Početna Broj 183 TEST: Air Serbia Wi-Fly – Rad u letu

TEST: Air Serbia Wi-Fly – Rad u letu

Internet u pravom oblaku

Koliko puta ste imali samo još nešto da završite pre nego što krenete iz kancelarije, ali ste morali da odložite ili put ili nedovršen posao? Laptop umnogome menja situaciju. Kancelarija u pokretu je postala normalna pojava. Dolaskom ultrabuka radoholici su bez problema mogli po ceo dan da rade, jer baterija pruža veliku autonomiju, a teret, tj. težina računara je svedena na minimum – na kilogram i „nešto“.

Od ove godine su modeli sa ekranom osetljivim na dodir standard, dok su proizvođači procesora obezbedili nečujne modele, bez ventilatora. I proizvođač operativnog sistema unapredio je upravljanje ekranom, kako bi sve bilo lako i intuitivno. Ko se lakše snalazi sa tastaturom, ona je i dalje deo osnovne i obavezne opreme. Do kada, još ćemo videti…

Prošlog meseca smo na konkretnom primeru testirali kako je to kad morate biti na putu, a morate raditi kao da ste u kancelariji. Krenuli smo redovnim Air Serbia letom u Brisel na jedan dan, a saputnik nam je bio Kira, aktuelni ultrabuk kompanije Toshiba. „Trinaestica“ se odomaćila kao mejnstrim poslovni računar. Da li je bolji onaj od 13 ili od 14 inča, ne želimo da ulazimo u polemiku. Za naš put je svakako bio primereniji računar s manijim ekranom. Pre svega zato što staje na improvizovani sto koji se nalazi na leđima sedišta ispred nas, a ne zadire u prostor putnika oko nas. Audio-izlaz za slušalice je možda za još veću pohvalu, jer buku aviona nismo primetili.

Kad smo se vraćali već je pao mrak i u avionu je svetlo bilo prigušeno. Diskretno belo pozadinsko osvetljenje tastature nam je pomoglo da nastavimo s preciznim i tihim kucanjem, dok su oko nas drugi putnici odmarali.

Aspekt koji je predstavljao razliku tokom letova JU304 i (povratni) JU305, bio je pristup internetu. Naime, Air Serbia je nedavno uvela mogućnost povezivanja na internet na svojim letovima preko bežične mreže ugrađene u avione. Nadali smo se brzinama na koje smo navikli na tlu, no ili nebeska infratruktura još nije toliko razvijena ili su svi putnici na našem letu odlučili da provere mogućnosti „surfovanja među oblacima“. U praksi se to neće dogoditi, jer se internet plaća. Air Serbia ima tri paketa u ponudi, a na vama je da odaberete odgovarajući.

DSC02748

Kako je reč o satelitskom internetu, on se omogućava tek kada avion stigne na visinu od 10.000 fita, odnosno 3000 metara. Ovaj podatak utiče na još nekoliko faktora: nema svrhe da ga koristite na putovanjima kraćim od 90 minuta, a na letovima ATR aviona (koji ne dostižu potrebnu visinu) interneta neće ni biti. Internet je moguć trenutno samo u avionu sa registracijom YU-APJ koji nosi ime našeg poznatog fudbalera Dejana Stankovića. U planu je da se do kraja godine još jedan Airbus opremi ovim Panasonicovim sistemom, koji omogućava i GSM pozive (nismo ih testirali). U narednom peroidu će i ostali Air Serbia Airbus avioni biti opremljeni ovim sistemom. Tehnička specifikacija dostupne brzine je 802.11 b/g, ili maksimalno 54 Mbit/s. Merenjima smo u avionu dobili manje vrednosti, no imamo čvrsta uverenja od tehničke podrške kompanije Air Serbia da će veza biti brža i stabilnija, a da će u narednom periodu (godinu dana) brzina protoka biti bitno veća i komfornija.

Ne treba biti previše kritički nastrojen prema usluzi koja je dostupna kod našeg nacionalnog avio-prevoznika. O tome do juče nismo ni sanjali, a danas je moguće poslati poruke, slike, poruku e-pošte, ili nešto četvrto. Prenos zvuka i slike nije preporučen zbog količine podataka koja se tim načinom komunikacije potroši, ali u dogledno vreme možemo očekivati i tako nešto. Do tada, uživajte u IM porukama iznad 10.000 fita.

Dostupni paketi
Trenutno postoje tri opcije za korišćenje interneta. Prva, tj. osnovna, nudi pola sata ili 20 MB – šta prvo potrošite, a košta 4,9 €. Srednji paket traje sat vremena, ili 50 MB i staje 8,9 €. Najveći paket možete koristiti tokom celog leta (ako ga lagano trošite), a što se tiče podataka, broji do 90 MB. Vi ćete izbrojati 13,9 € za taj paket i uživati dok se ne približite destinaciji i ne počne spuštanje na aerodrom.

Olašavajuća okolnost je što se primaju sve svetski poznate kreditne kartice (Amex, Discover, Diners Club, MasterCard i Visa), i kada se jednom ulogujete, sledeći put će ići mnogo lakše – samo unesete korisničko ime i lozinku. Za sada nam se ne sviđa obaveza da lozinka sadrži slova, brojeve i specijalne znakove, jer verujemo da većina vas nema takvu lozinku i da ćete se sledeći put teško setiti šta ste ukucali kao šifru…

Leave a Reply