Početna Broj 169 Prvi musketar – LG G Pad 7.0

Prvi musketar – LG G Pad 7.0

Dopadljiv i kvalitetan tablet pristupačne cene, skrojen za svakodnevnu upotrebu u kući ili na putu

Početkom jula, nedugo posle majske premijere, LG je na evropsko tržište plasirao prvi od tri modela G Pad tableta nove generacije, koji se oslanjaju na novi Android i na unapređeno korisničko okruženje preuzeto iz premijum telefona. Prvi je do rafova naših prodavnica stigao model s ekranom dijagonale 7 inča (slediće ga 8-inčna i 10-inčna varijanta), jak „srednjak“ s IPS-LCD matricom rezolucije 1280×800 piksela, četvorojezgarnim Snapdragon 400 procesorom na taktu od 1,2 GHz, 1 GB RAM-a, 8 GB prostora za skladištenje i kamerom rezolucije 3 megapiksela.

Testirani primerak „spakovan“ je u elegantno belo kućište od kvalitetne gumirane plastike koja je prijatna na dodir i obezbeđuje stabilnost u ruci (plastika na ivicama je zaobljena i prelazi nekoliko milimetara na prednju stranu uređaja, što dodatno učvršćuje „zagrljaj“ s rukom). Prednjom stranom dominira ekran oivičen nešto širim rubom, sa kamerom i senzorima postavljenim blizu gornje ivice, tik uz LG logotip. Sa zadnje strane se nalaze otvor sočiva glavne kamere i rešetkasti parni otvori stereo-zvučnika, kroz koje se prolama čist i glasan ton. Na donjoj ivici je nezaštićen microUSB slot, a na gornjoj priključak za slušalice i poklopcem zaštićen slot za microSD kartice. Tasteri za uključivanje ekrana i regulaciju jačine zvuka postavljeni su na desnoj ivici, dostupni su i lako „opipljivi“. Sve u svemu, što se dizajna i njegove funkcionalnosti tiče, nema mesta nikakvim zamerkama.

Ekran je vrlo dobar, kvalitetniji od većine ekrana koji se ugrađuju u uređaje slične cene. Osvetljenje je snažno, kontrast ubedljiv, a boje gotovo potpuno verodostojne (primećuje se tek nagoveštaj nešto jače plave nijanse, koja potiče od pozadinskog osvetljenja). Uglovi gledanja su za čistu peticu, i kada bi se sudilo na osnovu kvaliteta slike, teško da bi neko na prvu loptu pogodio da se radi o uređaju srednje klase. Od obe kamere (prednja broji 1,3, a zadnja 3,15 megapiksela) ne treba očekivati impresivne rezultate, ali one će svakako poslužiti osnovnoj nameni – za skeniranje dokumenata, odnosno za video-razgovore.

Kada je o opcijama za povezivanje reč, LG G Pad 7.0 nudi WiFi, Bluetooth i IrDA konekcije, dok je podrška za GSM/3G/LTE mreže izostala. Pogonska mašina je dobro poznati Qualcommov Snapdragon 400 čipset u kojem „kucaju“ četiri Cortex-A7 jezgra na taktu 1,2 GHz i Adreno 305 GPU, a pomaže im 1 GB RAM-a. Ova kombinacija osigurava vrlo dobre performanse u svim aspektima, čak i kada je zahtevniji mulitasking u pitanju (posebno zgodna je mogućnost simultanog pokretanja dva programa na podeljenom ekranu, što je jedan od glavnih tweakova novog LG UI-a). Interna memorija testiranog modela iznosi 8 GB, od čega je korisniku dostupno oko 6. Baterija kapaciteta 4.000 mAh osiguraće sedam do devet sati surfovanja ili otprilike isto toliko reprodukcije videa. U normalnim uslovima, tj. prilikom povremenog korišćenja svih funkcija, treba očekivati do dva dana autonomije.

Što se tiče softverske strane, LG G pad tableti su kopije trenutno aktuelnog vodećeg modela smartfona LG G3. Uz pomenuti multitasking režim na podeljenom ekranu i opciju za personalizaciju komandne trake ispod ekrana (moguće je menjati raspored i funkcije upravljačkih tastera), treba izdvojiti i Pametnu tastaturu, koja nudi mogućnost prilagođavanja i personalizacije postavki i načina pisanja. Tu je i sada već neizbežna Knox Code sistem zaštita, alternativa dobro poznatom zaključavanju putem PIN broja ili gestikulacije prstom. Na kraju, korišćenjem funkcije Qpair 2.0 korisnici se mogu povezati sa Android telefonima preko Bluetooth veze, kako bi primali notifikacije i direktno odgovarali sa tableta.

LG je napravio još jednu ponudu kojoj je teško odoleti, jer po pristupačnoj ceni nudi uređaj koji svoji izgledom, performansama i novim softverskim rešenjima nudi mnogo više od svojih konkurenata.

LG_G_Pad_series_1

LG G Pad 7.0
OS: Android 4.4.2 (KitKar)
Procesor: Qualcomm Snapdragon 400, quad-core, 1,2 GHz
Memorija: RAM 1 GB, Storage 8 GB, micro SD 64 GB
Ekran: IPS-LCD 7“, 1280×800 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, IR , microUSB
Kamera: 3,15 Mpx/1080p; 1,3 Mpx
Ekstra: Knox Code
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije: 189,3 x 113,8 x 10,1 mm, 293 g
www.lge.rs

Leave a Reply