Početna Broj 178 PC je mrtav! Živeo PC! – AMD MOBA BOX

PC je mrtav! Živeo PC! – AMD MOBA BOX

Ako je i bilo neke sumnje da samo gejmeri mogu spasiti PC industriju, onda PC koji nam je stigao na testiranje otklanja svaku dilemu

Već pet godina kompanija AMD sve svoje inženjersko-marketinške i PR snage angažuje da ispuni obećanje da će njeni APU-ovi promeniti poimanje koncepta PC-a kakvog znamo. Konačno smo u prilici i da se uverimo u istinitost tih obećanja na AMD „MOBA BOX“ modelu PC računara, prvenstveno namenjenog gejmerima.

Ako tek povremeno načujete nešto u vezi sa gejming scenom i sa PC gejming kulturom uopšte, onda verovatno mislite da današnji klinci i dalje uludo troše svoju dragocenu mladost igrajući famozni Counter Strike. Međutim, to nije tačno iz više aspekata, koje ćemo u ovom tekstu razjasniti.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Najpopularnije igre danas su tzv. MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igre. U tom žanru postoji desetak naslova, ali dva najveća, najpoznatija i najuticajnija su „League Of Legends“ ili poznatije LoL, i DOTA 2 (skraćeno od „Defense of the Ancients“). Da bismo ilustrovali koliko je MOBA veliki fenomen, navešćemo nekoliko činjenica. S obzirom da su u pitanju naslovi koji se igraju na e-sport turnirima, verujemo da će vas šokirati činjenica da je nagradni fond najnovijeg DOTA 2 turnira veći od svih ATP turnira zajedno! On iznosi 11 miliona dolara! Pobednički tim odnosi kući 5 miliona, što znači da je svaki igrač dobio po milionče. Valve, kompanija koja stoji iza DOTA 2 igre, mesečno od nje zaradi 18 miliona zelenih novčanica, a sama igra je besplatna ili „Free2Play“. Međutim, toliko dolara Riot Games, kompanija koja stoji iza LoL-a, zaradi za 5, i slovima – pet dana! DOTA 2 je krajem februara proslavila istorijski uspeh – u jednom trenutku igru koja je dostupna besplatno na Steam distribucijskom servisu, igralo je milion igrača! Mesečno DOTA 2 ima 10 miliona aktivnih igrača. Impresivne cifre, zar ne? Međutim, još impresivnije su one vezane za LoL – 67 miliona aktivnih igrača mesečno!

Mnoge druge kompanije nastoje da se uključe u MOBA ludnicu. Ironija je što je sve počelo pre par godina modifikacijom Blizzardove Warcraft igre, koju su izvršili entuzijasti, a Blizzard i dalje nema MOBA naslov koji bi konkurisao LoL-u i DOTA 2-ci. Njihov HoS – Heroes of Storm je još uvek u beta fazi razvoja. Analitičari gejming industrije predviđaju da će do kraja ove godine MOBA igre, iako su F2P, po prihodu prevazići MMORPG igre (kao što je WoW), za koje se plaća pretplata. Predviđanja su da će samo u Americi i Kanadi MOBA igre prihodovati pola milijarde američkih dolara.

OK, a gde smo tu mi? Možda će nekom zvučati kao iznenađenje, ali mi smo u skladu sa svetskim trendovima. Jasno je da se u Srbiji ne organizuju skupi LoL i DOTA 2 turniri, ali je zajednica (premda manje-više razjedinjena) veoma velika. Njene razmere je moguće naslutiti samo kroz pažljivo praćenje i osluškivanje društvenih mreža, video-servisa i foruma. Samo je pitanje dana kada će roditelji prestati da ocenjuju utrošak vremena svoje dece kao „gubljenje vremena“.

league_of_legends_elemental_wallpaper_by_killerfist-d5sgr82

Uvidevši značaj i potencijal MOBA igara, kompanija AMD nam je na testiranje poslala jedinstven računar za koji tvrdi da je idealan za MOBA igrače. Moramo priznati da nas je veoma prijatno iznenadio sam izgled mašine, koja odmah stavlja do znanja kome je namenjena i zašto AMD tvrdi da je drugačija od bilo koje generičke mašine. Naime, računar dolazi u elegantnom i kompaktnom Antec kućištu ITX formata. Bukvalno celo kućište sa sve pripadajućom ambalažom možete staviti u poveću kesu i poneti ga sa sobom bilo gde i kod bilo koga. S obzirom da je u pitanju promo sistem, AMD se potrudio i prigodno ga je ukrasio tematskim LoL i DOTA 2 folijama – detalj koji bismo voleli češće da viđamo na običnim računarima.

Osnova za tvrdnju kompanije AMD o tome za šta je namenjen ovaj računar, krije se ispod lako skidajućeg poklopca kućišta. Unutra se nalazi kompaktna MSI-eva matična ploča ITX formata u kojoj je AMD A8-7650K Akcelerisani Procesor (APU) i 8 GB brze AMD Radeon DDR3-2400 memorije. Procesor je hlađen standardnim LC Power heatpipe hladnjakom „tower“ formata, a kompletan sistem je instaliran na fenomenalni hibridni SSHD kapaciteta 1 TB, potpisan od strane kompanije Seagate. Ne brinite, nismo napravili grešku u tekstu – matična ploča poseduje PCI Express x16 slot, ali uz sistem se ne isporučuje ugrađena grafička kartica!

Ovaj naizgled kontroverzan potez kompanije AMD da izostavi grafičku karticu, postaje jasan onog trenutka kada se mašina pusti u rad i igranje započne. Prvo, zahvaljujući kombinaciji hibridnog diska, ultrabrze memorije i činjenice da A8-7650K APU pripada familiji „otključanih“ APU-ova, koji se lako overklokuju, sve radi munjevito brzo i generalni utisak u svakodnevnom radu je odličan. AMD je u svrhu demonstriranja potencijala ovog jeftinog Quad-Core APU-a (košta stotinjak evra), isti overklokovao na okruglo 4 GHz za procesorski deo i 960 MHz za grafički deo.

Ultimativni test svakako predstavlja igranje DOTA 2 i LOL-a, podrazumeva se u 1080p Full HD rezoluciji (u tu svrhu je iskorišćen jedan lep 50-inčni TV). Prezadovoljni smo jer sve izgleda sjajno i radi u preko 30 fps za DOTA 2 i 50 za LoL. Međutim, ovakav setup zaista treba doživeti kako bi se u potpunosti shvatio ogroman skok u domenu tehnologije i gejming hardvera u poslednjih nekoliko godina. Činjenica da se danas možete igrati najpopularnijih PC igara a da vam za to nije potrebna grafička kartica, jeste nešto na čemu moramo čestitati AMD-u.

AMD MOBA BOX
APU: AMD A8-7650K Akcelerisani procesor
MB: MSI A88XI AC ITX
GPU (unutar APU): AMD Radeon R7
RAM: AMD Radeon 8GB DDR3-2400 RAM
SSHD: 1TB
Cooler: LC Power CC-100
Kućište: Antec ISK 600
Napajanje: Antec 500W 80+ Bronze
Cena: 49.999 RSD
www.facebook.com/amdadria

Leave a Reply