Početna Broj 167 Napad na tržište tableta – Utok 700Q Satin, Utok 700Q Ultra i...

Napad na tržište tableta – Utok 700Q Satin, Utok 700Q Ultra i Utok 1010Q

Anonimni rumunski uređaji će za dvostruko manje novca od brendirane konkurencije u vaše ruke doneti sve potrebne funkcije

blank
ATV & NAUTICA 2020

Tržište tableta polako ali sigurno uzima sve veći deo „kolača“ IT industrije, smeštajući se prirodno između smartfona i laptopova. Zato ne čudi što se čuvene kompanije sve više okreću ovom segmentu, ali sve više je i novih igrača. Jedan od njih stiže nam iz susedne Rumunije sa neobičnim imenom Utok (rum: napad), pa nedvosmisleno svima stavlja do znanja da će kupce napasti bogatom ponudom.

Utok 700Q Satin
Prvi u nizu uzdanica rumunskog proizvođača sa kineskim poreklom je Utok 700Q Satin. Kao što nomenklatura pokazuje, to je tablet od 7 inča sa Quad-core procesorom, u ovom slučaju na 1 GHz. Utok je u svoj tablet smestio komponente koje smo pre nekoliko godina viđali u renomiranim markama, a sada u ovom tabletu nimalo ne sputavaju osnovne potrebe svojih vlasnika. To im ne oduzima ništa od brzine i performansi, već samo malo od onog osećaja koji imamo kada u ruci držimo proizvod neke renomirane marke. Tako Utok 700 Q Satin pokreće Android 4.2 (Jelly Bean) operativni sistem koji na TFT ekran od 7 inča dobre rezolucije (1024 x 600) donosi sve svoje prepoznatljive aplikacije i programe, tako da se time nećemo baviti.

ATV & NAUTICA 2020

Solidan četvorojezgarni procesor potpomognut je i sa 1 GB RAM memorije, dok interno skladište ima zadovoljavajućih 16 GB, uz mogućnost dodavanja microSD kartice. Upravo je ta kartica jedan od brojnih priključaka koje možete dodati na Utok 700 Q Satin. Tu je standardna audio-priključnica, ali i HDMI ulaz. Međutim, na ovaj tablet se može priključiti i eksterni 3G internet, da ne biste zavisili od WiFi konekcije.

Za kraj ćemo se pozabaviti i dizajnom, koji nije loš, ali nije ni previše dobar, jer odiše jakim utiskom plastičnosti. Na beloj prednjoj strani nalazi se VGA kamera, dok je na zadnjoj ljubičastoj strani (što nas je navelo da Utok 700 Q Satin doživimo kao ženski model) veća kamera od 2 megapiksela, koja može da snima u 720p formatu, i ne preterano glasni zvučnik. Takođe, mana mogu biti i po veličini jednaki i jedan pored drugih smešteni dugmići komande on/off i za kontrolu jačine zvuka, pa će vam trebati vremena da se naviknete na njihov položaj.

Utok 700Q Satin
OS: Android 4.2 (Jelly Bean)
Procesor: Allwinner A31S, Quad-core 1 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 2 Mpx, 720p; VGA
Ekran: TFT, 7“, 1024 x 600
Povezivanje: WiFi, BT 4.0, Micro USB, Micro SD, Mini HDMI, Audio 3,5 mm
Ekstra: Eksterni 3G
Baterija: 2.500 mAh
Dimenzije: 188 x 108 x 9 mm, 265 g
Cena: 14.999 RSD

Utok 700Q Ultra
Drugi tablet iz iste fabrike je Utok 700Q Ultra. On sa prethodnikom deli gotovo sve, odnosno sve ispod poklopca je isto, počev od procesora, memorije i kamera. Glavna razlika je u dizajnu. Osnovnu nomenklaturu smo savladali, pa nam Ultra kod ovog 700Q govori da je on ipak nešto veći, iako je ekran ostao na 7 inča. Tako je duži, širi i deblji Ultra dobio veću površinu između ekrana i ivice, što olakšava držanje i rad. Preraspoređene su i komande, pa su one sa bočne otišle na gornju ivicu, odnosno sa duže na kraću. Međutim, u potpunosti su izostale fizičke komande za kontrolu zvuka, već se ona kontroliše preko tastera u donjoj liniji ekrana. Zato se pored on/off dugmeta smestilo „home“ dugme, koje vas u svakom trenutku vodi na početni ekran. Zadnja kamera je pomerena u ugao, a kao ni kod Satin modela, nema blica. Još jedna promena kod modela Ultra u odnosu na Satin je nešto veća baterija, za dodatnih 200 mAh, pa je i autonomija neznatno veća, jer su potrošači ostali isti. Razlika je i u ceni, odnosno tanji dizajn Satina moraćete da platite desetak evra više, što i nije mnogo, jer je cena upravo ono što oba modela čini privlačnim kupcima.

Utok 700Q Ultra
OS: Android 4.2 (Jelly Bean)
Procesor: Allwinner A31S, Quad-core 1 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 2 Mpx, 720p; VGA
Ekran: TFT, 7“, 1024 x 600
Povezivanje: WiFi, BT 4.0, Micro USB, Micro SD, Mini HDMI, Audio 3,5 mm
Ekstra: Eksterni 3G
Baterija: 2.700 mAh
Dimenzije: 192 x 117 x 10 mm, 300 g
Cena: 13.999 RSD

Ultra 1010Q
Treći i najveći adut, najviše po dimenzijama, je Ultra 1010Q. On ima najbolju završnu obradu, najprivlačniji dizajn, a i izgled matrijala je najmanje plastičan. Kao što i sama oznaka kaže, dolazi sa IPS ekranom od 10,1 inč u HD rezoluciji (1280×800). Ovaj uređaj je tehnički možda i najslabiji u odnosu veličine i performansi, jer je „porastao“, a sve ostalo je zadržano na nivou tableta od 7 inča. Naprotiv, čak je interna memorija smanjena na 8 GB, pa se postavlja pitanje zašto je to urađeno.

S druge strane, dobili smo lepu površinu za recimo gledanje filmova HD formata, ali ne možemo veliki broj njih skladištiti. Zato se kao logično rešenje nameće microSD. Ostao je HDMI priključak, pa sve svoje projekte, kao i pomenute filmove, možete prebaciti i prezentovati na velikim televizorima. Poboljšanje kod Utok 1010Q predstavlja veća radna površina. Sada rad sa pet prstiju dobija na značaju, a za očekivati je da će neki naredni model podržati i rad za svih deset prstiju. Kod ovog tableta mnogo će vam značiti i baterija koja je više nego udvostručena, do 6.000 mAh. Sa njim ćete moći da na dužem putovanju pogledate film, pregledate slike, slušate omiljenu muziku, ili završite neki posao koji je moguće obaviti na tabletu. Kvalitet slike na IPS ekranu, procesor i RAM memorija dozvoljavaju vam čak i da igrate neke zahtevnije igrice.

Kamera je kao i kod dva manja tableta ostala na 2 megapiksela, bez blica, ali to je sasvim dovoljno da ovekovečite neke slučajne lepe trenutke, pa i da ih pregledate ukoliko ih sa microSD „uvezete“ sa drugih uređaja. I ovde možete priključiti eksterni 3G USB flash. Za konekciju se koristi u paketu dobijeni konvertor koji se spaja sa microUSB konektorom. To se pokazalo kao dobro rešenje u prirodi gde nemate WiFi, ali ste zato poneli svoj mobilni internet u USB fleš formatu.

Kada podvučemo crtu, dolazimo do zaključka da su Utok tableti kao novi igrači na tržištu ostavili dobar početni utisak. To pre svega duguju ceni, jer koštaju dvostruko manje od konkurencije sa znakom dokazanih brendova. Zato su pojedine performanse morale da plate danak, ali se za uloženi novac dobija sasvim dovoljno „muzike“. Još ako se uskoro nađu u ponudi mobilnih operatera, po ceni već od jednog dinara, nema sumnje da će prigrabiti svoj deo „kolača“, kao što su to uradili Huawei, ZTE ili Gigabyte.

Utok 1010Q
OS: Android 4.2 (Jelly Bean)
Procesor: Allwinner A31S, Quad-core 1 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB, microSD
Kamera: 2 Mpx, 720p; VGA
Ekran: IPS, 10.1“, 1280 x 800
Povezivanje: WiFi, BT 4.0, Micro USB, Micro SD, Mini HDMI, Audio 3,5 mm
Ekstra: Eksterni 3G
Baterija: 6.000 mAh
Dimenzije: 262 x 175,2 x 8,0 mm, 570 g
Cena: 23.999 RSD

www.utok.com

Leave a Reply