Početna Broj 176 Osmica na 8 inča – Utok i800

Osmica na 8 inča – Utok i800

Utok sa Windowsom

Tableti bazirani na Windowsu ne zauzimaju onoliki deo tržišta kao njihovi Android pandani, ali je njihova popularnost iz dana u dan sve veća i veća. Tome u prilog ide i činjenica da se sve veći broj tableta isporučuje sa 64 bitnim verzijama Intel Atom procesora najnovije generacije, koje odlikuju odlične performanse i mala potrošnja.

Ni Utok nije odoleo trendu, a kada nam je najavljen model oznake i800, očekivali smo pristupačnu verziju 8 inčnog tableta sa Windows OS-om kao glavnom prednošću. Pripadnik 800 serije ima još dva „brata“ sa ekranom ove dijagonale, ali i Android OS-om. Već na prvi pogled Utok deluje skladno i kompaktno. Ivice nisu ni predebele ni pretanke, taman dovoljne za udobno držanje s jednom ili dve ruke. S obzirom da je u pitanju Windows OS, izostali su navigacioni tasteri, a Utok se odlučio i da izbaci Windows taster, što nam nimalo nije zasmetalo, jer uvek postoji alternativa u okviru sistema. Na ovaj način je verovatno iskorišćeno kućište neke Android verzije tableta, bez potrebe da se dodaje još jedan taster. Na gornjoj strani su smešteni konektori (SD, 3,5 mm audio, micro USB, mikrofon) i Power taster, dok je Volume „klackalica“ smeštena na susednu, dužu ivicu. Zadnja strana nosi kameru i dva otvora zvučnika solidne jačine, kao i Intel i Utok logotipe, ispisane belom bojom na sivoj površini. Ekran IPS tipa poseduje HD rezoluciju, što je za tu veličinu ekrana i Windows OS sasvim dovoljno. Elementi su adekvatne veličine, a viša rezolucija bi zahtevala olovčicu ili neki dodatni uređaj za preciznu navigaciju u desktop modu OS-a.

O samom OS-u ne moramo previše pričati. Navigacija je znatno jednostavnija preko Modern UI-ja i LiveTile elemenata, a pozdravljamo što postoji jednogodišnja pretplata na Office 365, kao i OTG kabl, koji ovaj proizvođač isporučuje uz većinu svojih uređaja.

utok_i800_fata_unghi_windows

Kada je hardver u pitanju, osnovu sistema čini 64-bitni četvorojezgarni Intel Atom procesor sa radnim taktom koji se kreće od 1,33 do 1,83 GHz, i koji ima TDP od 2,2 W. U kombinaciji sa baterijom kapaciteta 4.000 mAh, ova konfiguracija bi trebalo da ima solidnu autonomiju, ali se verzija koju smo dobili na testiranje nije ponašala onako kao što smo očekivali. Moguće da je u pitanju probna verzija koja nije finalni proizvod, pa od baterije očekujemo nešto bolje performanse i celodnevni rad bez punjača. Za grafiku se brine integrisano Intel HD Graphics rešenje sa radnim taktom između 311 i 646 MHz. Radna memorija modela i800 je odmerena na 1 GB, što je za moderne sisteme poput Windows 8.1 manje od očekivanog.

Ipak, zahvaljujući optimizacijama Utok se lepo snalazi u radu, pa nam memorije nije previše nedostajalo, osim u situacijama kada smo imali više otvorenih jezičaka u pregledaču, ili tokom multitaskinga sa nekoliko aplikacija. Za skladištenje imate skromnih 16 GB, koje treba što pre proširiti microSD karticom, jer osim sistema i nekoliko aplikacija nećete imati previše prostora, posebno ako želite da sa sobom ponesete neku seriju ili film u HD formatu. Za komunikaciju sa drugim uređajima i bežičnim mrežama brinu se 802.11n WiFi i Bluetooth 4.0, a ako tražite komunikaciju preko kabla, dobro će doći pomenuti OTG kabl, preko kojeg možete povezati bilo koji USB uređaj. Nedostaju GPS i FM tjuner, ali kako oni u Windows okruženju zahtevaju specijalizovane aplikacije za rad, ne čudi previše što su izostali. Nije mnogo verovatno da ćete 8-inčni tablet držati na vetrobranu i koristiti ga za navigaciju.

Sa 8 inča, dijagonalom koju mnogi smatraju optimalnom za tablete, Utok i800 nudi i Windows okruženje, koje dodatno proširuje upotrebljivost uređaja i omogućava korišćenje x86 aplikacija. Nešto skromiji hardver daje pristojne performanse, ali ne više od onoga što biste očekivali za tu cenu. „Uštinuto“ je ovde i onde, a sve u cilju snižavanja konačne cene, što je scenario koji rumunska kompanija vrlo rado koristi. U moru Android tableta pravo je osveženje naići na jedan model pogonjen dobro poznatim Windowsom. Utok se pobrinuo da cena bude maksimalno niska, a izbacio je elemente bez kojih se itekako može, pa ukoliko tražite Windows tablet dijagonale 8 inča, razmotrite ono što nudi Utok i800.

utok_i800_fata_orizontal_windows

UTOK i800
OS: Windows 8.1
CPU: Intel Atom Z3735G quad core
GPU: Intel HD Graphics quad core
Memorija: 1 GB, 16 GB interno, proširivo microSD karticama do 32 GB
Kamera: 2 MP zadnja, 0,3 MP prednja
Ekran: 8 inča, IPS kapacitivni (5 tačaka istovremeno), 12800×800 piksela
Povezivanje: WiFi, Bluetooth v4.0, micro USB, 3,5 mm audio
Baterija: 4.000 mAh Li-Po
Dimenzije: 187,6 x 107,5 x 9,8 mm; 380 g
Cena: uzorak
www.utok.com

Leave a Reply