Početna Broj 174 Povoljan kvadrat kod Viewsonica – Viewsonic VX2880ML

Povoljan kvadrat kod Viewsonica – Viewsonic VX2880ML

Prvi 4K monitor iz „value“ serije

Panasonic TV

Prošle godine u ovo vreme i dalje smo maštali o tome da 4K monitori dospeju u kategoriju dostupnih uređaja. Stvari su počele da se menjaju nabolje sa ovogodišnjom „back to school“ sezonom, pa nam je na test stigao i prvi budžetski 4K model s velikom dijagonalom i neočekivano pristupačnom cenom.

U pitanju je Viewsonic VX2880ML, a ukoliko pratite ovu kompaniju znaćete da je reč o „value“ liniji proizvoda, koja nudi odlične mogućnosti po povoljnoj ceni. Odlična vest je da se već u početku čini da ništa ne nedostaje. Postolje je kvalitetno ali pomalo čudno dizajnirano, i voleli bismo da je reč o nekom konvencionalnijem sistemu. Ipak, monitor je stabilan, pa ne možemo mnogo da se žalimo, ali nam nedostaju ergonomske mogućnosti, kao što je okretanje oko svoje ose (svivel) ili podešavanje po visini. Na svu sreću, tu je mogućnost naginjanja (tilt) od -5 do +20 stepeni, pa je makar mali stepen prilagođavanja moguć.

ATV & NAUTICA 2020

01

VX2880ML je vrlo pristupačan 4K monitor koji će učiniti mnoge korisnike željne UHD rezolucije veoma srećnim.

VX2880ML je dobro opremljen i konekcijama, što je pomalo čudno za „value“ monitor, pa su vam na raspolaganju čak i MHL i Daisy-chain tehnologije. Ovaj monitor raspolaže sa DisplayPort 1.2a, mini DisplayPort, HDMI, kao i sa jednim DisplayPort izlazom, koji je neophodan za „Daisy Chain“ konekciju. Ugrađeni su i zvučnici, ali je kvalitet reprodukovanog audio-materijala ipak samo dovoljan za prvu pomoć, pre nego za primarni izvor zvuka. Kvalitet prikazane slike je prilično dobar, imajući u vidu da se koristi TN panel. Koloritet je vrlo dobar zahvaljujući 10-bitnom panelu i LED pozadinskom osvetljenju. Probijanja ima tek toliko da ga primetite, ali je ekran i dalje u okvirima uniformnog osvetljenja. Dopada nam se i činjenica da je kontrast iznad uobičajenog za TN matrice. Uglovi su maksimalno dobri za jedan TN, ali se razlike u odnosu na IPS lako primete, posebno po vertikalnom uglu. Ništa strašno, ali korisnici koji planiraju da se bave profesionalnom obradom fotografije i/ili video-materijala, ipak treba da odaberu neki od IPS modela, radi što boljih rezultata. Odziv je odličan, što i ne čudi imajući u vidu karakteristike TN panela, a to važi i za potrošnju energije i zagrevanje, koji su na izvrsno niskom nivou.

Viewsonic VX2880ML je vesnik dolaska nove generacije „povoljnih“ 4K monitora, koji nam donose vrtoglavo visoke rezolucije po daleko prihvatljivijoj ceni. Karakteristike su veoma dobre, pa izuzev nekoliko sitnica i ograničenja koji nosi TN panel, VX2880ML predstavlja odličan izbor.

Viewsonic VX2880ML
Dijagonala: 28 inča
Rezolucija: 3840×2160
Panel: TN
Konekcije: 1 x HDMI, DisplayPort, miniDisplay port, 3.5mm stereo out, DisplayPort out
Zvučnici: Stereo 2 x 2W
Dimenzije: 659,9 x 510,5 x 242,1 mm
Težina: 7 kg
Cena: 600 EUR
www.viewsonic.com

Leave a Reply