Početna Broj 171 Pristupačni poslovni model – Lenovo ThinkPad Edge E545

Pristupačni poslovni model – Lenovo ThinkPad Edge E545

Thinkpad za široke narodne mase

Panasonic TV

Kada je Lenovo svojevremeno od IBM-a otkupio PC jedinicu, nije bilo mnogo onih koji su verovali da će Kinezi uspeti da održe brend ThinkPad na visokom nivou. Međutim, Lenovo se pokazao i više nego dobro, a brendovi ThinkPad i IdeaPad su veoma uspešni i prodavani modeli, pa im za ovaj poduhvat stvarno treba čestitati. Nedavno je Lenovo predstavio deo ThinkPad serije nazvan ThinkPad Edge, koji u stvari predstavlja po ceni i performansama pristupačniji ThinkPad laptop. Iako nije zabeležila preveliki uspeh sa ovim modelima, kompanija Lenovo se i dalje uzda u Edge seriju, a dokaz te tvrdnje je najnoviji izdanak s oznakom E545, koji nam je stigao na testiranje.

ThinkPad prenosnici su poznati po svom specifičnom izgledu i kvalitetu, i u startu su mišljenja podeljena. Odlikuje ga minimalistički, crni dizajn, sa prepoznatljivim ThinkPad logotipima, ali ovaj model poseduje čudnu srebrnu lajsnu, malo je deblji, „plastičniji“ i donekle drugačiji od onoga na šta smo navikli kada su ThinkPad modeli u pitanju. Doista, uz debljinu do 34 mm, ovaj model nam više liči na ThinkPad laptopove IBM generacije. Iako poseduje gumirani sloj plastike, ovde nećete naći magnezijumsko kućište i silna ojačanja koja Lenovo ugrađuje u svoje premijum modele. Ovaj ThinkPad zadržao je kvalitetne šarke koje drže ekran i kućište, a koje se od nedavno ugrađuju u najveći broj njihovih modela.

ATV & NAUTICA 2020

E545_black_hero_03

Ipak, rezolucija ekrana od 1366×768 piksela dokaz je da se ne radi o modelu premijum klase, već da je Edge budžetski orijentisan. Sviđa nam se što ekran ima antireflektivni sloj, ali nismo sigurni da je bio neophodan ovako debeo poklopac. Unutrašnjost krije dobro nam poznatu AccuType tastaturu, sa izdvojenim gornjim redom funkcijskih tastera koji ne prate oblik ostalih dugmića. Nedostaju nam dodatni tasteri van tastature, ali i čitač otisaka prstiju, koji je rado viđen na poslovnim mašinama. Naravno, tu je prepoznatljivi trackpoint, sa setom tri tastera, pomeren u levu stranu, dok su levi i desni klik integrisani u klikabilnu površinu tačpeda. Numerički deo je fizički izdvojen, a kursorski tasteri imaju potrebne zareze, kako biste ih mogli napipati u mraku. Svi funkcijski tasteri poseduju prečice, a prostor između tastera ima sjajnu, klavir završnicu koja izgleda veoma lepo, mada nismo sigurni koliko je jednostavna za održavanje.

Baterija je izmenjiva, a donji deo se jednostavno otvara, iz zasebnih celina, tako da se različitim delovima može nezavisno pristupiti, što je zgodno ukoliko želite da zamenite HDD SSD-om, dodate RAM ili ubacite rezervnu bateriju. Zvučnici su postavljeni čeono, i poseduju solidan kvalitet, što je nešto što se ne viđa često kod poslovnih prenosnika. S druge strane, Egde je model koji pomalo nalikuje multimedijskim modelima, pa nešto kvalitetniji zvučnici i nisu preveliko iznenađenje. Bočne strane nose preko potrebne konektore, a na levoj strani više od trećine zauzima masivna rešetka rashladnog sistema. Konekcije možete videti u specifikacijama, pa se nećemo previše ponavljati. Da nije reč o poslovnom modelu bilo nam je jasno i kada smo videli dva mikrofona sa funkcijom eliminacije pozadinske buke, čija svrha su bolji VoIP pozivi, a sve to u saradnji sa dobrom 720p kamerom.

Leave a Reply