Početna Broj 173 Ponesite svoju muziku sa sobom – JBL Voyager by Harman

Ponesite svoju muziku sa sobom – JBL Voyager by Harman

Kombinacija portabl zvučnika i subvufera za potpuno uživanje u „mobilnom“ zvuku

Već nekoliko godina Harman International neguje dva različita brenda muzičkih uređaja, Harman Kardon i JBL. Dok pod kapom prvog brenda američki proizvođač plasira premijum i fensi uređaje po nešto višoj ceni, JBL etiketa nalazi se na modelima koji su prevashodno namenjeni za mobilne uređaje. Negde na međi ova dva brenda nalaze se Harman Kardon Esquire (o njemu smo pisali u jednom od prošlih brojeva) i JBL Voyager, zvučnici sličnih specifikacija, koji ciljaju istu ciljnu grupu. Pitanje je samo da li vam se više dopada kockasti oblik Esquirera ili preferirate kružni dizajn Voyagera.

Kada je zvuk u pitanju, Voyager u odnosu na Esquire ima bolju stereo-separaciju i daleko uverljiviji bas.

Na prvi pogled, JBL Voyager podseća na bilo koji drugi komad sofisticirane elektronike, osim na zvučnik (leteći tanjir, high-tech igračka, je prva asocijacija). Ipak, u pakovanju se nalazi bežični home audio-sistem, u kojem su dva napred okrenuta zvučnika, pri čemu manji sadrži dva drajvera promera 1,5 inča i snage 14 vati, koji pokrivaju srednje i visoke tonove, dok se u većem nalazi 3-inčni vufer od 15 vati. Drajver se za vufer vezuje magnetima koji učvršćuju pinove na mestu, tako da se za tri sekunde dobija trosistemski audio-komplet za potpun ugođaj. Baza sa vuferom, osim što ima sopstvenu bateriju koja dodatno produžava autonomiju, može da se poveže sa spoljašnjim izvorom napajanja. Osim funkcije reprodukcije zvuka, JLB Voyager poseduje i kvalitetan mikrofon kako bi mogao da se koristi i za razgovore. Sa izvorom zvuka povezuje se Bluetooth vezom ili audio-kablom.

U odnosu na Esquire, Voyager ima dva upravljačka tastera manje (nedostaju tasteri za pauziranje i isključivanje mikrofona) i siromašnije prodajno pakovanje, bez dodatnih kablova i adaptera, koje nudi Harman Kardonov uređaj. Kada je zvuk u pitanju, u prvi plan izbija Voyager, koji se ističe boljom stereo-separacijom i daleko uverljivijim basom. Naime, Esquire je tek za nijansu glasniji i sa nekoliko miligrama basa više u srednje niskim tonovima od Voyagerove manje jedinice (odvojivog paka), što mu svakako ne služi na čast, ako se uzme u obzir drastična razlika u gabaritima ova dva zvučnika. Kada je Voyager potpuno sklopljen, dodatni bas itekako pomaže da zvuk bude jači, puniji i prirodniji.

Veoma pozitivan utisak ovaj sistem ostavlja i kada se koristi kao spikerfon, jer u ovom režimu praktično nema razlike u odnosu na Esquire, kojem je ova funkcija od primarnog značaja. Sve u svemu, JBL Voyager svakako zaslužuje preporuku kao Bluetooth zvučnik koji po svim parametrima „tuče“ rivala iz bratskog brenda.

JBL Voyager
Konfiguracija: 1.1
Ukupna snaga: 30 W
Frekventni opseg: 20 Hz – 20 kHz
Težina: 1,14 kg
Cena: 29.900 RSD
www.jbl.com

Leave a Reply