Početna Broj 168 „Normalni“ hibrid – Toyota Auris HSD

„Normalni“ hibrid – Toyota Auris HSD

Nakon Priusa i Priusa Plus, tu su i „normalci“ – Yaris i Auris u hibridnim verzijama. Vozili smo ovog drugog…

Panasonic TV

Toyota je sada već davne 1997. godine u Japanu predstavila model Prius, koji je bio prvi potpuni hibridni automobil na svetu. Kombinacija benzinskog motora i električnih baterija omogućila je korisnicima da uz manju potrošnju dobiju dobre performanse. Naravno, bilo je na početku i manjih problema, ali je Prius doneo Toyoti epitet kompanije koja ulaže značajna sredstva u razvoj i implementaciju novih tehnologija, a takođe i brine o svetu oko sebe. Sada Prius ima već nekoliko generacija iza sebe, kao i modela, uključujući i „plug-in“ verziju kojoj je moguće puniti baterije priključenjem na spoljašnji izvor. Takođe, postoje i dodaci, poput krova sa solarnim ćelijama, kojim vlasnici dodatno pokazuju koliko su prvenstveno okrenuti zaštiti sveta oko sebe.

Toyota je nedavno značajno proširila gamu hibridnih vozila. Nakon pomenutog Priusa u tri verzije (original, karavan i plug-in), na red su došli i „normalci“ – prvo Auris, a i mali Yaris. Mi smo nedavno vozili Toyotu Auris HSD (Hybrid Synergy Drive) pa ćemo vas sad detaljnije upoznati sa ovim modelom.

ATV & NAUTICA 2020

Druge generacija Aurisa, naslednika hečbek Corolle, doneo je značajnu promenu u odnosu na inicijalni model. Sad je Auris (u skladu sa ostatkom game) dobio daleko agresivniji izgled. Svetlosne grupe, kako prednje, tako i zadnje su značajno smanjene. Ugrađene su moderne komponente poput ksenonskih farova i dnevnih LED-ova napred, odnosno LED stop svetla pozadi. Inače, sličan dizajn je prisutan i kod mnogih drugih automobilskih proizvođača, pa je autoru na prvi pogled Auris zaličio na novi Hyundai i30, što nije baš pohvalno za japanskog proizvođača. Međutim, detaljnijim poređenjem jasno je da su Aurisove linije daleko rafinisanije. I to ne samo od ovog „korejca“ već i od većine konkurenata iz C segmenta. Jedno rečju – novi Auris izgleda odlično.

Značajne promene su prisutne i u unutrašnjosti. Iako je sada modernijeg izgleda, ipak nam se više sviđala ona iz prve verzije Aurisa. Više nema trodimenzionalnih pokazivača na instrument tabli, koja je sad lepo pregledna, ali nekako klasična, a takođe je izbačena „grba“ sa centralne konzole. Upravo je taj centralni deo ono oko koga će se najviše lomiti koplja. Kako je to bio slučaj i sa prethodnim rešenjem, nećemo vam reći naše mišljenje, već sami prosudite. Sada je taj deo monolitan, sastavljen iz nekoliko „ploča“. Gore je par otvora za ventilaciju, pored kojih je digitalni sat (kao preslikan iz legendarne Corolle s kraja osamdesetih). U sredini je veliki ekran osetljiv na dodir (opisan u zasebnom boksu), ispod koga je smeštena automatska dvozonska klima.

DSC_0043

U nastavku je smešten i najzanimljiviji deo unutrašnjosti Aurisa, a to je konzola sa „menjačem“. Kako je u pitanju hibrid, menjač je mala palica viđena u Priusima, oko koje su smešteni tasteri za parking kočnicu, kao i tri tastera za modove u vožnji: EV (automobil ide samo na baterije do 45km/h, nakon toga se uz upozorenje pali i motor), ECO (automobil se trudi da se što više zadržava u ekonomičnom segmentu u toku vožnje), PWR (Power – automobil koristi sve mogućnosti u svim režimima vožnje). Postoji i „četvrti“ mod, odnosno kada se ne koristi ni jedan od postojećih, već se performanse „formiraju“ shodno vozaču. Inače, na instrument tabli ne postoji obrtomer, već je levi pokazatelj podeljen na tri segmenta – CHG, ECO i PWR i pokazuje u kom režimu se nalazi vozilo dok je upaljeno.

Iz opisanog jasno je i da vožnja Aurisa HSD nije standardna. Auto polazi zahvaljujući naponu koji dobija od baterija. Ako se kreće ravnomerno (i polako), samo su baterije aktivne, što daje, posebno spoljašnjem svetu, vrlo čudan odnosno drugačiji utisak. Vozilo se kreće bez zvuka (motora). Naravno, jačim pritiskom na papučicu gasa, aktivira se i 1,8-litarski benzinac. Sa ukupnom snagom od 136 KS, Auris ume veoma lepo da povuče, posebno zbog činjenice da je kompletna snaga koja se dobija od baterija dostupna čim se pritisne „gas“, jer nema šta da se „zavrti“.

Sol oprema koja je bila prisutna u vozilu je podrazumevala stvarno sve što se poželeti može. Osim nekih stvari već pomenutih u tekstu, tu su i parking senzori napred i nazad, kamera koja se aktivira u „rikvercu“ i prikazuje sliku na Toyota Touch sistemu, grejanje odlično profilisanih sedišta koja su obložena idealnom kombinacijom kože i platna (vozačevo ima i električno podesivu lumbalnu potporu), efektne kožne detalje na centralnoj konzoli i vratima, 17-inčne aluminijumske felne, kao i bezkontaktni ulazak i startovanje vozila.

Na kraju se postavlja pitanje kome je Toyota Auris HSD namenjena. U Srbiji – nikome. Zašto? – pitate se. Pa zato što država ne daje nikakve olakšice pri kupovini hibrida, pa onda i budući vlasnici koji, osim manje potrošnje, žele i životnu sredinu da sačuvaju, nemaju nikakav podstrek za kupovinu HSD-a koji je značajno skuplji od dizel, a pogotovo dizel motora. Ni činjenica da je održavanje hibrida povoljnije i jednostavnije ne ide u prilog jer kada se podvuče crta i dalje je matematika neumoljiva. Sa druge strane – a da li treba posedovati novi Auris u hibrid verziji? O da! Uživanje u vožnji je na najvišem nivou, a potrošnja od tek nešto više 5 litara prosečne i ne toliko „štedljive“ vožnje tera osmeh na lice. Dakle, državo, razmišljaj i o sebi i o nama, ekološki i vizionarski osveštenijima.

Toyota Touch
Ekran dijagonale 6,1 inč koji se nalazi na centralnoj konzoli predstavlja multimedijalno srce Aurisa pod imenom Toyota Touch. Reč je o sistemu koji sadrži nekoliko zasebnih modula. Za reprodukciju zvuka su zaduženi FM radio i MP3 plejer koji pušta muziku sa eksternih plejera ili USB drajvova.
Moguće je reprodukovati muziku i sa telefona putem Bluetooth konekcije, koja služi i za surfovanje internetom. Ovu poslednju opciju nismo mogli i da isprobamo jer nismo mogli da se povežemo na sistem, jer ne podržava sve modele telefona. Kako su nam rekli u Toyoti, problem je rešen u novoj Touch 2 verziji sistema koja se od nedavno isporučuje u Aurisima.

Najzanimljiviji deo Toyota Touch-a je praćenje hibridnog sistema. Tako je moguće grafički videti u svakom trenutku koji su sistemi uključeni, kada se baterije pune radom motora ili kočenjem i dr. Sistem detaljno prikazuje i potrošnju iz minuta u minut, pa smo lako utvrdili povećanje potrošnje sa povećanjem brzine na autoputu.

Toyota Auris HSD SOL
Motor: benzin, 1.798 ccm + baterije, 136 KS
Ubrzanje (od 0-100 km/h): 10,5 s
Maksimalna brzina: 180 km/h
Potrošnja (komb.): oko 5,5l/100 km
Dimenzije: 4.275 X 1.760 X 1.460 mm, 1.285 kg
Cena: 26.500 EUR
www.toyota.rs

Leave a Reply