Početna Broj 168 PC za narodne mase – AMD AM1 PC

PC za narodne mase – AMD AM1 PC

Ekvivalent bube u automobilskoj industriji

ATV & NAUTICA 2020

AMD je kompanija koja se iz godine u godinu trudi da što više približi PC korisnicima plićeg džepa. Pritom, za razliku od konkurencije ovaj gigant nastoji da korisniku u toj kategoriji ponudi nešto što je istinski upotrebljivo u više od jednog scenarija. APU tehnologija je to konačno omogućila, a sada imamo i AM1 platformu koja čini celu priču kompletnom od početka do kraja.

PC za svakoga
AMD nam je isporučio konfiguraciju koja prikazuje u kakvom obliku bismo trebali da sretnemo AM1 bazirani računar. Stigao nam je u veoma malom LC Power kućištu koje zauzima mesta koliko i prosečna konzola. Unutra se našlo mesta za Athlon 5350 APU, komponentu koja spaja četvorojezgarni procesor, DirectX11 kompatibilnu Radeon grafičku kartu, audio procesor i čipset. Da, sve to na površini silicijuma veličine nokta na ruci. Njegova CPU jezgra rade na solidnom taktu od 1600 MHz, a pri tom treba napomenuti da APU zahteva minimalno hlađenje i da je pri tom ceo PC izuzetno tih. Athlon 5350 je uparen sa čak 4 GB DDR3 memorije koja je deklarisana na takt od 1600 MHz, a za smeštanje podataka tu je 2.5-inčni hard disk kapaciteta 500 GB. Ovakav PC košta ispod 200 evra, a pri tom sve zadatke osim najnovijih igara može da obavi bez ikakvih poteškoća. Štos je u akceleraciji putem grafičkog procesora, koji preuzima deo posla od klasičnog procesora u zadacima za koje je daleko bolje optimizovan. Broj aplikacija koje to mogu da iskoriste konstantno raste zahvaljujući AMD-ovim naporima da ovog koncepta napravi standard.

ATV & NAUTICA 2020

A nadogradnja?
Mali kompjuteri ovog tipa često nemaju dovoljan broj konekcija, kao ni prostor za nadogradnju, ali kao što smo rekli ovo nije običan jeftin PC. Pre svega, na zadnjem panelu su dostupna po dva USB 3.0 i USB 2.0, HDMI, DVI, VGA i audio izlazi. Takođe, za one koji žele da nešto nadograde naši predlozi bi išli pre svega u pravcu SSD-a. Osim što će da skrati vreme podizanja operativnog sistema, SSD će učiniti ceo PC daleko responsivnijim. Pritom, kako ugrađena ploča pod imenom ASRock AM1B-ITX poseduje čak četiri SATA porta, postojeći hard disk uvek možete da iskoristite za smeštanje podataka. Pored ove, mi predlažemo da ugradite i WiFi karticu koja će vam omogućiti da uz minorno ulaganje dobijete i bežičnu vezu sa ruterom što će ukloniti potrebu za LAN kablom.

Sjajan mališa
Konfiguracija koju smo testirali je, iako budžetski orijentisana, odličan izbor za sve kojima je potreban jeftin računar. Konačno niska cena ne znači i loše mogućnosti, jer je APU doneo revoluciju u svet „low-end“ hardvera. U skladu sa tim, ovaj PC zaslužuje apsolutnu preporuku sa naše strane.

GLOSSA: AMD PC se bazira na Athlon 5350 APU-u, komponenti koja spaja četvorojezgarni procesor, DirectX11 kompatibilnu Radeon grafičku kartu, audio procesor i čipset.

AMD AM1 PC
Procesor: AMD Athlon 5350
RAM: 2 x 2 GB DDR3 1600 MHz
VGA: Radeon R3 8400
HDD: Toshiba 500 GB 5400 RPM
Kućište: LC Power 1320Mi
Cena konfiguracije: 190 EUR
www.amd.com

Leave a Reply