Početna Broj 171 S razlogom S – Samsung Galaxy Tab S

S razlogom S – Samsung Galaxy Tab S

Tablet s ekranom koji je jedan od najboljih na tržištu, upakovan u izuzetno tanko kućište i opremljen vrhunskim hardverskim komponentama

Kao i mnogo puta u svojoj istoriji, Samsung je pribegao taktici zasićenja tržišta modelima u različitim kategorijama i cenovnim razredima, sve sa ciljem da dopre do svakog potencijalnog korisnika i da sveprisutnošću konkurente potisne u drugi plan. Ovoga puta reč je o tabletima, a na vrhu najnovijeg talasa stiže nam Galaxy Tab S u dva izdanja – sa 8,4 i 10,5-inčnim ekranima. Potonjeg smo imali priliku da testiramo ovog meseca.

Tanak
Prvo što će vas oduševiti kada vidite novi Tab S 10.5 je činjenica da je, sa svega 6,6 milimetara, reč o jednom od najtanjih tableta u ponudi. Kućište je sa zadnje strane izvedeno od meke mat plastike, sa teksturom sličnom kao kod Galaxy S5 smartfona. Izrađuje se u svetloj i tamnoj varijanti, već prema ukusu. Premda je o dizajnu Samsungovih uređaja bilo dosta priče i kontroverzi, nama se svidelo što kućište deluje čvrsto, kvalitetno izrađeno i robustno, bez obzira na elegantan izgled i malu debljinu. Ekran je nešto veći nego što smo navikli, ali je rub oko njega sveden na minimum, tako da ceo uređaj nije veći od parnjaka iz 10-inčne kategorije. E sad, to je ujedno i jedna od retkih zamerki koje imamo. Naime, baratanje jednom rukom otežano je zbog toga što jednostavno nema dovoljno prostora za udoban hvat. S druge strane, neverovatno oštar i jasan Super AMOLED ekran u visokoj rezoluciji toliko oduševljava da ćete brzo zaboraviti na sitne nedostatke. Kontrast, zasićenje boja i vidljivost pod oštrijim uglovima gledanja samo potvrđuju superiornost AMOLED tehnologije, a visoka rezolucija pretvara rad u uživanje. Ugrađena kamera u rezoluciji 8 megapiksela takođe prednjači u odnosu na direktne konkurente, jer je kvalitet snimljenih fotografija na višem nivou od uobičajenog. Naravno, tu je i veb kamera za komunikaciju sa prednje strane.

Galaxy-Tab-S-10.5_inch_Titanium-Bronze_13

Jak
Već prvi pogled na tehničke karakteristike jasno govori da je reč o perjanici ponude. Nažalost, o tome govori i cena, ali to je već druga tema. Cenu opravdavaju moćni grafički čip, 3 GB memorije i ugrađeni procesor, pardon, procesori. Zapravo, radi se o dva procesora, jednom sa 4 i drugom, nešto slabijem, sa 2 jezgra. U zavisnosti od potrebe za procesorskom snagom, aktiviraju se naizmenično i tako značajno utiču na smanjenje potrošnje energije i grejanje aparata. Zbog toga, ali i zbog napredne baterije kapaciteta 7.900 mAh, uređaj će izdržati pun radni dan upotrebe, i još malo preko. Ostaje nejasno zbog čega nije ponuđena verzija sa kapacitetom za smeštaj podataka većim od 32 GB, ali srećom postoji mogućnost proširenja microSD karticama, ovog puta onim najvećeg kapaciteta (maks. 128 GB). Nedostaje i NFC modul, premda se on i dalje veoma retko koristi u praksi. Zauzvrat je tu sve ostalo što se može poželeti, uključujući i nekoliko korisnih senzora i čitač otiska prsta za dodatnu bezbednost (može se koristiti i za PayPal autentifikaciju). Sve nabrojano jasno kazuje da novi model s punim pravom nosi oznaku Galaxy S, oznaku koja je proslavila dalekoistočnog proizvođača.

Leave a Reply