Početna Broj 174 Najtanji i najbrži – iPad Air 2

Najtanji i najbrži – iPad Air 2

Tanji i lakši od prethodnika sa mnoštvom poboljšanja i na hardverskom i na softverskom delu

Kada je reč o dizajnu Apple je i dalje neprevaziđen. I ovog puta su sa smanjenjem debljine uređaja na nestvarnih 6,1 mm uradili nemoguće. Ovo je jednostavno najtanji tablet na svetu. Bili smo malo skeptični kada smo čuli da će novi Air 2 dolaziti i u zlatnoj boji, mislili smo da je to previše „zlata“ i da neće izgledati elegantno kao na iPhonu jer je on ipak manji uređaj. Ali smo se prevarili, jer smo baš ovu boju dobili na testiranje. Elegantan sa zaobljenim ivicama u kombinaciji sa belom bojom na prednjoj strani izgleda izuzetno i premijum kao i do sada. Metal i staklo su definitivno dobitna kombinacija i Apple to dobro zna.

Ekran je retina kao i do sada, iste rezolucije kao i prethodni model, međutim i on je unapređen, izbegavanjem jednog sloja koji je ranije bio prisutan, dobio se efekat da je displej bliži vašim prstima i očima, unapređeno je takođe takozvani odsjaj, tj. pri direktnom suncu ekran je vidljiviji nego kod predhodnika.

Kamera je doživela poboljšanje i sa 5 je povečna na 8 Mpx. Po prvi put na iPadu dostupna je i opcija Slo-Mo snimanja videa. Kamera slika odlične slike na dnevnom svetlu, dobro se snalazi i u slabijem osvetljenju, ali nedostatak blica se svakako može primetiti u slabo osvetljenim prostorijama. Prednja kamera je 1,2 Mpx; ona je odlična za ono što je namenjena (FaceTime), poboljšanje od prošlogodišnjeg modela ne leži u povećanju megapiksela već u tome da je sada dosta svetlija tj. poboljšano je sočivo koje prima dosta više svetlosti.

Dodavanjem Tuch ID-a dosta je poboljšana sigurnost uređaja. Osim otključavanja otiskom prsta, ovaj dodatak može da vam posluži i kod kupovine aplikacija bez dosadnog ukucavanja šifre svaki put kada želite da skinete neku aplikaciju. Napomenuli bi da je dosta proizvođača na tržištu u poslednjih godinu dana na svojim uređajima ugradilo neku vrstu čitača otisaka prsta, ali jednostavno kod nikog ova opcija ne radi toliko dobro kao kod Apple uređaja.

Zvučnici kod Air 2 su odlični. U odnosu na prethodni Air dosta su glasniji i sa dobrim basovima. Primetili smo vibracije kada je zvuk na maksimumu. To je verovatno zbog jačeg zvuka a i zbog toga jer je Air 2 dosta tanak. Nama nije puno smetalo dok smo uživali u glasnoj muzici.

iOS 8 je doneo dosta zanimljivu opciju povezivanja svih Apple uređaja koje posedujete, tako da je sad moguće da ako radite neki projekat na iMac-u nastavite na iPadu, ili vas neko zove na iPhonu vi mu se javite na iPadu ili da odgovorite na SMS poruku. Sve kao celina radi dobro i svakako je mnogo lakše da sve možete da odradite sa jednim uređajem bez potrebe da ih menjate u datom trenutku.

Procesor je dosta poboljšan i sve prosto leti na ovom tabletu. Brzina po Applu je udvostučena, a grafika je učetvorostručena. Po prvi put na tabletu ugradili su i 2 GB radne memorije i u kombinaciji sa iOS 8 sve je fluidno. Zahtevnije igrice rade odlično i tu se najviše vidi koliko je novi procesor brži.

iPad Air 2
Dimenzije: 240x169x6,1 mm
Ekran: IPS LCD 1536×2048, 9,7 inča
Memorija: 2 GB RAM, 16/64/128 GB
Kamera: 8 Mpx, 1,2 Mpx prednja
Operativni sistem: iOS 8.1
Procesor: Apple A8X, Triple-core 1,5 GHz
Baterija: 7340 mAh
Cena:
64.590 RSD – 16 GB, WiFi
77.090 RSD – 64 GB, WiFi
79.690 RSD – 16 GB, WiFi + GSM
92.290 RSD – 64 GB, WiFi + GSM
www.apple.com

Leave a Reply