Početna Broj 167 Sa Drakulom na vezi – Utok 400D i Utok 470Q

Sa Drakulom na vezi – Utok 400D i Utok 470Q

Smartfoni iz Rumunije možda nisu lepi, ali neće razočarati performansama i odnosom cene i kvaliteta

blank
ATV & NAUTICA 2020

Potrebni su vam smartfoni zavidnih performansi, ali za svoj gadžet niste spremni, ili niste u mogućnosti da izdvojite veliku sumu novca. Međutim, nije potrebno da spas pronalazite u telefonima za dinar kod mobilnih operatora ili da gledate u rafove dokazanih proizvođača kao što su ZTE, Huawei, pa i Gigabyte, već možete probati i nešto novo, a jednako kvalitetno. Bar se nama tako učinilo. Rešenje dolazi iz susedne nam Rumunije, koja se protekle decenije borila za mesto pod suncem auto-industrije, a čim je Dačija stasala i započela da igra ozbiljnu ulogu u svetu četvorotočkaša, oni su se okrenuli mobilnoj telefoniji.

Kompanija Skin je u naletu na tržište odmah izbacila nekoliko smartfona i tableta pod brendom Utok. Oni po performansama ne zaostaju za vodećim svetskim proizvođačima, ali je zato cena upola manja. Jedino što ćemo na dokazivanje pouzdanosti morati da sačekamo nekoliko godina, dok sadašnji noviteti ne postanu polovnjaci. Svesni da po nečemu moraju da budu prepoznatljivi, u Utok brendu su se odlučili da svi njihovi smartfoni imaju Dual SIM podršku, da rade na Android operativnom sistemu novijih generacija (još uvek bez KitKat), te da pod poklopcem imaju procesore i grafiku koji su nešto stariji, ali koju su dominirali tržištem do pre koju sezonu.

ATV & NAUTICA ATV

Za tačno 100 evra u prodavnicama širom Srbije možete kupiti Utok 400D. Podsetimo se još jednom nomenklature iz Rumunije. Oznaka 400 znači da je smartfon s ekranom od 4 inča, dok „D“ predstavlja simbol dual-core procesora. Dakle, Utok 400D ima TFT ekran od 4 inča, uz za tu veličinu standardnu rezoluciju 400×800 piksela. Zato vas prikaz slike neće razočarati, ali ni oduševiti, jer ćete ukoliko želite uvek moći da vidite zrnastu sliku. Ali ne zaboravite izreku „koliko para, toliko i muzike“. Dokazani MediaTek procesor se vrti na 1,3 GHz, dok je radna memorija mogla biti nešto jača, odnosno dvostruko veća u odnosu na sada dostupnih 512 MB RAM. To zajedno znači da ćete na Utok 400D moći da obavljate razgovore i da šaljete poruke bez problema, da slikate kamerom ili krstarite internetom. Međutim, ukoliko pokrenete više procesa, ili vam nekoliko aplikacija radi u pozadini, imajte više strpljenja dok čekate da se operacija izvrši. To posebno može biti izraženo ukoliko ste imali neki jači telefon, pa želite da i na 400D rade sve aplikacije na koje ste navikli sa Android 4.2.2 operativnim sistemom.

Utok smartfoni imaju Dual SIM podršku, rade na Android operativnom sistemu novijih generacija, dok ih pokreću procesori dokazani pre nekoliko sezona

Prijatno iznenađenje, možda i najveće, stiže sa kamerom. Zadnje sočivo ima rezoluciju od 5 megapiksela, ali tu je HDR podrška, koja će u vaše fotografije uneti više svetlosti i više boje. Ipak, izostao je blic, pa ovo važi samo danju, dok ćete noću morati da potražite drugi način da ovekovečite uspomene. Video možete snimiti u 720p formatu, ali valja znati da odmah morate ugraditi eksternu memoriju, jer na 4 GB internog skladišta teško da ćete nešto više moći da smestite. Telefon ima i prednju kameru, ali samo VGA formata, koja će poslužiti za video-poziv, taman toliko da sagovornik ima predstavu s kim razgovara. Kada su u pitanju ostale blagodeti, osmi Dual SIM, valja pomenuti Bluetooth 3.0 i solidni WiFi. Baterija je na zadovoljavajućih 1.500 mAh, što je solidno ako se zna da Utok 400D nije veliki potrošač, ali ipak je mogla biti i veća.

Posle svega rečenog nameće se pitanje zašto je Utok 400D dvostruko jeftiniji od konkurenata. Osim što nije brend koji se pozicionirao na tržištu, ovaj uređaj ima i prosečan dizajn na kojem se štedelo. Ne može da se podiči privlačnim linijama, nije čak ni lagan za svoju veličinu, ali dizajn i nije predstavljao kartu na koju se igralo, već su to bile performanse i cena.

Drugi model sa kojim smo se upoznali nosi oznaku Utok , i nadoknadio je većinu nedostataka koje je imao 400D, ali je neminovno porasla i cena. U stvari, porastao je ceo uređaj. Već iz oznake jasno je da je to smartfon dijagonale IPS ekrana od 4,7 inča. Ovaj rast ispratila je i rezolucija, koja seže do 720 x 1280 piksela, odnosno neće vas razočarati pojavom zrnaste slike. Što je podjednako važno, porasla je i operativna memorija, na 1 GB RAM, pa vam Android aplikacije neće „seckati“. Za to se pobrinuo i dobro poznati Cortex-A7 procesor sa četiri jezgra na 1,2 GHz. Porasla je i interna memorija, koja sada iznosi 8GB, pa kome je potrebno više mesta može kupiti eksternu memoriju, ali za razliku od 400D to nije obavezno.

Kamera je „skočila“ na 8 megapiksela, blica i dalje nema, pa ćete opet morati da se oslonite na dnevno fotkanje, ili da gledate gde postoji drugi izvor svetla. Posebno nas je oduševio format video-zapisa koji je stigao na 1080p, odnosno može se pohvaliti da ne zaostaje za premijum segmentom. Tu je i prednja kamera, koja je sada na više nego dovoljnih 2 megapiksela. Sve ovo ispratila je i baterija koja je porasla na 2.000 mAh. U odnosu na 400D, Utok 470Q ima bolje povezivanje na internet.

Ono što je spustilo cenu, kao i kod 400D, je dizajn. Utok 470Q nije ružan, ali ni lep za klasu kojoj teži. Plastika je ostala na početnom nivou, što se odražava na ležanje u ruci, ali i osećaj prestiža koji većina verovatno želi da ima. Na kraju dolazimo i do cene, koja je porasla na oko 250 evra, ali je to opet bolje u odnosu na konkurenciju, imajući u vidu šta sve nudi.

Utok 400D
OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
Procesor: MediaTek 6572, Dual-core 1,3 GHz
Memorija: 512 MB RAM, 4 GB, microSD
Kamera: 5 Mpx, 720p; VGA
Ekran: TFT, 4“, 480 x 800
Povezivanje: HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5,7 Mbps, WiFi, BT 3.0
Ekstra: Dual SIM
Baterija: 1.500 mAh
Dimenzije: 125x64x10 mm, 118 g
Cena: 11.990 RSD

Utok 470Q
OS: Android 4.2.1 (Jelly Bean)
Procesor: Cortex-A7, Quad-core 1,2 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB, microSD
Kamera: 8 Mpx, 1080p; 2 Mpx
Ekran: IPS, 4,7“, 720 x 1280
Povezivanje: USB 2.0, BT 3.0, HSDPA 42 Mbps, HSUPA 11,5 Mbps, WiFi
Ekstra: Dual SIM, cena
Baterija: 2.000 mAh
Dimenzije: 137x71x11 mm, 160 g
Cena: 26.999 RSD

www.utok.com

Leave a Reply