Početna Broj 173 Nova parnjača – Tefal GV8980

Nova parnjača – Tefal GV8980

Pre skoro godinu dana smo pisali o Tefalovom generatoru pare GV8960. Stigao je naslednik...

Generator pare predstavlja „klasičnu“ peglu koja je kablom povezana za veliko postolje. Tefal GV8980 predstavlja sam vrh ponude, ne samo ovog francuskog proizvođača. Pegla ima naprednu autoclean grejnu ploču sa specifičnim vrhom za peglanje teško dostupnih delova odeće. Dok savršeno leži na postolju, ona je pokrivena veoma lepom plavom zaštitnom kupolom koja neodoljivo podseća na kacigu nekog bajkera. Povrh kupole je ručka za bezbedno nošenje generatora. Sa strane ručke je dugme za otključavanje kupole. Idealno bi bilo da imate dasku za peglanje koja je namenjena baš generatoru (da može da izdrži masu sistema), ali može da posluži i stočić ili komoda u blizini.

Pegla je sa bazom povezana kablom za vodenu paru i struju. Njegova dužina je sasvim dovoljnih 1,5 metara. Veoma je važno da obratite pažnju na rastojanje između pegle odnosno daske za peglanje i postolja da ne bi došlo do naprezanja, a samim tim i do habanja kabla. Strujni kabl ima svoj odeljak u postolju sa automatskim namotavanjem u bazu. Kamenac se takođe automatski skuplja u kolektoru koji se veoma lako vadi iz postolja a i, posle čišćenja, vraća. Rezervoar za vodu prima 1,8l vode. Posebno se savetuje da se koristi voda iz vodovoda odnosno nikako kišnica ili voda sa raznim dodacima (štirak, mirisi…). U slučaju da je voda izuzetno tvrda može se pomešati sa destilovanom vodom. Savetujemo vas da kad završite peglanje sačekate da se pegla potpuno ohladi i da tek tada ispraznite rezervoar. Još jedan savet, obavezno to radite iznad lavaboa.

TE-STEAM_GENERATOR-TOTAL_PROTECT-GV8980EO-A

I stižemo do srca sistema, tj. komandne table. Nalazi se na zadnjem delu postolja. Prvo da naglasimo da na samoj pegli postoje samo tri prekidača: za paru koji se nalazi u dršci pegle, za prskalicu za vodu s mikro rupicama za raspršivanje vode i drugi za dodatni ispust pare (Power zone). I to je sve odnosno sve ostale komande su na komandnoj tabli. Nama je posebno bilo zanimljivo Eco dugme, čijim aktiviranjem štedite 20% energije. Koristićete ga kada peglate veš za koji nije potrebna velika količina pare.

Jedna od najbitnijih karakteristika ovog modela je nova Smart Technology X-Pert kontrola koja se ogleda u izboru temperature i količine pare potrebne za peglanje. Vaše je da pritisnete prekidač kojim određujete sta ćete peglati: sintetiku, svilu, vunu, pamuk ili lan, a vaša divna pegla će automatski smanjiti ili povećati toplotu i količinu pare. Podrazumeva se, tj. preporučujemo da peglanje počnete od najosetljivijih tkanina jer je mnogo jednostavnije podizati temperaturu i odmah nastavljati peglanje nego čekati da se pegla ohladi pa da pređete na osetljivije. S vremena na vreme električna pumpa generatora ubacuje vodu u „kotao“. Taj proces izaziva buku što je potpuno normalno, no buka nije prejaka.

Generator pare je opremljen sa dva sigurnosna sistema: termičkim osiguračem pregrevanja i ventilom za prevelik pritisak pare. Kad pričamo o Power zoni da naglasimo da ona služi za vertikalno peglanje i za dodavanje količine pare. Vertikalno peglanje je odlično. Stavite haljinu, mantil, kostim, sako… na vešalicu, držite peglu vertikalno, pritisnite Power zone dugme i blago razvlačite odeću. I nije više izgužvano a i deluje osveženo kao da je došlo sa hemijskog čišćenja. S obzirom da deo za peglanje baš i nije lak (ali je svakako lakši od klasičnih pegli) preporučujemo vam da prilagodite vertikalno peglanje svojim fizičkim mogućnostima. Kako autor ovog teksta i nije previše jaka osoba, probala je „vertikalno peglanje u horizontalnom položaju. Položite odeću na dasku, držite peglu na 1-2 cm iznad odeće, nekoliko puta pritisnite Power zone dugme i odložite peglu. Sledeće je da blago razvlačite i tapkate odeću, kao da je peglate dlanom. I tako jedan rukav, drugi rukav, prednji pa zadnji deo i sako je gotov. Izbegli ste suvu ili vlažnu krpu, usijavanje materijala, gužvanje prednjeg dela dok peglate zadnji i obrnuto. Zaista nije komplikovano.

I na kraju sistem zaštite. Ako je pegla uključena i samo stoji na dasci, nakon 8 minuta automatski odlazi u stanje mirovanja – taster on/off tad postaje plav. Nakon pola sata mirovanje uređaj se potpuno isključuje.

Novi generator GV8980 je prilično poboljšan. Sistem zaštite prilikom prenošenja je zaista bolji i pruža mnogo veću sigurnost. Prethodnik GV8960 nema prskalicu za vodu što smo i istakli kao nedostatak. GV8980 je dobio prskalicu ali je dugme veoma tvrdo pa otežava korišćenje. Novi anti-calc sistem je odličan. Sakuplja i najmanje čestice. Nismo bili u mogućnosti da proverimo ali nam se čini da je prekidač za paru koji se nalazi u dršci pegle nekako prilagodljiviji za korišćenje. Isto tako buka koju pravi električna pumpa generatora je prilično manja.

TE-STEAM_GENERATOR-TOTAL_PROTECT-GV8980EO-POWZONE-B

Tefal GV8980
Snaga: 2400 W
Pritisak pare: do 120g/min, Power Zone – do 380g/min
Ekstra: Smart Technology X-Pert Control, Eco
Masa: 4,73 kg
Cena: 37.499 RSD
www.tefal.co.rs

Leave a Reply