Početna Broj 176 Radi posao taman kako treba – Sony Cyber Shot DSC-WX80

Radi posao taman kako treba – Sony Cyber Shot DSC-WX80

DSC-WX80 nije najmanji predstavnik svoje klase, ali je veoma teško zamisliti fotoaparat koji uspeva da „spakuje“ bilo kakve fizičke tastere u manje telo

ATV & NAUTICA 2020

Daleko je od najboljeg aparata današnjice, ali njegove prednosti ogledaju se u dimenzijama i težini, i sigurno predstavlja najbolji izbor za korisnike koji jednostavno žele fotografije „na jedan klik“.

Sony je napravio ovog mališu sa više nego zadovoljavajućim 8x optičkim zumom, mogućnošću snimanja FHD snimaka (gde je odziv čak 30fps) i 16Mpx. Korišćenje je jednostavno –sve važne kontrole za većinu korisnika nalaze se na samoj površini – fotografisanje, zumiranje, blic, izbor režima snimanja (foto, panorama ili video-snimak), kao i tasteri za pristup različitim mogućnostima snimanja i za lak pristup snimcima. Takođe, možete pristupiti i priručniku za korišćenje – gde možete naći savete za rešavanje nastalih problema, uputstva za upotrebu i objašnjenja svih vidova snimaka.

ATV & NAUTICA 2020

Tokom uporednog testa sa Samsungovim modelom S4 došli smo do zaključka da je Sonijev pulen više nego sposoban za dobre slike koje su oštre i precizne, i definitivno je pobednik u ovom duelu. Još jedan plus aparat dobija zbog brzine odziva – nema nikakvog čekanja pri pokretanju i fotografisanju, kao što je slučaj sa pametnim uređajima. Jedino se čeka pri snimanju materijala na memorijsku karticu, ako je ona starijeg datuma.

Što se tiče kvaliteta fotografija, ukoliko planirate da ih štampate na velikim posterima onda WX nije za vas, ali ako vam je potreban aparat za svakodnevnu upotrebu i za fotografije koje planirate da objavite na nekom od profila na društvenim mrežama ili izradite u čuvenom „svadbarskom“ formatu, WX80 je pravi izbor.

Možda i najveći bonus predstavlja WiFi kompatibilnost, odnosno mogućnost da se poveže sa svakim pametnim uređajem. Odlična stvar za selfije, jer više nema potrebe za trčanjem od aparata do grupe koja se fotografiše, pre nego što tajmer otkuca i škljocne. Dovoljno je da preko smartfona posmatrate ono što vaš objektiv snima, i da fotografišete. Fotografija će odmah ostati u memoriji aparata, ali i u memoriji telefona.

Da zaključimo – iako ima niz fenomenalnih funkcija, kompaktno telo i par impresivnih „highlight“ momenata u toku testiranja performansi, kvalitet fotografije nije očaravajući. Iako izgleda primamljivo da za 140 evra u džepu imate fotoaparat sa FHD snimcima, 8x optičkim zumom i WiFi kompatibilnošću, nije sve tako idilično u realnosti. Fotke su svakako bolje nego na prosečnim Android uređajima, ali je na vama da li želite da investirate dodatnih 140 evra, ako već i vaš telefon „radi posao“. Ali ako ste među mnogima koji nisu pristalice smart uređaja i pritom želite fenomenalne fotke, WX80 je odličan izbor.

Sony Cyber Shot DSC-WX80
Senzor: Exmor R CMOS senzor od 1/2,3“
Efektivni pikseli: 16,2 Mpx
Tip objektiva: ZEISS Vario-Tessar objektiv
Optički zum: 8x
Tip ekrana: 2,7“ (4:3), 230.400 tačaka, TFT LCD
Ulazni/izlazni priključci: Hi-Speed USB (USB 2.0), Mikro HDMI
Cena: Oko 140 EUR
www.sony.rs

Leave a Reply