Početna Broj 180 TEST: AMD FX-8800P – Univerzalac

TEST: AMD FX-8800P – Univerzalac

Najbolji način da steknete uvid u performanse neke platforme je testiranje iste u realnom okruženju. Mi smo dobili ekskluzivnu priliku da novi AMD-ov Carrizo APU probamo u jednom jedinstvenom laptopu

Do Computexa poznat pod kodnim imenom „Carrizo“, AMD-ov novi APU je proizvod četvorogodišnjeg razvoja i dizajniran je sa veoma jasnim ciljem: da postane izbor velikog broja kupaca iz tržišne grupe procenjene na 63 miliona ljudi godišnje, koji se opredeljuju za kupovinu laptopova u cenovnom rasponu između 400 i 700 američkih dolara.

Detaljna istraživanja korisničkih navika u eri hiperdigitalizacije govore da većina korisnika u suštini zahteva od potencijalno odabranog prenosnika da bude podjednako brz i efikasan u svim domenima primene, bilo da oni pripadaju kreiranju ili konzumiranju digitalnog sadržaja. Očekivano, postoji nedvosmislen cenovni jaz koji razdvaja klase laptopova sposobnih za udobno kreiranje zahtevnog digitalnog sadržaja i onih modela koji su podobni samo za konzumiranje digitalnih informacija. Sa eksponencijalnim uvećanjem kompleksnosti i sadržajnosti digitalnog sadržaja (npr. 4K video), ova disproporcija postaje sve veća.

Uzevši u obzir opisanu situaciju, AMD je zaključio da je idealan trenutak za njihov novi APU i pridruženu mu platformu, što će omogućiti proizvodnju laptopova po ceni mejnstrim modela, a po HighEnd performansama! U tu svrhu kreirali su APU koji u sebi objedinjuje moćni Quad-Core procesor najnovije generacije kodnog imena „Excavator“, sa još moćnijim osmojezgarnim GPU-om iz Radeon R7 serije, a uz sve to su uspeli da u jedinstveni čip uguraju i kompletan prateći čipset sa sve podrškom za USB 3.1, SATA 6, PCI Epxress 3.0, kontroler za SD kartice, audio-procesor… U suštini, laptopovi zasnovani na AMD-ovom APU-u šeste generacije ne zahtevaju niti jedan dodatni čip. Omogućavaju da se opciono u laptop ugradi i dodatna grafička kartica MXM formata, pa da se GPU unutar procesora i GPU na MXM kartici koriste združeno. U cilju daljeg pojednostavljenja procesa kreiranja laptopova od strane proizvođača, a samim tim i snižavanja troškova proizvodnje istih, AMD je umesto proizvodnje različitih modela namenjenih dvema klasama potrošnje – 15 W i 35 W, omogućio da bilo koji od tri dostupna modela iz „Carrizo“ familije rade u navedena dva režima, prostim odabirom opcije u BIOS-u. Naravno, ova dva režima podrazumevaju i različite radne frekvencije istog APU-a.

Napomenuli smo na početku da je AMD bio veoma jasno usredsređen sa novim APU-om. U žiži njegovog interesovanja se nalazi Windows 10. Očekivanja, rekli bismo opravdana, kompletne IT industrije, jesu da će Windows 10, zahvaljujući nizu ispravnih poteza kompanije Microsoft, prevazići popularnost Windowsa 7. Novi operativni sistem donosi ugrađenu podršku za novi standard video-kompresije – HEVC ili popularno H.265. AMD je sa svoje strane u novi APU ugradio hardversku akceleraciju za ovaj novi standard. Windows 10 donosi i sistemsku podršku za enkripciju podataka. A AMD pruža hardversku akceleraciju za ovaj posao kroz integraciju ARM TrustZone tehnologije putem ugrađenog ARM Cortex-A5 koprocesora. Windows 10 donosi i DirectX 12, i kao što možete pretpostaviti integrisani GPU unutar novog AMD-ovog akcelerisanog procesora, hardverski podržava novi standard. Kad smo kod novog Radeon R7 grafičkog (ko)procesora, on je ovde toliko moćan da u potpunosti redefiniše pojam igračkog laptopa. Ovaj novi APU se bez problema nosi sa svim najpopularnijim onlajn igrama iz tzv. „esports“ kategorije, u FullHD rezoluciji. Već pomenuta mogućnost udruživanja sa MXM grafičkim karticama u tzv. „dual graphics“ režim dodatno uvećava grafičke performanse celokupne platforme, omogućavajući fluidno igračko iskustvo i u najnovijim naslovima hit igara. Pomenuli smo podršku za H.265 procesiranje videa. Ona je rešena kroz posvećeni video-kompresor, što omogućava sve popularnije „strimovanje“ igranja u realnom vremenu, bez pada performansi u samoj igri.

AMD0188-ver-3-die-and-chip-array--VER2---CAM3-render-DOF-Aperture-0.4...

S obzirom da je ovde reč o procesoru koji je od početka dizajniran za laptopove, ono što AMD nije smeo da izgubi iz vidnog polja je štedljivost i autonomija baterije. Na tom polju je napravljen najveći napredak. Ilustracije radi, na laptopu opremljenom standardnom 50 Whr baterijom (to su šestoćelijske baterije visokog kapaciteta), moguće je preko 8 časova gledati video u 1080p H.264 formatu. Poređenja radi aktuelni laptopovi sa AMD „Kaveri“ APUovima na identičnoj konfiguraciji omogućavaju manje od 3 i po sata gledanja istog materijala.

Treba pomenuti i aplikacije koje dolaze sa optimizacijom za AMD akcelerisane procesore i omogućavaju dramatična ubrzanja u operacijama. Primera radi, najnoviji paketi iz kompanije Adobe, popularni Premiere CC i Photoshop CC, dolaze sa standardnom OpenCL 2.0 optimizacijom, što ubrzava izvršavanje pojedinih funkcija i filtera između 6,5 i 17 puta na novim AMD-ovim APU-ovima.

Ako ste pročitali sve ovo što smo do sada napisali, pomislićete da preterano hvalimo novi AMD-ov procesor, a da laptopovi tek treba da stignu. Činjenica je da je AMD napravio definitivno najbolji proizvod u svojoj istoriji dugoj preko 45 godina. Isto tako je činjenica da će komercijalno dostupni modeli laptopova svih proizvođača tek stići u prodaju krajem leta. Međutim, mi smo imali prilike da se poigramo sa AMD-ovim referentnim modelom laptopa baziranim na FX-8800P APU, i zaista smo se mogli uveriti u sve AMD-ove tvrdnje po pitanju performansi i mogućnosti. Iako je taj laptop namenjen samo za demonstraciju i ne koristi ni finalni Windows 10, ni finalne drajvere, niti finalni BIOS, performanse su bile odlične. Udobno smo se igrali Batmana, vozili auto u najnovijem Dirt Rally-u i „pikali“ FIFA-u, i to u punoj 1080p rezoluciji odličnog i bojama bogatog mat panela. Na internetu se već odavno mogu naći H.265 enkodirani video-klipovi koji se savršeno glatko reprodukuju na ovoj mašini. Trenutno je DirectX 12 performanse moguće izmeriti jedino u sintetičkom 3D Mark testu, jer se prve DirectX 12 igre očekuju tek pred novogodišnje praznike. No, ono što se dâ zaključiti iz 3DMarka govori da će tek sa DirectX 12 doći do izražaja pun potencijal i performanse novog AMD-ovog APU-a. Nećemo preterati ako kažemo da je Windows 10 za AMD-ov APU isto što je svojevremeno bio 64-bitni WindowsXP za čuveni Athlon 64 procesor.

AMD nam je omogućio uvid u budućnost iz njihove perspektive – dramatično povećanje performansi i autonomije za laptopove iz tzv. mejnstrim kategorije. Kompanija ima ambiciju da sa svojim novim APU-om šeste generacije redefiniše ustaljeni poredak stvari na tržištu laptopova. To je izrazito ambiciozan i epohalan zadatak za AMD. Ali, s druge strane ta ista kompanija je uspela, uprkos svim izgledima, da izgura svoje viđenje 64-bitnog procesiranja pre deset i više godina, a pošlo joj je za rukom i da koncept APU-a implementira u PlayStation 4 i XBOX One. Zbog toga je sve moguće, a sigurni smo da bi baš svako želeo da može za isti novac da kupi mnogo moćniji laptop. Zato se nadamo da će AMD uspeti u još jednom izazovu koji je sebi postavio, i da će nas na jesen domaći prodavci laptopova obradovati širokim izborom modela sa AMD Carrizom.

AMD0188-Carrizo-chip-with-AMD-logo-cover-+-angled-on-White

AMD FX-8800P
RAM 8GB DDR3L-2133
SSD: 240 GB
Ekran: 15,6“ FullHD antireflektivni
Baterija: 44 WAh
Portovi: 4x USB 3.0, HDMI, mDP, audio, čitač SD kartica
Dodatno: Pozadinski osvetljena tastatura sa numeričkim delom
Masa: 2,2 kg

Leave a Reply