Početna Broj 182 TEST: Asus ZenBook Pro UX501 – Jednostavno moćan

TEST: Asus ZenBook Pro UX501 – Jednostavno moćan

Laptop koji nije namenjen svima, već samo zahtevnim korisnicima

Od kompanije Asus dobili smo na testiranje jedan od njihovih najjačih modela laptopa koji spada u kategoriju multimedija. Dizajn na ovom računaru je takoreći savršen. Izrađen je od metala što mu itekako daje eleganciji i osećaju da koristite premijum računar. Na ivicama je metal brušen sa oborenim ivicama, tako da se presijava u određenom uglu. Vidi se da su u Asusu odradili dobar posao što se tiče dizajna i premijum osećaja. Naravno zbog toga što je od metala malo je i teži, ali to je kompromis koji moramo da prihvatimo. Sa druge strane dosta je tanak, tako da može parirati i drugim ultrabukovima bez stida. Sive je boje, tako da je to još jedan plus eleganciji kojom odiše ovaj futuristički laptop.

Displej je 4K rezolucije, tako da je sve savršeno jasno, oštrina je odlična, a boje su tople i dobro kalibrisane. Uglovi gledanja fantastični jer nema nikakvog gubitka kvaliteta iz kojeg god ugla gledali u njega. Ekran reaguje na dodir (touch-screan), i Windows 8.1 dolazi do punog izražaja; editovanje za one kojima je ovo neophodno u poslu će ići vrlo lako, a po potrebi tu su tastatura i touch-pad.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Touch-pad je dosta veliki i to je pohvalno, lak i brz za korišćenje i reaguje munjevito. Tastatura je odlična, precizna sa belim pozadinskim osvetljenjem tako da u zatamljenim ili u prostorijama bez svetla rad na njoj je udoban i zaista odičan.

Srce ovog laptopa je Intel procesor i7 koji odlično radi svoj posao, a u kombinaciji sa 16 GB radne memorije daje vrhunske performanse. Ovo će značiti puno ljudima koji su na terenu a trebaju im karakteristike jednog jakog desktop računara. Hard disk od SSD 512GB radi munjevito brzo i Windows 8.1 podiže za manje od 10 sekundi. Umnogome doprinosi i snažna GTX960 grafika. Ona pomaže da sve teče glatko, a ne boji se ni najnovijih igara.

UX501JW_Front-Open135

Kamera je prosečna i po nama je mogla da bude bolja s obzirom na konfiguraciju celog uređaja. Zvuk, iako je lepo osmišljen (zvučnici se nalaze u međuredu tastature), nije na očekivanom nivou. S obzirom na respektabilno ime proizvođača – B&O – nadali smo se jačem zvuku. Da ne dođe do zabune, velika većina korisnika neće imati zamerke na audio komponentu ultrabooka, ali ako želite glasnije iskustvo, moraćete dokupiti eksterne zvučnike. Ovo je verovatno zbog tankog kućišta koje je jako izraženo na ovom modelu, a znamo da je za pun zvuk potrebna veća zapremina zvučnika.

Od portova ima 3 USB-a, jedan HDMI, izlaz za slušalice kao i čitač memorijskih (multimedijalnih) kartica, nema mrežni ulaz ali to je rešeno tako što u pokovanju koje dolazi sa laptopom imate i kabl koji je sa jedne strane mrežni a sa druge USB, tako da ne morate da brinete ako vam je gigabitna mreža neophodna za rad.

Koliko ima snage ovaj laptop govori i to da glatko pušta video koji je u 4K rezoluciji, i omogućava lako uređenje istog. Moguće je baratanje sa ovakvim videom i kasnije emitovanje na 4K TV ili projektor.

ZenBook Pro model je namenjen prvenstveno ljudima koji snimaju spotove i žele da ih edituju na licu mesta, i tako smanje vreme nastajanja istog. Takođe, ljudima koji se bave fotografijom, pa im treba brzo editovanje na hiljade fotografija u datom vremenu. Poslednja grupa kome će ovaj laptop biti zanimljiv su ljudi koji ne žale novac za vrhunske performanse kojima će sigurno biti prezadovoljni. UX501 sigurno nije za široke mase, ali oni koji cene brzinu, preciznost i stabilnost, sigurni smo da neće biti razočarani onim što su dobili za svoj novac.

Asus UX501
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i7 4720HQ 2.6-3.6 GHZ
RAM: 16GB DDR3
Disk: SSD 512GB
Grafika: GeForce GTX 960M 4G GDDR5
Zvuk: B&O Ice Power
Ekran: IPS 15.6“ 3840×2160 px, osetljiv na dodir
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 3xUSB, HDMI, audio izlaz, čitač memorijskih kartica
Baterija: 96 Wh
Cena: oko 1800 EUR
www.asus.rs

Leave a Reply