosu na Note 4. Hardver je tu, pa je sada na proizvođačima softvera da smisle kako da ga iskoriste. Već je najavljeno da bi novi Galaxy S6 mogao imati verziju sa ekranom zaobljenim na obe strane, a to će sigurno otvoriti i dodatni prostor za inovacije. Ukoliko se pokaže komercijalno uspešnim, ovaj trend će pratiti i ostali proizvođači, pa bi u bliskoj budućnosti ovakvi aparati mogli da postanu uobičajena pojava.

Samsung Galaxy Note 4 Edge
OS: Android 4.4.4
Procesor: Qualcomm Snapdragon 805, quad-core, 2,7 GHz
Memorija: RAM 3 GB, Storage 32 GB, micro SD
Kamera: 16 Mpx, FullHD / 3,7 Mpx (front)
Ekran: Super AMOLED, 5,6“, 1600×2560 px, 524 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC, IC
Ekstra: GPS, barometar, magnetometar, senzor temperature i vlažnosti, biometrijski čitač otiska prsta, detektor otkucaja srca
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 151,3×72,4,6×8,3 mm, 174 g
Cena: od 19.980 RSD
www.samsung.rs

Leave a Reply