Početna Broj 168 Odlučan korak – Nikon 1 J4

Odlučan korak – Nikon 1 J4

Smatramo da je Nikon J4 postavio seriju 1 u sam vrh današnje ponude CSC aparata

Nikon 1 J4 je relativno brzo zamenio prethodnika, s obzirom da Nikon 1 J3 nije prošao previše zapaženo. Kompanija je odlučnije nastupila, pa je u četvrtu inkarnaciju „J“ modela integrisala značajan broj noviteta, kako na polju fotografije tako i na polju korisničkog iskustva.

Prvo što uočavamo je agresivniji dizajn oštrijih ivica, kojim kompanija i vizuelno naglašava da je pred nama drugačiji model od prethodnika. Kvalitet tela je jednako dobar, a možete odabrati jednu od četiri ponuđene boje kućišta (crna, bela, srebrna i narandžasta). Broj tastera je skroman, a raspored se ne razlikuje u odnosu na Nikon J3. Bez obzira na to, aparat je jednostavan za korišćenje, a tome mnogo doprinosi i ekran osetljiv na dodir, pomoću kojeg lako pristupate određenim parametrima pritiskom na ekran. Pored toga, pritiskom na željeni deo kadra na ekranu koji želimo da bude u fokusu, aparat fokusira i snima fotografiju. Osetljivost ekrana je odlična, a rezolucija je veća nego ranije i iznosi 1037k piksela.

Odličan ekran osetljiv na dodir pruža novo korisničko iskustvo.

Aparat ne leži sjajno u ruci, ali zbog debljine neće lako ispasti iz nje. Voleli bismo da je rukohvat za desnu ruku blago ispupčen ili presvučen gumom, ali to bi sigurno bila mana s estetskog stanovišta, pa naša želja na testiranom modelu ostaje neuslišena. Integrisani blic „iskače“ pritiskom na taster sa bočne strane kada je aparat uključen, a s obzirom da je J4 „entry level“ model, blic je obavezni deo hardvera za manje iskusne korisnike i sastavni deo Nikon 1 „J“ serije. Aparat za skladištenje vaših radova koristi microSD karticu. Nikon se na ovaj potez odlučio zbog kompaktnosti, međutim to smatramo nedostatkom, jer se microSD kartice mogu lako izgubiti ukoliko ih nosite van aparata. Problem uspešno rešava namenska plastična kutijica koja stiže uz neke microSD kartice.

J4_10_30_PD_SL_top.high

Hardverski noviteti u odnosu na prethodni model su značajni. Gotovo na svim bitnijim poljima Nikon je unapredio model J4 u odnosu na J3. Ugrađen je novi senzor sa 18 megapiksela, mada povećanje rezolucije često ne donosi i kvalitativni napredak. Senzor nema „Low Pass“ filter, što postaje zaštitni znak većine novih aparata i trebalo bi da pruži za nijansu veću oštrinu. Tu je i novi procesor za obradu fotografije, EXPEED 4A, kao i povećan broj tačaka autofokusa, kojih sada ima 171, što pohvaljujemo. Od ukupnog broja tačaka, 105 podržava i faznu detekciju pri fokusiranju, te se Nikon J4 može pohvaliti sjajnom brzinom autofokusa.

ISO opseg je povećan do ISO 12800, ali je kvalitet fotografije na tim vrednostima veoma diskutabilan. Jedna od veoma važnih novina je i 4 puta veća brzina rafalnog okidanja od 60 fps, što je vrlo impresivno i idealno za brze i dinamične kadrove. Ukoliko aparat fokusira pri svakom narednom kadru, brzina je i dalje impresivnih 20 fps. Ovakvi rezultati svrstavaju Nikon J4 među aparate sa najbržim rafalnim okidanjem u trenutku pisanja teksta. U skladu s trendovima, integrisan je i WiFi adapter, pomoću kojeg, uz odgovarajuću Nikon aplikaciju na pametnom telefonu koju preuzimate sa marketa, aparat možete kontrolisati direktno iz aplikacije, ali i kopirati datoteke na telefon i društvene mreže. Testirali smo funkcionalnost WiFi adaptera i sve je radilo kao „podmazano“. Sumiramo li navedena unapređenja, vidimo da je Nikon J4 hardverski gotovo identičan kao i nedavno predstavljen Nikon V3.

Početna skeptičnost u vezi sa povećanjem rezolucije senzora je, srećom, bila neopravdana, jer su performanse novog senzora po pitanju šuma na nivou prethodnika. Dobra kontrola šuma je do ISO 1600, a preko te vrednosti se vidi značajniji pad kvaliteta, dok je ISO 12800 gotovo neupotrebljiva vrednost. Oštrina je veoma dobra, a zaslugu za to deličimno možemo pripisati nedostatku „Low Pass“ filtera. Dinamički opseg je dobar, a na merenje svetla nismo imali zamerke. Aparat smo testirali sa objektivom Nikon 1 10-30 mm VR (što na senzoru punog formata odgovara ospegu 27-81mm, zbog krop faktora od 2,7), koji je idealan za početak jer pokriva najčešće korišćene žižne daljine. Kvalitet optike je solidan, aberacije su kontrolisane (aparat ih softverski ispravlja u JPEG formatu), a oštrina je dobra u sredini, a solidna na ivicama kadra.

Slobodno možemo da kažemo da Nikon izvlači maksimum iz senzora malih dimenzija, a viši kvalitet ne možemo ni očekivati. Senzor 4/3“, koji se može naći i na CSC aparatima konkurentskih kompanija, trenutno nudi nešto bolje ISO performanse, ali i manju kompaktnost. S obzirom da je nedavno predstavljen odlični Nikon 1 70-300mm objektiv, korisnici Nikon 1 serije imaju veoma dobar izbor „stakala“. Kome vrhunske ISO performanse nisu imperativ, Nikon 1 serija predstavlja odlično rešenje zbog malih dimenzija, celokupnog kvaliteta i i bogatstva funkcija.

Ukoliko već imate model J3, ne savetujemo apgrejd, isključivo zbog razlike u ceni. Međutim, ako tek planirate kupovinu i novac ne predstavlja prepreku, nabavite testirani model ili eventualno Nikon V3. Oba su bogata novitetima i donose novo iskustvo prilikom korišćenja, zahvaljujući ekranu osetljivom na dodir.

Nikon 1 J4
Senzor: CMOS (CX); 18 MP
ISO: 160-12800
Vreme eksponiranja: 1/16000 do 30s
Broj AF tačaka: 171
Zum: u zavisnosti od objektiva
Video: H.264/MPEG-4, 1920 x 1080; do 60 fps
Memorija: microSD, microSDHC, microSDXC
Ekran: TFT LCD 3“, 1037k px
Dimenzije: 100 x 60 x 29 mm, 232 g
www.nikon.rs

Leave a Reply