Početna Broj 178 Snagator sa puno energije – Lenovo P70

Snagator sa puno energije – Lenovo P70

Baterija od 4.000 mAh nudi vam zavidnu autonomiju, sa nekoliko dana razgovora

blank
ATV & NAUTICA 2020

Mobilni telefoni su odavno postali pravi mali računari na kojima možete obaviti sve, od standarnih poziva i poruka, preko vrhunskih fotografija, do surfovanja internetom velikim brzinama. Za to je potrebno mnogo energije, pa baterije moraju biti sve jače i jače, sa kapacitetom kojim zalaze u tablet svet. Iz Lenovo nam stiže još jedan model iz P serije, ovaj put sa oznakom P70 i moćnom baterijom. Ona će ponuditi 46 sati razgovora u 2G modu, odnosno nešto manje od jednog dana sa 3G, dok će 4G LTE mreža potrošiti još više.

Dizajneri su imali izazov da toliku bateriju smeste u pristojno veliko kućište, ali da ne ruže izgled i da ne bude pretežak. U potpunosti su uspeli, jer Lenovo P70 dolazi kao smartfon dijagonale ekrana 5 inča, što je i dominantna stavka sa prednje strane. Sâm aparat je kockastog izgleda ali zaobljenih ivica, pa dobro leži u ruci, dok zadnji poklopac dolazi u samo nekoliko boja, u našem slučaju teget plavoj. U skladu sa zaobljenim ivicama, pozadi su se našli veliki Lenovo znak, ali i kamera sa LED blicem. Zato su se dva spikerfon zvučnika spustila na donju stranu, a između njih je microUSB konektor, dok su on/off komande i komande za kontrolu zvuka na desnom boku.

ATV & NAUTICA ATV

Lenovo P70 glavnu tajnu krije kada se ukloni zadnji plastični poklopac. Iza njega se smestila velika baterija od 4.000 mAh, koja pruža pomenutu autonomiju, dok je druga velika pogodnost dual SIM opcija. Jedan slot prima 3G i 4G uSIM kartice, koje omogućavaju krstarenje internetom ogromnom brzinom, dok LTE nije podržan za glasovne prenose. Druga kartica je samo 2G, ali ćete na oba broja uvek biti dostupni.

Kada govorimo o moćnoj bateriji, ne smemo preskočiti i najveće potrošače. To je osim 3G i LTE mobilne mreže pre svega IPS ekran od 5 inča u HD rezoluciji (720 x 1280), koji je mogao biti i 1080p formata. Prikazi su na njemu zadovoljavajućeg kvaliteta bilo da govorimo o surfovanju internetom, slikama ovekovečenim kamerom, ili o interfejsu u paketu sa Android 4.4 KiKat operativnim sistemom. Tu dolazimo do jedne od zamerki, s obzirom da ne postoji meni za ikonice, već su vam sve uvek dostupne na početnim ekranima. Jedino što možete da personalizujete je njihov raspored ili da ih eventualno grupišete u fascikle.

Sâm rad na modelu Lenovo P70 je izuzetno brz, kako zbog pomenutog OS-a tako i zbog moćnog Octa-core procesora na 1,7 GHz. Aduta Mediatek MT6752 podržava i 2GB RAM memorije, dok je za interno skladište ostavljeno 16 GB, uz mogućnost proširivanja microSD karticama.

Pri pomenu memorije neozbiljno je zaobići kamere. Zadnja je velikih 13 megapiksela, sa snažnim blicem, pa će raditi i pri slabijoj osvetljenosti, pritom snimajući i 1080p video-zapise. Prednja kamera poseduje više nego dovoljnih 5 megapiksela za video-pozive i selfi zabavu. Savršen autoportret možete napraviti i bez pritiska na ekran i dugme, jer je kompanija Lenovo primenila „okidanje“ pokretom. Za razliku od drugih proizvođača koji su se odlučili za otvorenu šaku i stisnutu pesnicu, Lenovo pravi slike tako što pred kameru stavite ispružene kažiprst i srednji prst, kao kad se javljate u školi.

Kada podvučemo crtu, dolazimo do zaključka da je Lenovo P70 dobro izbalansiran telefon, sa moćnom baterijom od 4.000 mAh i njenim potrošačima. Korisna je i dual SIM opcija. Rad sa aplikacijama je munjevit zahvaljujući brzom procesoru, kamere su savršene, pogotovo zadnja. S druge strane, mana P70 je odsustvo NFC konekcije, a malo smeta i zagušenje ikonicama, odnosno odsustvo menija u kojem se one mogu držati, već su sve na početnim ekranima.

Lenovo P70
OS: Android 4.4.4 (KitKat)
Procesor: Mediatek MT6752, Octa-core 1,7 GHz
Memorija: 2 GB RAM, 16 GB, microSD
Kamera: 13 Mpx, 1080p, 5 Mpx
Ekran: IPS LCD, 5“, 720 x 1280, 294 ppi
Povezivanje: HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, LTE, WiFi, WiFi Direct, BT 4.0
Ekstra: Moćna baterija
Baterija: 4.000 mAh
Dimenzije: 142x72x9 mm, 149 g
www.lenovo.rs

Leave a Reply