Početna Broj 175 Pristupačni tableti – Utok 701Q i Hello 7D

Pristupačni tableti – Utok 701Q i Hello 7D

Dva tableta „s početka ponude“ koji nude vrlo dobar odnos cena-kvalitet, s naglaskom na cenu

ATV & NAUTICA 2020

Utok se kao proizvođač nikada nije takmičio sa brendovima poput LG-a i Samsunga, već je svoju borbu vodio u nižim cenovnim kategorijama gde je cena vrlo često odlučujući faktor. Dva modela koje smo ovog meseca dobili spadaju u cenovno pristupačne 7-inčne tablete koji ciljaju drugačije tipove korisnika.

Utok Hello 7D
Model oznake Hello 7D vizuelno nema upečatljive karakteristike kojima bi se izdvojio od konkurencije, ali je jasno da to i nije bila ideja. Hello 7D traži korisnike koji ne zahtevaju previše od svog tableta. Surfovanje, poneki film, YouTube klip, čitanje elektronske pošte, vesti i slične radnje. To je jasno kada bacite pogled na specifikacije.

ATV & NAUTICA 2020

Ekran dijagonale 7 inča se može pohvaliti sasvim dobrom rezolucijom od 1024×600 piksela i pristojne reprodukcije boja. „Usko grlo“ predstavlja 512 MB radne memorije, pa će zahtevniji korisnici imate kočenja pri radu. Dvojezgarni MTK CPU na 1,3 GHz i jednojezgarna Mali 400MP grafika jednostavno nemaju dovoljno kapaciteta, pa je stvarno šteta što nema duplo više memorije. Sve ostalo je tu – WiFi, Bluetooth četvrte generacije, GPS, FM tjuner, pa i MiraCast za prenos slike na velike ekrane.

Krivac za malo jaču cenu u odnosu na slične modele je SIM slot, tj. ugrađeni 3G modem (otud i „Hello“ u nazivu), koji osim poziva pruža i stalni pristup internetu. U paketu se isporučuje i OTG kabl, pa je moguće priključiti eksternu memoriju na njega i jednostavnije manipulisati sadržajem na tabletu. Osam GB interne memorije je sasvim dovoljno. Međutim, kako vam je na raspolaganju nešto više od 5 GB za aplikacije, naša preporuka je nabavljanje memorijske kartice.

Dimenzije tableta su korektne, a okviri su nešto veći sa svih strana, pa je držanje jednom rukom pojednostavljeno. Prisutne su prednja i zadnja kamera od 2, odnosno 0,3 Mpx, pa nemojte očekivati neke vrhunske fotografije. Integrisana baterija ima kapacitet od 2800 mAh, a autonomija će prilično zavisiti od toga koliko koristite SIM karticu, ali u proseku računajte na oko 5 sati kombinovane upotrebe. Sa cenom od oko 100 evra na našem tržištu Utok ima priličnu konkurenciju, pa ga preporučujemo korisnicima kojima je 3G presudan, a OTG kab u pakovanju je prilično koristan dodatak.

Utok Hello 7D
OS: Android 4.2.2 Jelly Bean
CPU: MTK8312 1,3 GHz dual core
GPU: Mali 400MP
Memorija: 512 MB, 8 GB interno, proširivo microSD karticama do 32 GB
Kamera: 2 Mpx zadnja, 0,3 Mpx prednja
Ekran: 7 inča, kapacitivni, 1024×600 piksela
Povezivanje: WiFi, Bluetooth v4.0, GPS, FM, micro USB, 3,5 mm audio
Baterija: 2800 mAh Li-Po
Dimenzije: 188 x 108 x 9,7 mm; 300 g
Cena: 11.990 RSD

Utok 701Q
Ukoliko vam je Hello skup, za čak 4 hiljade dinara manje Utok nudi svoj 701Q model. U pitanju je sličan model, koji dizajnerski ne oskače previše od prethodnika. Po konektorima bi se reklo da je zamišljeno da primarna orijentacija ovog modela bude horizontalna, jer je sve smešteno na kraću ivicu, tako da je manipulacija jednom rukom mnogo lakša. Kada je hardver u pitanju, iako načelno postoji četvorojezgarni Allwinner A33 čipset i nešto jača grafika na ekranu iste rezolucije, 512 MB interne memorije je ponovo ograničavajući faktor koji je evidentan prilikom surfovanja i rada sa više aplikacija istovremeno. Donekle pomaže novija verzija Android OS-a 4.4 svojom optimizacijom rada sa RAM-om, ali ne dovoljno da nadomesti fizički nedostatak memorije. Osetno niža cena postignuta je izbacivanjem 3G modula, Bluetooth konekcije, GPS risivera, te FM tjunera. Ipak, pakovanje sadrži i OTG kabl, što je pohvalno. Baterija poseduje nešto manji kapacitet, ali ipak zadržava autonomiju kao i Hello 7D.

Stvar je jasna, 701Q je izbacio sve ono bez čega se može. Ruku na srce, iako su Bluetooth i FM tjuner vrlo standardne opcije, ne vidimo preveliki minus u tome što ih ovaj model nema, jer kod tableta ne spadaju u ono bez čega nikako ne možete. Slično je i sa GPS-om. Korisna stvarčica, ali nećete montirati 7-inčni tablet na vetrobran i koristiti ga kao navigaciju. Ukoliko tražite ulaznicu u svet tableta, 701Q više nego dobar izbor.

Utok 701Q
OS: Android 4.4 KitKat
CPU: Allwinner A33, 1,2 GHz quad core
GPU: Mali 400MP MP2
Memorija: 512 MB, 8 GB interno, proširivo microSD karticama do 32 GB
Kamera: 2 Mpx zadnja, 0,3 Mpx prednja
Ekran: 7 inča, kapacitivni, 1024×600 piksela
Povezivanje: WiFi, micro USB, 3,5 mm audio
Baterija: 2500 mAh Li-Po
Dimenzije: 191,5 x 109,5 x 10 mm; 290 g
Cena: 7.990 RSD

www.utok.com

Leave a Reply