Početna Broj 171 Sony CyberShot HX400V

Sony CyberShot HX400V

Ako vam se često događa da udaljeni objekti u kadru ostaju nedostupni, testirani model može uspešno da vam reši problem.

Panasonic TV

Tražite još veći raspon objektiva? Obratite pažnju na model HX400V. Sa tehničke strane se gotovo ne razlikuje u odnosu na model HX60, osim u integrisanom Zeiss Vario-Sonnar T objektivu raspona 24-1200mm, dakle optičkog zuma od 50x, za razliku od Sony G objektiva optičkog zuma 30x na modelu HX60. Treba reći da je model HX400V potpuno drugačije koncipiran, telo nije kompaktno kao na HX60, već je dSLR oblika i nije pogodno da stane u džep. Kompaktnost nije bila ni moguća jer objektiv, zbog velikog optičkog raspona, traži i glomaznije telo. Što se tiče ostalih karakteristika, one su jednake. Isti senzor, ekran (koji je na HX400V modelu dobio mogućnost pomeranja ugla), jednako dobar kvalitet izrade tela, GPS, WiFi, NFC, FullHD video… sve je tu, kao kod HX60 aparata. Razlika je što HX400V ima i elektronsko tražilo ne tako visokog kvaliteta, ali pohvaljujemo postojanje senzora koji automatski isključuje ekran kada tražilo prinesete oku.

HX400V_image_04-9068

ATV & NAUTICA 2020

S obzirom da imaju isti senzor i isti procesor za obradu fotografije, razlika u kvalitetu fotografije isključivo zavisi od objektiva. U praksi, razliku nećete ni primetiti jer su oba objektiva dovoljno oštra duž celog optičkog raspona. Sve napomene za kvalitet fotografije i šum koje smo pomenuli za model HX60, važe i za HX400V. Obradovalo nas je da je maksimalni otvor blende na 24mm čak f2.8, što je prednost u odnosu na Sony G objektiv na HX60 aparatu. Zbog glomaznijeg objektiva, ako koristite blic na najkraćim žižnim daljinama, na fotografiji se vidi senka koju pravi objektiv, što može da zasmeta ukoliko fotografišete krupnije planove sa kraćim žižnim daljinama i blicem. Brzina fokusa je u rangu sa HX60 aparatom i solidna je čak i pri maksimalnom zumu, dok malo posustaje ukoliko je osvetljenje slabije.

Leave a Reply