Početna Broj 168 Poseban smartfon – Nokia Lumia 630 Dual SIM

Poseban smartfon – Nokia Lumia 630 Dual SIM

Iz više razloga Lumia 630 Dual SIM je upravo takva – posebna. Prvi je pametan telefon koji ima digitalnu pomoćnicu Cortanu, prvi koji ima Windows Phone 8.1 OS, a i prvi je smartfon koji potpisuje Microsoft, iako je Nokia logotip još uvek na vrhu kućišta

Da je Microsoft u sve umešao prste, u potpunosti se vidi odmah i po prodajnom paketu koji je potpuno drugačiji od Nokijinog, manji ali veseliji.

Lumia 630 Dual SIM je vrlo dobro konstruisan telefon sa izmenjivim maskama, dostupnim u trendi bojama, koje se kupuju odvojeno. U kutiji se ne dobijaju čak ni slušalice niti USB kabl, samo punjač i vrlo kratko uputstvo. Microsoft i Nokia su mnogo pažnje posvetili hardveru i softveru, i nisu želeli da početna cena destimuliše kupce. Ipak, da li je odluka da se izostave pomenuti dodaci dobra, pokazaće vreme.

Iako na papiru rezolucija ekrana od 218 dpi zvuči malo, u praksi se pokazala sasvim adekvatnim izborom. ClearBlack matrica prikaz čini „dubljim“ i čitljivijim i na suncu, a touch odziv je u skladu sa ostatkom softvera – brz!

Prvi Windows Phone 8.1 telefon pokazuje da je WP OS gotovo u potpunosti sazreo. Cortana, iako upotrebljiva samo na engleskom i kada je telefon „setovan“ na SAD region, odlično radi svoj posao i uvek će pozvati vašu mamu, zakazati sastanak, pomeriti neki događaj iz planera ili ispričati vic – taman da malo vežbate svoj engleski jezik. Notifikacioni centar je uvek dostupan prevlačenjem od gornje ivice ekrana nadole, a sistem je odlično optimizovan, pa sa 512 MB RAM memorije sve „leti“, a rade i igre poput Asphalta 8 i Despicable Me. Nema zastajkivanja, pucanja programa ili resetovanja, i to je najveća prednost ovog modela u odnosu na cenovno slične Android uređaje.

nokia_lumia_635_color

Nokia je igrala na sigurno i kada je kamera u pitanju, pa je uz Camera aplikaciju sa jačih WP modela ubacila i odličan hardver, što ovu kameru rezolucije 5 megapiksela stavlja u sam vrh ponude u tom segmentu. Jedina „mana“ je što se video snima u 720p sa 30 fps, ali ako ga budete gledali samo na ekranu telefona, to nije nikakav propust. Takođe, muzički plejer je odličan, sa „sluškama“ možete da pristupite i ekvilajzerima, a ugrađen je i FM radio.

Prodavnica aplikacija je potpuno redizajnirana, omogućava automatsku nadogradnju aplikacija i daje predloge koje aplikacije bi vam se mogle dopasti. Omogućena je kupovina muzike, aplikacija i igara i iz naše zemlje, a prosečna hit pesma ili igra košta 80 dinara.

Nokia Lumia 630 je hit koji će Microsoftu pomoći da pridobije mnogo novih korisnika. Telefon je lep, radi stabilno, brzo, Windows Phone 8.1 je veliki korak napred, iako sistemski menadžer datoteka tek treba da stigne. Android i iOS sada su samo par koraka ispred, što ranije nije bio slučaj. Dual SIM mogućnosti su najbolje do sada koje smo imali prilike da koristimo, i nude najlakše prebacivanje sa kartice na karticu, a baterija će izdržati do dan i po maltretiranja, što je za Dual SIM smartfon više nego solidan rezultat.

Greške u koracima predstavljaju izostanak prednje kamere, koju selfi generacija obožava, blica uz kameru, ali i vrlo, vrlo skroman prodajni paket. Sve ostalo je više nego za pohvalu.

nokia_lumia_630_3g-2

Nokia Lumia 630 Dual SIM
OS: Windows Phone 8
Procesor: Qualcomm Snapdragon 400, quad-core, 1,2 GHz, Adreno 305
Memorija: RAM 512 MB, Storage do 8 GB, micro SD do 128 GB
Kamera: 5 Mpx, AF, Refocus opcija i Nokia Camera App
Ekran: ClearBlack IPS 4,5“, 480 x 854 px, 218 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT
Ekstra: GPS, FM radio, besplatna navigacija na srpskom
Baterija: 1.830 mAh
Dimenzije: 129 x 66 x 9,2 mm, 134 g
Cena: 20.999 RSD
www.company.nokia.com

Leave a Reply