Početna Broj 182 TEST: APC Automatski regulator napona – Zaštita od previsokog ili preniskog napona

TEST: APC Automatski regulator napona – Zaštita od previsokog ili preniskog napona

Koje su to specifične aplikacije koje zahtevaju AVR (automatsku regulaciju naponu) kod UPS-a (uređaja za besprekidno napajanje) i kada je bolje koristiti UPS koji obezbeđuje ovu funkciju?

Panasonic TV

Automatski regulatori napona (AVR) su dokazane tehnologije, prvobitno razvijene kako bi se osigurao stabilno regulisan napon opterećenja, bez obzira na napon koji se dobija od lokalne elektrodistribucije. AVR uređaji se obično koriste u regionima gde je električna mreža nesigurna, gde je napon veoma sklon varijacijama i gde korisnici podležu periodičnim kratkotrajnim nestancima električne energije. Oni su takođe raspoređeni u urbanim sredinama, gde je čest porast napona iznad tačke koja izaziva pokretanje backup sistema data centara i drugih kritičnih objekata. To se često dešava u letnjim mesecima i može dovesti do skraćenog životnog veka skupih sistema baterija UPS-a, a time i smanjiti ukupnu pouzdanost sistema.

AVR elektronski reguliše napon na unapred definisanu vrednost izlaznog napona. Ovaj definisani izlazni napon se može podesiti gore ili dole u odnosu na specifične uslove koje korisnik ima. Novije jedinice nude i inteligentno upravljanje u realnom vremenu. One kontinuirano prate rad, podese optimalno napon u realnom vremenu i mogu da regulišu izlaz na +/- 1%, bez ugrožavanja performansi datog opterećenja.

Najbolji telefoni 2019

Sami ovi faktori su često dovoljni da opravdaju ulaganja u AVR za mnoga industrijska i komercijalna preduzeća. Dodatne pogodnosti, uključujući energetsku efikasnost, smanjenje troškova hlađenja i mogućnost za „poravnanje sinusoide“, još ubedljivije govore u prilog primeni automatske regulacije napona.

Da li je tako i kod takozvanih „malih korisnika“, da li oni tu mogu da nađu svoj interes? Automatski regulatori napona se koriste u zemljama sa nedovoljnom infrastrukturom za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije. Ako ih primenimo u kućama, videćemo da su električna napajanja dizajnirana da obezbede napajanje tzv. linearnim opterećenjima, kao što su svetlo, sijalice i grejači. U našim kućama AVR štiti računar ili opremu od oštećenja i gubitka podataka praćenjem oblika ulazne struje, obezbeđujući isporuku samo bezbedne, „čiste“ električne energije. Širok spektar nepravilnih napona kao što su kratkotrajni nestanci struje (mereno u milisekundama), strujni udari ili pikovi napona se pretvaraju korišćenjem AVR-a u sigurnu električnu energiju za naš računar ili neki drugi kućni uređaj, koji za ispravan rad zahteva pravilne talasne oblike napona.

Postoje dve vrste AVR-a: SmartBoost (AVR boost) je kada UPS koristi unutrašnji transformator za povećanje ulaznog napona koji može biti prenizak, a SmartTrim (AVR Trim) – kada UPS koristi unutrašnji transformator da smanji ulazni napon koji može biti previsok.

LE1200I

Sa svoje strane APC by Schneider Electric, kao renomirani proizvođač uređaja za besprekidno napajanje, nudi automatske regulatore napona kao zaseban uređaj, ali i kao standardnu opciju u svojim UPS uređajima.

U čemu je razlika? Razlika je u snazi i nameni samih uređaja. Automatski regulator napona kao uređaj sam za sebe (npr. LE1200I) predviđen je da štiti uređaje ukupne snage 1.200 VA/1.200 W. Kod UPS-a snaga koju uređaj može isporučiti korisniku ide od par stotina VA do nekoliko kVA. Zašto je to tako? Zato što nisu računari jedini uređaji u kući ili kancelariji koji su osetljivi na „šetnje“ napona u odnosu na prihvaćenih 230 V. Nekada tih 230 V bude i 180 V, a počesto ume i da bude 260 V. Zato APC-ov LE1200I ima mogućnost da na njega povežete više snažnijih uređaja (laboratorijska oprema, TV, skener, faks, …) i zbog toga je neophodno da ima i veću snagu koju isporučuje potrošačima.

Kod UPS-a je snaga samog napajanja oko 300-500 W, pa i snaga UPS-a koji štiti računara od nestanka napajanja, od previsokih ili preniskih napona (i jedni i drugi su podjednako štetni za opremu) može da varira od nekoliko stotina VA do nekoliko kVA. Kod APC-a svi UPS uređaji koji su napravljeni po line-interactive topologiji dolaze sa ugrađenim AVR-om. Ako se pitate šta je to „line interactive“ topologija i koje još topologije UPS uređaja postoje, to ostavljamo za neki drugi put.

Svaki električni uređaj će raditi u rasponu definisanih naponskih nivoa, ali ne obavezno sa optimalnim performansama. Kada naponski nivo padne izvan svog operativnog opsega, uređaj može prestati sa radom, može doći do kvara ili uređaj može biti oštećen.

Naponski nivoi koji dolaze iz električne mreže su veoma dinamični i većina će se sigurno promeniti tokom vremena i elektrodistributivno preduzeće vas neće unapred upozoriti kada, koliko i u kom pravcu će se promeniti.

Sada vam je verovatno jasnije zašto treba koristiti relativno osetljive elektronske uređaje u skoro svim aspektima života, poslovanja i industrije, i otkud rastuća potreba za regulaciju napona.

APC-Line-R-1200VA-Automatic-Voltage-Regulator-protection-against-brownouts-and-overvoltages-LE1200I-2

APC LE1200I LINE-R 1200VA
Broj utičnica: 4
Tip utičnice: IEC 320-C13
Dodatna zaštita: IEC-320 C14
Ulazni napon: 230 V
Ulazna frekvencija: 50/60 Hz
Maksimalna struja po fazi: 5,2 A
Surge rating: 300 J
EMI/RFI Noise rejection: 55 dB
Maksimalna struja – Normal: 0 kAmps
Maksimalna struja – Common: 12 kAmps
Propusnost napona: 900 V
Cena: 6.970 RSD
www.schneider-electric.rs

Leave a Reply