Početna Broj 167 Novi 5G horizot: Gde nastaje i šta nam donosi

Novi 5G horizot: Gde nastaje i šta nam donosi

Dok u Srbiji čekamo na prve komercijalne 4G mreže, u Japanu niču 100 puta brže LTE, 5G mreže, koje će u toj zemlji biti dostupne uskoro.

blank
ATV & NAUTICA ATV

Do marta 2016. godine japanski DOCOMO komercijalizovaće LTE-Advanced, napredne LTE mreže, koje će omogućiti prenos podataka brzinom i do 10 Gbps! To znači da će telefoni postati još moćnije spravice, koje će imati mogućnost ultrabrzog, sada nezamislivog, ali i sigurnog prenosa podataka sa bilo kog mesta gde postoji LTE-Advanced, odnosno 5G signal.

Današnji telefoni imaju mogućnost strimovanja filmova Blu-ray kvaliteta, mogućnost prenosa 2K fotografija, ali i dalje predstavlja problem striming i uživo praćenje 2K videa preko mobilnih mreža. Iako su LTE mreže rasterećene, imaju slobodne kapacitete za striming (jer još uvek nisu popularne kao 3G), brzina LTE mreža nije dovoljna za nesmetano gledanje 2K sadržaja.Tako je, na primer, za preuzimanje 2K filma potrebno od 30 do 60 minuta. Sa novim 5G mrežama za tako nešto će biti potrebno 30 sekundi, otprilike isto koliko sada izdvajamo za MP3 hit u HD kvalitetu. Takođe, LTE-Advanced će omogućiti nesmetano strimovanje sadržaja u 4K kvalitetu, a biće pogodan i za nastupajući 8K standard, koji je već u poodmakloj fazi razvoja.

ATV & NAUTICA ATV

DOCOMO je razvio sopstvenu Advanced C-RAN arhitekturu, koja omogućava spajanje više malih ćelija na velike ćelije predajnika, kako bi se povećali kapacitet i propusnost signala, i obezbedio najviši kvalitet usluge.

U saradnji sa Institutom za Tehnologiju iz Tokija, krajem 2012. godine DOCOMO je uspeo da pošalje prve podatke brzinom od 10 Gbps i na taj način postane prva kompanija na svetu kojoj je tako nešto pošlo za rukom. U poređenju sa sadašnjim LTE mrežama, 5G koncept koji niče u Japanu je do 1.000 puta većeg kapaciteta, omogućava do 100 puta više istovremenih konekcija na mreži i od 10 do čak 100 puta brže surfovanje internetom. Takođe, kašnjenje i odziv mreže biće smanjeni na jednu milisekundu ili manje. Za istraživanja i komercijalizaciju DOCOMO-ve mreže važno je što ova kompanija sa svojim partnerima prati standarde koji su aktuelni u Evropi i u drugim delovima sveta, kako bi se slične mreže sa manje ulaganja i bržom instalacijom lako mogle pokrenuti i u drugim delovima sveta.

Telefoni koji će podržavati novi tip mreže neće biti mnogo drugačiji, jer će i 5G biti baziran na oblaku i njegovim tehnologijama, pa će tako sve zavisiti od same konekcije, a hardver će ostati gotovo isti. Naravno, doći će do unapređenja memorije, procesora, grafike i ekrana, ali to neće bitnije uticati na povećanje težine ili veličine telefona i tableta.

Prema istraživanjima japanskih kompanija, 5G će najviše pomoći industriji, iako će korisnici koji sada koriste 4G i dalje biti primarna ciljna grupa. Ipak, robotizacija i masovnija primena veštačke inteligencije u industriji i proizvođačkim delatnostima najviše će napredovati dolaskom 5G mreža, jer će biti sposobna da u milisekundi obradi više informacija, što će rezultirati bržim obavljanjem posla i većom sposobnošću robota da na poslate zahteve odgovore.

Leave a Reply