Početna Broj 167 Sloboda pokreta – HP Pavilion X360

Sloboda pokreta – HP Pavilion X360

Hibridni laptop upečatljivog dizajna, s potpuno preklopivim ekranom osetljivim na dodir

blank
ATV & NAUTICA 2020

U sve bogatijem portfoliju hibridnih računara koji se ističu izvanrednim performansama i ne baš niskim cenama, HP je napravio mesto i za jedan pristupačniji, ali ništa manje atraktivan model. U pitanju je Pavilion X360, kompaktan računar u atraktivnom crvenom kućištu, s ekranom koji se savija za, kako ime nagoveštava, punih 360 stepeni, i tako se pretvara u tablet (slično kao kod Lenovo Yoga računara).

Nižu cenu ovaj računar duguje skromnijim performansama, koje se temelje na Intelovom procesoru Pentium N3520 2,2 GHz (u ponudi su i varijante sa štedljivim Bay Trail procesorima). Ekran od 11,6 inča ima rezoluciju 1366 x 768 piksela, a ugrađen je i hard disk kapaciteta 500 GB (nije SSD), dok radnu memoriju obezbeđuje Kingstonov modul od 4 GB (postoji i verzija sa 8 GB RAM-a).

ATV & NAUTICA ATV

Testirani primerak odlikuje se kvalitetnim, čvrstim kućištem od jarkocrvene plastike, kroz koju prosijava srebrnasta osnova. Oko ekrana je nešto deblji crni okvir, dok tastaturu okružuje postolje od brušenog aluminijuma, zbog kojeg računar ostavlja utisak skupljeg uređaja. Mehanizam za preklapanje ekrana je isti kao kod Lenovo Yoga računara, a funkcioniše besprekorno. Masa od samo 1,4 kg i debljina kućišta od 22 mm su posebno prijatno iznenađenje u ovoj cenovnoj klasi kompaktnih laptopova; u tablet režimu, međutim, ove dimenzije i širina ekrana od blizu 12 inča ne obezbeđuju zadovoljavajuću ergonomiju, naročito ako nameravate da ga koristite jednom rukom.

x360-3

Kao tačskrin, ekran funkcioniše besprekorno, precizan je i brzo reaguje na dodir. Niža rezolucija ne obezbeđuje dovoljno prostora za uporedni prikaz dva prozora, a nije naročito zgodna ni za reprodukciju full HD filmova. Kvalitet prikaza je na granici prihvatljivog, pa se može zaključiti da je ekran još jedna komponenta na kojoj se štedelo: reprodukcija boja je ispod nivoa HP računara srednje klase (zaboravite na bilo kakvu profesionalnu upotrebu), a nismo impresionirani ni osvetljenjem niti kontrastom, što u kombinaciji sa glossy završnom obradom ne obećava prijatne trenutke pod vedrim nebom. Što se zvučnika tiče, osim Beats Audio logotipa, X360 ne nudi mnogo više od proseka za ovu klasu.

Već na osnovu specifikacija nije bile teško zaključiti da Pavilion X360 neće biti šampion po brzini. Rezultati sintetičkih testova i utisak tokom rada upućuju na zaključak da ovaj računar može da ispuni samo najosnovnije potrebe, kao što su surfovanje netom, obrada teksta i rad sa tabelama, dok bilo koja ambicioznija multimedijalna upotreba i igranja ostaje u domenu pustih želja. S druge strane, niska cena opravdava gotovo sve ove nedostatke.

x360-2

HP Pavilion X360
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Pentium N3520, 2,17 GHz
RAM: 4 GB DDR3
Disk: 500 GB SATA
Optika: nema
Grafika: Intel HD
Ekran: IPS 11,6”, 1366×768 px tačskrin
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 2xUSB, 1xUSB 3.0, HDMI, RJ-45
Masa: 1,4 kg
Cena: oko 400 EUR
www.hp.rs

Leave a Reply