Početna Broj 173 Napuštanje NEX brenda – Sony α5100

Napuštanje NEX brenda – Sony α5100

Nova Alpha serija sa E-bajonetom ostala je na visini zadatka na gotovo svim poljima

Sony je sa novom nomenklaturom „bezogledalaca“, u kojoj više nema oznake NEX već Alpha, napravio malu konfuziju u odnosu na jasno diferenciranu staru NEX seriju. Testirani model je naslednik odličnih aparata NEX-5 serije (NEX-5N, 5R i 5T), dok je Sony Alpha 5000 zamenio jeftiniji model NEX-3N. Najsnažniji aparat iz Sonijeve ponude „bezogledalaca“ sa APS-C senzorom je Sony Alpha 6000, koji je nasledio stari NEX-6.

Sa odličnog NEX 5N modela nije preuzeto mnogo toga, osim kompaktnog tela. Većina karakteristika je unapređena, uključujući senzor, procesor, fokus i još nekoliko manje uočljivih detalja. Autofokusni sistem je pretrpeo izmene, pa je povećan broj autofokusnih tačaka koje su osetljive na faznu detekciju, na čak 179. Pri tome one sada pokrivaju 92% kadra, što omogućava efikasnije praćenje pokretnih objekata. Neke stvari i nedostaju, kao što su konektor za eksterni blic, koji je sada rezervisan za skuplji Sony α6000, kao i brzina rafalnog okidanja, koja je smanjena sa 10 na 6 fps.

Kvalitet izrade tela aparata nije na najvišem nivou, pa telo u ruci deluje plastično, a bela boja kućišta to još više vizuelno naglašava, mada je plastika dosta čvrsta. Aparat nije bogat tasterima. S prednje strane se nalazi samo bajonet objektiva i lampica za asistenciju fokusa. Za izbor stavki iz menija i navigaciju se koristi točkić koji je ujedno i četvorosmerni kursor, a aparat nema dodatni točkić za brzu promenu vrednosti blende i vremena eksponiranja. Oko točkića su tasteri za ulazak u meni, pregled snimljenih fotograifja i taster „?“, koji manje iskusnim korisnicima objašnjava stavke iz menija, a koristi se i za brisanje ako ste u režimu za pregled fotografija. Odozgo se nalazi taster za uključivanje sa polugicom za zumiranje (ukoliko koristite objektive koji podržavaju tu funkciju), kao i taster za video-snimanje, koji je u nivou tela aparata. Položaj tastera za snimanje je takav da je skoro nemoguće pritisnuti ga a da ne mrdnete aparat, pa će početak i kraj video-snimka najčešće biti praćeni podrhtavanjem aparata. Ekran osetljiv na dodir, rezolucije 921k piksela, je pokretan po jednoj osi i omogućava postavljanje u položaj za fotografisanje i previše popularnih selfi fotografija, što je dodatno oplemenjeno automatskim trosekundnim tajmerom, da biste mogli da blagovremeno kvalitetno napućite usta i namestite kosu. Pomenućemo ograničenu funkcionalnost ekrana osetljivog na dodir, pomoću kojeg možete samo fokusirati željeni deo kadra.

Alpha-5100-von-Sony_weiss_22

Meni aparata sada ima ozbiljniji izgled u odnosu na NEX prethodnike, i preuzet je sa Sony Alpha dSLR modela. Integrisan je WiFi adapter, pa je komunikacija i transfer fotografija na mobilni telefon ostvariva s lakoćom, uz Sony Playmemories aplikaciju. S obzirom da nema elektronsko tražilo koje je rezervisano za model α6000, kadriranje se vrši isključivo ekranom. Video-funkcionalnost je veoma bogata, tako da je pored opcije snimanja u XAVC formatu moguće istovremeno snimanje i u MP4 formatu, ukoliko vam je potrebno da imate i „lakšu“ verziju snimka za brže otpremanje na veb.

S obzirom da su i raniji NEX modeli pravili odlične fotografije, ni testirani model u tome ne zaostaje, uprkos senzoru veće rezolucije. Šum je zanemarljiv sve do ISO 1600, kada dolazi do blagog gubitka detalja na fotografiji, a sve do ISO 3200 snici su upotrebljivi. Ako snimate u RAW formatu, imaćete još veću slobodu uređivanja i izvlačenja maksimuma dinamičkog opsega. Da biste novi senzor iskoristili u potpunosti, neophodno je da nabavite kvalitetniji objektiv od „stakla“ koje stiže u paketu (16-50 mm). Iako je 16-50 mm praktičan, što zbog raspona, što zbog malih dimenzija, za maksimalne rezultate je potrebno uložiti u drugi objektiv. Iako Sony nema preveliki izbor objektiva za E-bajonet, uz odgovarajuće adaptere možete koristiti i Sony objektive sa A-bajonetom, kao i Nikon i Canon objektive (bez mogućnosti autofokusa) ili se odlučiti za veoma dobre Sigma objektive namenjene za E-bajonet.

Sony je veoma dobro izdiferencirao razlike između α5000, α5100 i α6000 modela sa APS-C senzorom, tako da nije neophodno nabaviti najskuplji model da bi uživali u maksimalnom kvalitetu fotografije, jer je razlika u dodatnim opcijama, kao što su elektronsko tražilo, konektor za blic i sl. Sony Alpha 5100 pruža odlične performanse u CSC seriji, a zahvaljujući novom senzoru i novom Bionz-X procesoru za obradu slike, α5100 se može pohvaliti i da je u samom vrhu po pitanju kvaliteta fotografija.

Sony α5100
Senzor: CMOS; APS-C; 24 MP
ISO: 100-25600
Vreme eksponiranja: 1/4000 do 30s
Broj AF tačaka: 25+179
Zum: u zavisnosti od objektiva
Video: 1920 x 1080 (60p, 60i, 24p),
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: pokretan, TFT LCD 3“, 921kpx, osetljiv na dodir
Dimenzije: 109,6 x 62,8 x 35,7 mm, 283 g
Cena: 74.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply