Početna Broj 175 Tesla televizori – Tesla 39E601, Tesla 50E602

Tesla televizori – Tesla 39E601, Tesla 50E602

Domaći brend za svetsko tržište

blank
Panasonic TV

Još 1893. godine Nikola Tesla je govorio da slike koje nam se priviđaju izaziva refleksno delovanje mozga na mrežnjaču. To je najopštija predstava televizije, a još tada on je smatrao da je moguće napraviti spravu koja će to sprovesti u delo. Do nastanka takvog tehnološkog čuda čekalo se gotovo sedam decenija, sve do 1960. godine. A više od 120 godina nakon njegove vizije pred nama su se našli i Tesla televizori.

Za nas je posebno važno to što je Tesla srpski brend, čime se na dostojan način odaje pošta ovom velikanu nauke. U ovom trenutku na tržištu se nalaze tri modela Tesla televizora, koji se razlikuju prvenstveno po dijagonali (32, 39 i 50 inča) i rezoluciji (najmanji TV poseduje HD Ready, a preostala dva televizora Full HD rezoluciju). Nama su na test stigla dva veća modela, koja su funkcionalno identična, tako da ćemo ih predstaviti zajedno.

ATV & NAUTICA ATV

Comtrade, čiji je Tesla brend, već ima iskustva sa sopstvenim TV prijemnicima. Čitaoci našeg časopisa sa malo dužim pamćenjem setiće se Crypton televizora koji su bili aktuelni pre nekih sedam osam godina. Tadašnji televizori bili su cenovno najpovoljniji na tržištu, uz solidne performanse, uporedive sa modelima tzv. „A brendova“. Mnogi od tih televizora i danas lepo rade kod kupaca koji su se tada opredelili da svoje poverenje poklone nepoznatom brendu i da pri tome uštede prilikom kupovine TV prijemnika. Kako nam se čini, Tesla televizori na tržište nastupaju sa istom strategijom.

Dizajn ovih uređaja je veoma lep i dopadljiv. Tanka ivica oko ekrana, diskretan logo i kombinacija srebrne i crne boje odaju utisak modernog uređaja koji će samom svojom pojavom oplemeniti dnevnu sobu. Proizvođač se potrudio da ponudu upotpuni PVA panelima koji daju intenzivniju crnu boju u odnosu na IPS ekrane, dok je pozadinsko osvetljenje zasnovano na Edge LED tehnologiji. Pohvalno je što nema probijanja pozadinskog osvetljenja i crna boja je ovde zaista crna. Kvalitet slike je generalno odličan i, ukoliko imate dobar prijem TV signala ili ako gledate neke HD multimedijalne sadržaje, teško da ćete moći da pronađete zamerke.

Zvučni podsistem je ugrađen u stereo varijanti i njegova ukupna snaga je 16W. Zvučnici su okrenuti ka pozadi i nude sasvim pristojan zvuk. Ipak, moramo da pomenemo da su fabrička podešavanja zvuka takva da su niski tonovi gotovo potpuno prigušeni, što može da navede na pogrešan zaključak. Uglavnom, nakon štelovanja parametara zvuka u kontrolnom panelu sigurni smo da nećete biti razočarani.

TV poseduje analogni i DVB-T/C tjunere. Moramo da priznamo da nas je odluka proizvođača da izostavi DVB-T2 tjuner prilično iznenadila. Jeste da korisicima kablovske televizije on nije neophodan, ali isto tako stoji i činjenica da veliki broj građana u Srbiji nema mogućnost praćenja kablovskog programa. Implementacija DVB-T2 tjunera ne bi značajno promenila cenu televizora, a u konačnom zbiru kupci bi sigurno prošli jeftinije nego da uz novi TV dokupljuju i DVB-T2 set-top-box uređaje. A to ih svakako čeka najkasnije do sredine 2015. godine.

Tesla televizori poseduju i ugrađeni medija plejer. Pokrivenost različitih multimedijalnih formata je solidna, ali smo primetili da ovde nedostaje još malo softverskog „peglanja“. Naime, podrška za video kodeke trenutno nije konzistentna, pa nam se dešavalo da u jednom pokušaju neki video zapis normalno reprodukuje, u sledećem pokušaju reprodukcije istog fajla prijavi da taj kodek nije podržan, pa da nakon restartovanja televizora opet sve normalno radi. Na sreću, ovo je situacija koja se lako rešava apdejtovanjem firmvera, kojih će nadamo se biti. Titlovi su podržani i lepo rade, uz napomenu da za prikaz naših slova morate da odaberete odgovarajući kodni raspored titla. Pored toga, potrebno je pomenuti i mogućnost snimanja TV progama preko USB konekcije.

Trenutni izbor Tesla televizora ne podrazumeva smart funkcionalnosti. Ali da budemo iskreni, većini korisnika one nisu ni potrebne. Naravno, to ne isključuje da će u nekoj od narednih serija biti i to uključeno (kao i DVB-T2 tjuner). Trenutna serija namenjena je ljudima koji žele dobar TV sa dobrom slikom i zvukom, a koji pri tome nisu spremni da za to zadovoljstvo izdvoje previše novca. A takvih kupaca u Srbiji ima najviše.

Tesla 39E601 / Tesla 50E602
Dijagonala ekrana: 39“ (vidljivo 38.5“) / 50“
Rezolucija: 1920×1080 piksela
Panel: PVA
Frekvencija osveženja panela: 60 Hz
Pozadinsko osvetljenje: Edge LED
Kontrast (statički/dinamički): 3.000:1 / 10.000:1 / 4.000:1 / 10.000:1
Osvetljenje: 450 cm/m2
Vreme odziva: 5 ms
Tjuneri: Analogni, DVB-T/C
Konektori: HDMIx3, USB, VGA + audio za VGA, SCART, komponentni i kompozitni video ulazi, SPDIF digitalni izlaz, 3.5 mm izlaz za slušalice, antenski ulaz, CI slot
Zvuk: Stereo, 2x8W
Cena: 39.500 din. (Tesla 39E601) / 58.000 din. (Tesla 50E602)
www.tesla.info

Leave a Reply