Početna Broj 174 Stil života – Samsung Galaxy Note 4 Life Test

Stil života – Samsung Galaxy Note 4 Life Test

Jednom kada prihvatite sve funkcije moćnog fableta, mnogo toga u vašem životu se menja na bolje

Panasonic TV

Ako ste pročitali naše predstavljanje pametnog telefona Galaxy Note 4, verovatno ste prepoznali oduševljenje koje smo sa upitnim uspehom pokušali da sakrijemo iza profesionalne objektivnosti. U međuvremenu smo se, evo bezmalo mesec dana, svakodnevno družili sa ovim višefunkcionalnim i inovativnim uređajem, a čini se da prvobitni entuzijazam ne jenjava. Pošto smo prošli put dali generalni opis osobina i funkcionalnosti, sada ćemo više pažnje posvetiti detaljima i korisničkom iskustvu.

Olovka i opet olovka
Ako ste vlasnik bilo kog modela Note, mnogo toga propuštate ako olovku ne koristite svakodnevno. Nije potrebno da budete vešt crtač – naprotiv. Uz malo privikavanja, unos teksta prepoznavanjem rukopisa postaje brži i udobniji način od korišćenja virtuelne tastature, pri čemu je naš jezik podržan u potpunosti. Dalje, postoje brojni softverski alati za zapisivanje i čuvanje beleški sposobni da maksimalno iskoriste prednost precizne olovke – od ugrađenog S Note, do popularnih Evernote ili One Note aplikacija. Action Memo je program koji brzo zabeleženu imejl adresu ili broj telefona pretvaraju u akciju slanja poruke ili pozivanja, dok se opcija snimanja trenutnog prikaza ekrana (npr. internet stranice) i anotacije istog u nekoliko navrata pokazala veoma korisnom. Postoji i nekoliko aplikacija za kreiranje sve popularnijih mapa uma „šaranjem“ slobodnom rukom, što ubrzava generisanje ideja i pravljanje planova. A ako ste još i umetnik, Samsung vam poklanja SketchBook Pro i ArtRage za crtanje i slikanje oponašanjem realnih tehnika i pribora. Još jedna prednost olovke je režim prelaska preko stavki na ekranu bez prislanjanja, kada se u posebnim prozorčićima otvara sadržaj poruka, podataka o kontaktima, fotografija, internet stranica i drugih sadržaja.

ATV & NAUTICA 2020

Skrivene mogućnosti
Navikli smo da Galaxy modeli obiluju senzorima i skrivenim funkcijama, ponekad čak toliko naprednim da ne nalaze realnu primenu. Ovde je to merač UV zračenja koji, doduše, može biti od pomoći na letovanju. Sa druge strane, poslovni korisnici će sigurno naći primenu za napredni set mikrofona koji mogu da odrede pravac odakle zvuk dolazi i tako Note 4 pretvore u potpuno funkcionalni sistem za telekonferencije ili rekorder sposoban da prepozna glas i ispiše ime osobe koja govori. Još i više, postoji opcija diktafona koji glas pretvara u tekst, ali na žalost srpski nije među ponuđenim jezicima. Ako ste srećni roditelj male bebe, Note 4 može da posluži i kao bejbi alarm i da vas upozori kada se čuje dečiji plač, čak i ako sa slušalicama na ušima uživate u omiljenoj muzici. Naravno, tu su i sve od ranije poznate „cake“ sa upravljanjem pokretima rukama i očima, premda njih smatramo manje korisnima. Čitač otiska prsta je dobar zaštitni mehanizam i lepo radi, ali je praktično nemoguće upotrebljavati ga jednom rukom pošto morate prstom da prevučete preko njega dobro odmerenom brzinom i bez mnogo promene pravca. Ne treba zaboraviti ni IC port i aplikaciju Smart Remote pomoću koje smo postali gospodari TV programa u kafićima 🙂

GALAXY_NOTE4_020

Kamera za ponos
Kamera je takođe puna skrivenih mogućnosti koje mogu dati potpuno novu dimenziju fotografijanju i beleženju video klipova. Pomoćna je kamera očigledno odavno prevazišla primarnu upotrebu za komunikaciju, pa sada imamo visoku rezoluciju i široki ugao za grupne selfije („grupiji“ je odavno zauzet naziv). Osim toga, tu je i poseban režim koji će portret ulepšati kao što bi to uradio profesionalac u Photo Shopu. Portreti mogu da se snimaju i glavnom kamerom, pri čemu će telefon automatski „otkriti“ i zumirati vaš lik. Video podržava sve popularniju 4k rezoluciju za neverovatnu oštrinu, a svidelo nam se što sistem za automatsko uoštravanje i podešavanje ekspozicije pritiskom na ekran funkcioniše na pokretnim slikama jednako kao i na fotografijama. Selektivni fokus, mogućnost naknadnog refokusiranja foto snimaka jedan je od boljih koji smo do sada videli, a tu su i uobičajen HDR, mnoštvo manuelnih podešavanja, kao i mogućnost preuzmanja dodatnih režima rada i vizuelnih efekata. U svakom slučaju, za nabrajanje svih detalja i „otkrića“ kojima nas je Galaxy Note 4 iznenadio u prethodnih mesec dana trebalo bi nam malo više prostora nego što zauzima ovaj tekst.

Leave a Reply