Početna Broj 176 Novi život netbukova – ASUS EeeBook X205TA

Novi život netbukova – ASUS EeeBook X205TA

Sa novim Windowsom

Momacki auto – Infiniti HEADER

Da je netbuk koncept originalno ASUS-ovo čedo ne treba sumnjati, jer je revolucija malenih laptopova započela sa EeePC računarima. Međutim, činjenica da su njihove performanse ubrzo postale slične onima koje omogućavaju tableti dovela je do naglog opadanja interesovanja za netbukove i da pomame za tabletima i smartfonima. Međutim, ASUS ne odustaje, a najnoviji izdanak EeeBook porodice nosi oznaku X205TA.

U pitanju je klasičan netbuk opremljen ekranom dijagonale 11,6 inča, i u našem slučaju u potpuno belom kućištu (netbukovi su oduvek bili karakteristični po šarenim kućištima). Velika dijagonala omogućila je udobnu tastaturu i prostrani tačped, sa integrisanim tasterima koji mu dodatno povećavaju aktivnu površinu.

10 saveta Instagram IN PAGE

Sa težinom od samo 980 g i baterijom koja daje preko 10 sati autonomije pri kombinovanom korišćenju, novi EeeBook se uklapa u ono što smo dosad znali o netbuk računarima. U pitanju je tanak, lagan i mali računar, koji korisnicima koji su često u pokretu služi za ne previše zahtevne poslove. Sa njim možete pogledati neki film, surfovati i završiti neki manje zahtevni kancelarijski zadatak. Glavne prednosti ovog računara su udoban ekran, Windows OS, tastatura i odlična baterija. Kao što smo već navikli, hardver koji se ugrađuje u ove računare nije namenjen za zahtevne poslove, pa osnovu sistema čini četvorojezgarni Intel Atom Z3735, zajedno sa 2 GB RAM-a i 32 GB eMMC za skladištenje, što je ujedno i najslabiji deo cele konfiguracije. Postoji microSD slot kojim donekle možete nadomestiti prostor potreban za skladištenje filmova, ali toplo preporučujemo da nabavite eksterni HDD kako ne biste neprestano morali da „žonglirate“ sa podacima u internoj memoriji. Od bežičnih konekcija na raspolaganju su WiFi i Bluetooth, a od fizičkih micro HDMI, dva USB-a i 3,5 mm audio-priključnica. Implementirani zvučnici imaju SonicMaster nalepnicu, ali vas neće oduševiti ni snagom ni kvalitetom, što je posledica malenog kućišta, pa ne bi bilo loše da u džepu imate slušalice kada budete gledali filmove ili slušali muziku.

Mobilnost je definitivno prednost cele EeeBook serije uređaja, ali postoje i ograničenja, koja ne dozvoljavaju da netbukovi ugroze funkcionalnost laptopova. Ako spadate u korisnike koji ne mogu bez tastature a često putujete, onda netbuk može biti idealno rešenje za vas. Legalni Windows 8.1 je tu kao lep bonus, a jedina investicija na koju morate da računate je eksterni HDD ili microSD kartica većeg kapaciteta.

Pose_4color_001

ASUS EeeBook X205TA
CPU: Intel Bay Trail-T Quad Core Z3735 1.33 GHz
Ekran: 11,6“ 1366×768 pix, glare
Memorija: 2 GB DDR3L 1333 MHz
SSD: 32 GB eMMC
VGA: int. Intel HD Graphics
Baterija: 38 Wh, Polimer
OS: Windows 8.1 with Bing
Bežične konekcije: Bluetooth 4.0, 802.11n
Fizičke konekcije: 1x micro HDMI, 2x USB 2.0, 3,5 mm audio, micro SD slot
Ostalo: VGA kamera, SonicMaster zvučnici
Dimenzije: 286 x x193,3 17,5 mm
Težina: 980 g
Cena: oko 33.000 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply