Početna Broj 167 Povratak na vrh? – Intel 730 Series

Povratak na vrh? – Intel 730 Series

Novi Intel SSD iz „high-end“ segmenta

blank
ATV & NAUTICA 2020

Novi Intelov SSD namenjen je najvišem „consumer“ segmentu, što znači i da deli „DNK“ sa modelima koji su namenjeni za servere. To znači da će nova serija 730 biti karakteristična po svojoj pouzdanosti, kvalitetu i, naravno, performansama.

Agresivan dizajn
U tipično plavom pakovanju Intel isporučuje SSD, kao i nekoliko manje-više korisnih sitnica. To su SATA kabl, šrafovi, mini disk sa dokumentacijom u elektronskom formatu i poznatu „Speed Demon“ nalepnicu, kako biste istakli da vaš PC poseduje upravo Intel SSD. Kućište SSD-a je izrađeno u potpunosti od metala, što svakako pozdravljamo. Slika lobanje, međutim, je prema našem mišljenju preveliki izlet za kompaniju poput Intela. Jednostavno, ovaj dizajn odudara od uobičajenog korporativnog imidža koji bi više pristajao Kingstonu, OCZ-u ili nekoj drugoj kompaniji koja je u određenoj meri orijentisana na gejming. Shvatamo da je reč o asocijaciji za Skulltrail platformu, ali i dalje nismo sigurni da Intel treba da menja svoj dosadašnji „čisti“ izgled. Elem, vratimo se na najbitniji deo, a to je hardver koji se nalazi „ispod haube“.

ATV & NAUTICA ATV

Nov kontroler, nov NAND…
Model koji se našao na našem testu poseduje kapacitet od 240 GB, što je za današnje standarde najbolji odnos cene i performansi za većinu modela. Ovih 240 GB je sačinjeno od 16 čipova izrađenih u 20nm litografiji, što je korak napred u odnosu na dosadašnji 25-nanometarski NAND. Reč je o MLC čipovima, što smo i očekivali u ovoj klasi. Intel je ugradio novi kontroler treće generacije, koji deli mnogo toga sa „enterprise“ modelima. Tu je elektronika koja obezbeđuje da u slučaju nestanka energije svi podaci budu sačuvani, što je još jedan veliki plus. Potpuno očekivano, ovaj SSD je kompatibilan sa SATA 6 Gbps standardom, što se vidi i kroz deklarisane performanse od 550 MB/s za čitanje, odnosno 270 MB/s za upis. Dok je brzina čitanja odlična, sekvencijalni upis kaska za modelima iz OCZ-a, Kingstona i Samsunga. Ono što takođe nedostaje ovom modelu je enkripcija podataka, koja je sve češće prisutna i u modelima nižeg cenovnog ranga. Sa druge strane, Intel prednjači na polju garancije, koja pokriva period od čak pet godina.

Pouzdan i brz, ali ne i najbolji
Dok je u određenim aspektima Intel 730 Series izuzetan, a to se odnosi najviše na pouzdanost, po nekim stavkama zaostaje u odnosu na konkurenciju. Performanse su mu svakako odlične i u praksi se vrlo malo razlikuje od drugih modela iz svoje cenovne kategorije, pa stoga nema razloga da se opterećujete nazivnim sekvencijalnim brzinama. Sa druge strane, izostanak enkripcije podataka bi određenim korisnicima mogao da zasmeta. Na kraju, sve se svodi na to šta vam je potrebno. Ukoliko enkripcija podataka nije na toj listi, a uz to želite model sa dugim garantnim periodom i vrhunskim performansama po nešto višoj ceni, nema razloga da se mnogo premišljate.

IntelSSD730_(5)

Intel 730 Series
NAND: 20nm Intel MLC
Kontroler: Intel 3rd generation
Garancija: 5 godina
Cena: oko 200 EUR
www.intel.com

Leave a Reply