Početna Broj 177 Odličan! – Panasonic Viera TX-40AS640E

Odličan! – Panasonic Viera TX-40AS640E

Veličinom mejnstrim, a karakteristikama i opcijama TX-40AS640E je pripadnik više klase

U iščekivanju modela za ovu sezonu, testirali smo jedan odličan Panasonic TV koji je na tržištu od prošle godine. Uređaj sa oznakom TX-40AS640E je jedan od najboljih televizora iz više-srednje koje smo do sad testirali. Konkretan model stiže sa mejnstrim dijagonalom ekrana od 40 inča, a u istoj seriji postoje i dva veća modela sa ekranima od 48 i 55 inča.

Dizajn efektno kombinuje crnu i sivu boju. Silueta mu je malo deblja zbog pozadinskog LED osvetljenja, ali to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, jer je debljina ne prelazi 6 cm. Pravougaono postolje je takođe sive boje i drži TV čvrsto na podlozi.

Za povezivanje eksternih izvora na raspolaganju su vam tri HDMI porta (od kojih jedan podržava ARC tehnologiju – za povezivanje soundbara, npr.), dva USB 2.0 porta, kao i po jedan audio, scart, komponentni i kompozitni ulaz. Naravno, tu je i antenski ulaz, koji ćete moći da koristite i za prijem digitalnog terestrijalnog signala jer TV ima i DVB-T2 tjuner u sebi. Da, povezivanje na lokalnu mrežu može biti i žično i bežično.

U paketu dolaze i dva daljinska upravljača crne boje od kojih je jedan klasični, a drugi poseduje kružni touchpad i dodatni taster sa donje strane. Prvopomenuti je model koji Panasonic unazad nekoliko godina pakuje uz svoje TV-e. Iako nije prvak u dizajnu, ovaj pomoćnik sve standardne zahteve izvršava na najbolji mogući način. Ono gde mu fali „pameti“ jeste rešavanje problema u aplikacijama, kao što su YouTube ili web browser. Upisivanje nekog pojma ili adrese predstavlja noćnu moru korisnika. Međutim, za takve operacije tu je dodatni, manji daljinski sa kružnim touchpad-om i osnovnim tasterima. Naravno, idealno rešenje za upisivanje pojmova, odnosno nekog teksta je povezivanje dodatne (bežične) tastature sa TV-om.

Napokon dolazimo i do „zvezde večeri“, a to je ekran. Ugrađen je VA panel (direktni konkurent popularnom IPS-u). Boje su precizne, crna je „perwoll“ crna, a kontrast i osvetljenje na visokom nivou. Za klasičan LCD koji nema IPS, uglovi gledanja su odlični, što se može reći i za uniformnost prikaza i osvetljenje koje je identično u svim delovima ekrana za šta je najveći krivac Direct LED sistem osvetljenja. Ovo, u kombinaciji sa velikom frekvencijom osvežavanja ekrana rezultuje veoma preciznim dinamičnim scenama, sa puno detalja i ukupno gledano, veoma živom slikom. Slično je i sa statičnim prikazom, pa 2D slike deluju nestvarno dobro, čemu doprinosi dobra osvetljenost i uniformnost osvetljenja panela. U prevodu, uživaćete u dokumentarcima o prirodi koji imaju dosta statičnih i polustatičnih kadrova sa jarkim bojama.

Kada je 3D u pitanju, radi se o aktivnom modu. Prikaz je blago tamniji, ali je kontrast na visokom nivou, pa će ljubitelji 3D tehnologije uživati u ovom modelu, posebno ako volite da se igrate i TV povežete sa računarom i pokrenete neku dobru vožnju.

Softverski deo radi sasvim dobro sa velikim brojem podešavanja, poput opcije aktiviranja senzora ambijentalnog osvetljenja, koju ćete posebno koristiti prilikom večernjeg gledanja filmova. Panasonic je bazirao osnovnu navigaciju kroz takozvane Home ekrane kojih može biti više i koji će pored kanala imati i tri vaše omiljene aplikacije u vidu brzih prečica. Pored osnovnog ekrana koji vas dočekuje, tu je i Smart deo koji nudi aplikacije poređane u vidu 7×4 mreže, a u zavisnosti od regiona neke od njih neće biti dostupne. App market sadrži veliki broj aplikacija za poznate servise, a zahvaljujući dvojezgarnom procesoru sve rade veoma brzo.

Lokalni medija plejer ima pomalo ograničene funkcionalnosti, ali i veliki broj podržanih multimedijalnih formata. Ne prikazuje podfoldere i nije moguće gledati jednu za drugim sliku, pa recimo video materijal, ali je zato sve fajlove otvarao bez problema. Takođe, prikaz titlova (i sa domaćim slovima) mu ne predstavlja problem, iako nije moguće podešavati veličinu, boju i pozadinu fontova, ali je podržan veliki broj popularnih formata.

Zvučna podrška je dobra. Nije nas oduševila, ali ni razočarala. Dva stereo zvučnika od po 10 W obavljaju svoj posao na dobrom nivou. Za one koji bi želeli nešto više, tu je i optički S/PDIF, kao i komponentni audio izlaz, a ne treba zaboraviti ni podršku za Dolby Digital Plus/ DTS 2.0+Digital Out, što je nešto što se ne viđa često kod pametnih televizora, osim u najvišem segmentu.

Pored reči hvale, Panasonic Viera TX-40AS640E, kao i prethodno testirani TX-42S600E su nam pokazatelji da se na ovaj japanski brend treba gledati sa pažnjom u narednom periodu.

Panasonic Viera TX-40AS640E
Ekran: LED, 40“, FullHD, 100Hz
Smart: da, Smart Viera, DLNA
Tjuneri: analogni, DVB-T/-T2, -C
Konekcije: 3x HDMI, MHL, SCART, kompozitni, VGA, audio, 2xUSB
Zvuk: 2x10W
Cena: 69.799 RSD
www.panasonic.com

Leave a Reply