Početna Broj 177 Nova era mobilnih uređaja – Asus Fonepad 8 (FE380CG)

Nova era mobilnih uređaja – Asus Fonepad 8 (FE380CG)

I tablet i telefon

blank
Panasonic TV

Trend sve većih i većih ekrana se kod pametnih telefona polako preseljava u posebnu kategoriju „fableta“ koji neminovno postaju sve popularniji. Međutim, za one kojima je dijagonala od 6 inča premala, a ipak traže uređaj kojim mogu normalno da telefoniraju Asus je predstavio novi Fonepad 8.

U pitanju je 8-inčni Android tablet sa dve SIM kartice i svim funkcionalnostima pametnog telefona. Asus se potrudio da maksimalno stanji okvire kako bi dimenzije samog uređaja bile manje i kako ne biste izgledali previše smešno kada ga držite na uvetu kao telefon, a izgledaćete smešno. Hardver ugrađen u ovaj uređaj je prilično dobar, a s obzirom da nema full HD rezoluciju, već 1280×800 piksela, nije bilo potrebe za ubacivanjem dodatne grafike, već se za sliku brine integrisani GPU procesor. U trenutku testiranja Fonepad 8 je bio opremljen Androidom u verziji 4.4, a s obzirom na to da poseduje 64-bitni procesor očekujemo da ćemo uskoro videti i Lollipop koji će moći da koristi prednosti 64-bitne arhitekture.

ATV & NAUTICA 2020

Ekran dijagonale 8-inča IPS tehnologije daje odlične uglove gledanja i verne boje, pa ćete sa uživanjem gledati sadržaj na velikoj površini kojom raspolaže Fonepad 8. Dva slota za SIM kartice su korisna, posebno ako često putujete, a kako Fonepad 8 raspolaže sa jednim GSM modulom bićete nedostupni na jednom broju dok pričate na drugom.

Da se radi o tabletu jasno je kada krenete da ga koristite, a Asus Zen UI je definitivno dobrodošao plus, jer je lepo optimizovan i nudi neka rešenja koja se ne viđaju svaki dan, a umnogome olakšavaju svakodnevno korišćenje. Tu je i dodatni Cloud prostor koji Asus standarndo obezbeđuje uz svoje uređaje.

U svakodnevnoj upotrebi Fonepad 8 deluje manje nego što biste to očekivali, i po dimenzijama je manji od prosečnih sedmoinčnih tableta za šta su najveći krivci tanki okviri. Ovo doprinosi ukupnoj prenosivosti, pa ako ste se navikli na 7-inčni uređaj, prelazak na Fonepad 8 će biti bezbolan. Napominjemo da zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta možete očekivati odličnu autonomiju.

Hardverski veoma dobro potkovan tablet sa dve SIM kartice i odličnim korisničkim interfejsom je ukratko ono što dobijate sa FonePad 8. Kamere su osrednje i od njih ne treba očekivati previše. Ovo je uređaj namenjen korisnicima koji često putuju, kojima treba veliki ekran, a ne bi da nose nekoliko uređaja sa sobom. Sa dve kartice se može rešiti i pitanje roaminga, a ukoliko vam pričanje sa tabletom na uvetu smeta uvek se možete odlučiti na bluetooth slušalicu i rešiti taj problem. Asus Fonepad 8 je vrlo specifičan uređaj koji svojim rešenjima izlazi iz okvira uobičajenog i traži specifičnu publiku, ali kao takav je odlično osmišljen i zavređuje punu pažnju potencijalnih kupaca.

Asus Fonepad 8 (FE380CG)
OS: Android 4.4 KitKat
CPU: 64-bitni Intel Atom Z3530, 1,33 GHz Quad-core
Memorija: 1 GB RAM, 16 GB interno, proširivo microSD karticama DO 64 GB
Kamera: 5 Mpx zadnja, 2 Mpx prednja
Ekran: 8 inča, kapacitivni IPS, 1280×800 piksela
Povezivanje: WiFi, Bluetooth v4.0, GPS, micro USB, 3,5 mm audio
Baterija: 15,2 Wh, Li-Po
DImenzije: 120 x 214 x 8,9 mm; 310 g
Cena: 36.000 RSD – za model sa 16 GB
www.asus.rs

Leave a Reply