Početna Broj 173 Poslovno-školski projektor – Epson EB-X25 projektor

Poslovno-školski projektor – Epson EB-X25 projektor

Dobro balansiran „bacač“ slike

Projektori spadaju u specifičnu grupu proizvoda. Iako su prevenstveno namenjeni poslovnim korisnicima, mnogi ih priželjkuju i u svojoj kući. Razloga ima mnogo – bioskopski osećaj koji ne može da se postigne televizorom, ogromne dijagonale prikaza slike, koje su najčešće ograničene samo veličinom platna ili slobodnog zida u sobi, a sve to uz cenu koja je i po nekoliko puta povoljnija od cene televizora ogromnih dijagonala (65“ i više). Naravno, to dovodi i do kompromisa, koji se ogledaju u nižoj rezoluciji, u tome da je neophodno obezbediti eksterni izvor slike, eventualno zamračiti prostoriju kako bi se dobili optimalni uslovi prikaza…

Kao jedan od najpoznatijih proizvođača projektora, Epson je uspeo da sa modelom EB-X25 prilično uspešno pomiri različite zahteve različitih ciljnih grupa korisnika i da sve to „upakuje“ u cenu koja jeste viša od cene malih kućnih projektora, ali ne toliko visoka da ne biste mogli sebi da ga priuštite. Iako je malo većih dimenzija od prosečnog kućnog projektora, Epson EB-X25 je u suštini prenosni projektor, a to dokazuje i torbica koja se dobija u paketu. Poseduje XGA rezoluciju prikaza slike (1024×768 piksela) i 4:3 odnos stranica, a sočivo ima i 1.2x manuelni zum. U zavisnosti od udaljenosti od zida ili platna, u stanju je da projektuje sliku u rasponu dijagonala od 30 do 300 inča. Podešavanje geometrije slike projektora je manuelno, i predstavlja kombinaciju hardverskih i softverskih kontrola. One dozvoljavaju veliku slobodu izbora pozicije projektora, jer obezbeđuju da slika u svim uslovima bude idealnih proporcija.

Njegova glavna karakteristika je dobar prikaz slike u svim svetlosnim uslovima. To je ostvareno zahvaljujući 3LCD tehnologiji, koja obezbeđuje osvetljenje od 3.500 lumena i kada je bela i kolorna svetlost u pitanju. Ovakvo osvetljenje, uz kontrast od 10.000:1, dovoljno je da slika ne izgleda „isprano“ čak i u prostoriji koja je dobro osvetljena dnevnom svetlošću. Još jedan koristan dodatak je mogućnost uključivanja projektora u mrežu, putem LAN kabla. Zahvaljujući moderatorskoj funkciji, lako je preusmeriti projekciju sa bilo kog računara koji je trenutno povezan u mreži. Ovakva primena je zgodna u poslovnom okruženju, gde nije neophodno da se nakon svake prezentacije gubi vreme na priključenje novog računara, ili možda u učionici opremljenoj računarima, gde profesor može lako da prikaže rad bilo kog učenika. Uz sve to, daljinski upravljač može da se iskoristi i kao neka vrsta pokazivača, pošto obezbeđuje prikaz i digitalnu kontrolu kursora na projektovanom ekranu, nezavisnu od kursora koji se možda vidi sa izvornog računara.

Epson EB-X25 može da radi i nezavisno od računara. Putem različitih tipova konektora (HDMI, kompozitni, komponentni, S-Video, VGA, stereo audio-ulaz, audio „činčevi“…) moguće ga je direktno povezati sa različitim izvorima video i audio-signala, kao što su obični i Android multimedijski plejeri, Blu-Ray i DVD plejeri, tako da on postaje zamena za ekran. Projektor poseduje i mono zvučnik snage 5W, koji je dovoljan za poslovne primene, dok za eventualnu kućnu upotrebu preporučujemo povezivanje sa nekim ozbiljnijim audio-sistemom, za šta postoje predviđeni audio-izlazi.

Cena: Oko 70.000 RSD
www.epson.com

Leave a Reply