Početna Broj 174 Sudar velikih – Samsung Galaxy Note 4 vs Apple iPhone 6 plus

Sudar velikih – Samsung Galaxy Note 4 vs Apple iPhone 6 plus

Ulaskom kompanije Apple u svet fableta, ova kategorija postaje zanimljivija nego ikada

Panasonic TV

Premda su svojevremeno tvrdili da korisnici nikada neće imati realnu potrebu za telefonima koji poseduju velike ekrane, zahtevi publike i naglo pomeranje standarda kod pametnih mobilnih telefona ponukali su Apple da izbaci „većeg od većeg“, fenomenalni model iPhone 6 plus, sa ekranom dijagonale 5,5 inča. U Android svetu ima još većih, a među prvima su to bili Galaxy Note „fableti“ sa posebnom elektronskom olovkom za precizno hvatanje beleški i skiciranje. Note 4 je najnoviji izdanak ove familije, pa se pruža sjajna prilika da ih direktno uporedimo u ekskluzivnom testu.

Dizajn, izrada i ergonomija
Apple je poznat po kvalitetu svojih uređaja, a sada se vratio originalnom pristupu sa zaobljenim kućištem gotovo u potpunosti izrađenim od aluminijuma. Premda smatramo da na manjem modelu ovakav dizajn malo bolje „pristaje“, vrhunska izrada i briga o detaljima vidljivi su i na prvi i na drugi pogled. Kućište je tanje od onoga na Samsungu, ali ne značajno, dok je prostor oko ekrana ipak nešto veći nego što oku prija. Samsung je konačno odgovorio na primedbe o plastičnosti svojih perjanica i na novi Note ugradio metalnu osnovu čiji delovi proviruju na bočnim stranama u vidu rama oborenih ivica. S obzirom na dimenzije, oba modela su udobna za baratanje i stabilno leže u ruci. Svakako za najvišu ocenu.

ATV & NAUTICA 2020

Ekran
Jasno je da se fableti kupuju zbog ekrana. Samsung se zadržao na proverenoj Super AMOLED tehnologiji, ali je otišao korak dalje i po prvi put na telefonu predstavio rezoluciju 2560×1440 piksela. Dodatni pikseli utiču na čitljivost veoma malih slova, udobnost krstarenja internet stranicama i donekle preciznost olovke. I novi iPhone može da se pohvali boljom rezolucijom u odnosu na prethodnike, ali je ona sada već standarnih 1920×1080 piksela na IPS LCD panelu. Kontrast i zasićenost boja nisu kao kod Notea, ali one zauzvrat deluju vernije, a pomaže i nešto jače osvetljenje. Nominalno i u direktnom poređenju Note 4 ima prednost, ali smatramo da u upotrebnoj vrednosti ne postoji razlika koja bi prevagnula na njegovu stranu.

Hardverske karakteristike
Što se tiče procesorske snage i radne memorije, oba modela obezbeđuju nesmetano izvršavanje svih postavljenih zadataka, trenutno pokretanje aplikacija i „glatke“ tranzicije i vizuelne efekte. Što se tiče kapaciteta, naši su testovi pokazali da 16 GB prostora postaje malo kada instalirate sve dodatne aplikacije, lične podatke i multimedijalne fajlove. Note 4 se sa ovim problemom izborio tako što poseduje 32 GB ugrađene memorije i opciju za proširenje karticama, dok iPhone postoji u varijantama od 64 i čak 128 GB (što mu, na žalost podiže cenu). Ono gde Samsung pobeđuje jesu dodatne komponente, poput senzora za merenje broja otkucaja srca, nivoa kiseonika u krvi i intenziteta UV zračenja, kao i olovke koja mu daje potpuno novu dimenziju. Jedino gde iPhone zaista sija jeste čitač otiska prsta koji je mnogo precizniji i upotrebljiviji nego na korejskoj „beležnici“.

Kamera i multimedija
Američki gigant ume majstorski da odmeri hardverske module tako da korisnici budu zadovoljni, a da ne „ispuca“ sve što je najmodernije u datom trenutku. Ovo je najvidljivije kod kamere – i glavne i one za komunikaciju – pa je rezolucija duplo manja nego kod konkurenta. Uz to je Samsung svoj fotoosetljivi čip unapredio mogućnošću snimanja u maksimalnoj rezoluciji i u proporciji 16:9, što nismo često viđali, a što zaslužuje pohvale. Prednja kamera je širokougaona, što će se posebno svideti ljubiteljima selfija. Uz to, tu je i IC port koji telefon pretvara u univerzalni daljinski upravljač, pa Note 4 u ovoj kategoriji izlazi kao siguran pobednik.

Autonomija baterije
Vek baterije je od uvek bio svojevrsna „boljka“ velikih pametnih telefona, najpre zbog zahteva ekrana. Ipak, vredi pohvale to što oba modela mogu da se takmiče sa konkurentima iz drugih kategorija, te će izdržati do dva dana prosečne upotrebe. Na testovima se Note 4 pokazao nešto bolji, a nekima će biti značajna i mogućnost zamene baterije, odnosno opcija nošenja rezervne. Naravno, praktični rezultati zavise uvek od toga koliko i kako koristite telefon.

Softverska platforma
Teško je porediti dva različita operativna sistema, pogotovo ako u obzir uzmemo sve kategorije korisnika. Android je svakako bolje prilagođen onima koji žele da u svakom detalju telefon prilagode sopstvenim potrebama i ukusu, dok iOS prednost daje jednostavnosti upotrebe. Za obe platforme postoji neverovatno velik broj aplikacija za razne namene, a proizvođači su se potrudili da preinstaliraju ono što bi moglo biti najpotrebnije. iOS 8 donosi brojne novine o kojma smo već pisali, dok je TouchWiz prilagođeno okruženje koje potpisuje Samsung sada mnogo preglednije, uz mnoštvo inovativnih funkcija koje koriste ugrađene senzore i olovku. Jasnog pobednika nema jer izbor u mnogome zavisi od ukusa publike.

Cena
Ako se odlučite za neki od dva predstavljena modela, sigurno ste spremni da odvojite popriličnu sumu novca. Pošto ocenjujemo i odnos cene i kvaliteta, smatramo da vrednost koju dobijate opravdava cenovni rang – pod uslovom da koristite sve prednosti ugrađenih komponenti i softverskih alata. Pri tome moramo da istaknemo kako je Apple, po svom običaju, opet skuplji, čak i u osnovnoj verziji sa kapacitetom od 16 GB. Ni jedan ni drugi ne zaslužuju maksimalnu ocenu jer postoje pristupačniji konkurenti koji po karakteristikama ne zaostaju mnogo.

Zaključak
Ako bismo sabirali ocene, novi Note glatko odnosi pobedu, najviše zahvaljujući hardverskim dodacima i multimedijalnimm komponentama. Nominalno su na korejskom predstavniku i neke druge komponente naprednije i moćnije – poput ekrana i nešto izdržljivije baterije. Sa druge strane, smatramo da te razlike ne utiču značajno na realnu upotrebnu vrednost, pa ih kod iPhonea Plus nismo ocenjivali nižom ocenom. Važno je takođe da istaknemo kako iPhone predstavlja dobro ukomponovan i odmeren sistem koji funkcioniše besprekorno, a sigurni smo i da zaljubljnicima u američki brend lista tehničkih karakteristika nije najvažniji faktor pri odluci o kupovini. Cena može biti, a tu je Samsung opet u blagoj prednosti. Kako bilo, tek oba modela su namenjena specifičnoj vrsti korisnika – onima koji su spremni da žrtvuju praktičnost rukovanja zarad prostranog ekrana i svih pogodnosti koje on donosi. Ulaskom kompanije Apple u ovu kategoriju scena je postala zanimljivija, a verujemo i da će konkurentska borba izroditi još uzbudljivih uređaja u kojima ćemo moći da uživamo.

Leave a Reply