Početna Broj 178 Prava krivina – LG G Flex 2

Prava krivina – LG G Flex 2

Druga generacija LG-jevog zakrivljenog telefona je ispravila nedostatke originala

Curved, tj. zakrivljeni ekrani postaju sve popularniji. Televizori i monitori su najočigledniji predstavnici tog trenda. Uređaji sa manjim ekranom očigledno kaskaju, odnosno maltene ih i nema. Ipak, LG u svom portfoliju ima „krivi“ telefon već više od godinu dana. Kada se pojavio LG G FLex je digao dosta prašine, što je očigledno i bio cilj ovog korejskog proizvođača, jer sam uređaj nije impresirao svojim karakteristikama (dimenzije, ekran, performanse, autonomija nisu bile na … očekivanom nivou).

Početkom ove godine LG je najavio novu generaciju „krivog“. Logično nazvan G Flex 2 je stigao i do nas. Nakon prvih nekoliko minuta se vidi ko su mu „uzori“ – pored prvog Flexa, jak uticaj je imala i LG-jeva (još uvek) perjanica, G3. Jedan od bitnijih zadataka „dvojke“ je i da „dizanje prašine“, što ona veoma uspešno radi. Naime, nije bilo osobe koja nas za tih desetak dana testiranja nije pitala „šta je sad pa to?“. Oni upućeniji su je poredili sa originalom, dok je većina bila pomalo „čemu sve to?“ zbunjena. Elem, sad ćemo njima, a naravno i vama da to objasnimo…

Najbolji telefoni 2019

Dakle, čemu zakrivljenost? Prvi razlog je onaj najbazičniji, a to je razgovaranje. Iako ova aktivnost na smartfonima ne predstavlja primarnu funkciju već nekoliko godina, testirajući Flex 2 ponovo nam se javio nagon za klasičnom glasovnom komunikacijom. Telefon uz obraz zaista leži perfektno, a ne kao da pričate preko table čokolade, što je čest slučaj posebno sa fabletima. Kad smo već pomenuli te pozamašne telefone, recimo da Flex 2 to nije. Naime, za razliku od prevelikog „keca“, ovaj smartfon je, skoro pa, mejnstrim dimenzija sa ekranom dijagonale 5,5 inča. (Ko je rekao G3?) Ovaj potez svakako pozdravljamo jer sad telefon lepo može da se koristi jednom rukom, a i može se smestiti u normalan džep od pantalona.

Ugrađeni P-OLED ekran je veoma prijatan za gledanje i pored toga što su su mu boje malo hladnije. Rezolucija je FullHD (ovaj downgrade u odnosu na G3 svakako pozdravljamo) pa se novi Snapdragon 810 neće mnogo mučiti oko izvršavanja i najsloženijih grafičkih zadataka. Barem u teoriji, jer smo primetili da je u toku rada umeo pomalo da ponekad štucne. Iz lokalne kancelarije LG-a su nam rekli da je to moguće jer se softver još uvek „pegla“, kao i da stižu manje nadogradnje softvera, u vidu različitih zakrpa.

Android OS je u Lolipop verziji sa LG Optimus „maskom“, pa je okruženje identično kao u G3 modelu. Od njega su pozajmljeni još neki delovi, poput kamere (13 Mpx, 4k video, dual LED „blic“, laserski auto-fokus, optička stabilizacija slike) i tastera na leđima (opcija koju pri svakom pominjanju želimo da pohvalimo kao genijalan potez proizvođača). Sama leđa su izrađene od „samoisceljujućeg“ materijala, koji uz to daje i dodatnu sigurnost prilikom rukovanja. Sa zadnje strane se nalazi još i otvor iznenađujuće jakog zvučnika koji se može pohvaliti i odličnom jasnoćom zvuka. Još nešto je „pozajmljeno“ od ge-trojke, a to je dostupnost u dve varijante: slabija sa 2GB RAM sa 16GB prostora za podatke (koji smo mi testirali) i jača (3GB/32GB). Kod oba modela je prisutan slot za microSD. Poslednja kopirana stvar i jedina na koju se GF2 nije trebalo da se ugleda, jeste autonomija. I pored kapaciteta baterije od 3000 mAh, telefon je jedva uspevao da „pre večere“ ne zakuka za punjačem. Napominjemo da smo ga mi prilično mučili tih dana.

Dakle, jasno je da je Flex 2 jedan poseban telefon. S obzirom na skorašnju premijeru modela G4, ovaj smartfon će ostati vrhunski „show-off“ tj. pokazatelj umešnosti LG-a. I baš takav zaslužuje naše reči hvale, kao i preporuku svima onima koji žele drugačiju kupovinu.

LG G Flex 2
OS: Android 5.0.1 (Lollipop)
Čipset: Snapdragon 810 (Quad Core Cortex A57 2 GHz + Quad Core Cortex A53 1.5 GHz), Adreno 430 GPU
Memorija: 2 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 13 Mpx, 4k video, laser AF, OIS
Ekran: P-OLED, 5,5“, 1080x1920px, 403 ppi
Povezivanje: HSDPA, LTE, WiFi, WiFi Direct, BT 4.0, NFC, IC
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 149,1×75,3×7,1-9,4 mm, 152 g
Cena: od 1 RSD
www.mts.rs
www.telenor.rs
www.vip.rs
www.lg.com/rs

Leave a Reply