Početna Broj 179 TEST: BenQ VW2430 – Hipsterski monitor

TEST: BenQ VW2430 – Hipsterski monitor

Univerzalac namenjen Win i Mac korisnicima

Panasonic TV

d trenutka kada su se pojavili LCD monitori, TN paneli su preuzeli primat zbog svoje niske cene i pristojnih performansi. Boljka sa uglom gledanja nikada nije u potpunosti otklonjena, a kompanije poput Samsunga i LG-ja su upravo tu videli svoju priliku. Naredna generacija panela je predstavljena u vidu IPS (LG) i VA (Samsung). Dok je Samsung u početku svoje panele ugrađivao uglavnom u svoje skupe modele, ni LG nije imao previše izbora, jer je cena ovih panela bila skuplja od TN pandana. U međuvremenu, predstavljene su ekonomičnije verzije i IPS i VA panela, pa smo dobili priliku i da u nižim cenovnim kategorijama uživamo u odličnim uglovima gledanja i vernom prikazu boja.

Sa svojim prednostima IPS paneli su pokupili najveći deo tržišta, pa je sada najveći deo ponude upravo opremljen IPS panelima, bilo eIPS (budžetskim verzijama), bilo kvalitetnijim verzijama. Kada su u pitanju monitori namenjeni igračima, TN paneli zbog svog visokog osvežavanja i dalje predstavljaju jedini pravi izbor, dok su VA modeli u najvišim kategorijama i dalje izbor profesionalaca koji žele precizan i tačan prikaz.

ATV & NAUTICA 2020

BenQ je kompanija koja je spojila sve tri strane, jer u svojoj ponudi ima TN, IPS i VA monitore. Dok smo se sa prva dva tipa dosad susretali, model BenQ VW2430 je pre svega okrenut Mac korisnicima, zbog svog dizajna i bele boje u kojoj se nalazi displej. Mac kompatibilnost je takođe jedna od bitnih karakteristika, pa će korisnici kojima Windows nije prvi izbor operativnog sistema biti radosni zbog još jedne pridošlice njihovom ekosistemu.

Specifičan asimetrični dizajn postolja krasi ovaj 24-inčni model sa veoma kvalitetnim displejom. Kao i kod drugih VA panela, uglovi gledanja zatvaraju skoro celih 180 stepeni po obe ose, a tu su i kontrast od 3000:1 i 8-bitni panel za precizan prikaz boja (6-bitni sa ARF kontrolom ima iste performanse kao i nativni 8-bitni). Monitor prima DVI i VGA konekcije, a fullHD rezolucija u 16:9 odnosu stranica garantuje multipraktično uživanje, bilo u svakodnevnom radu, bilo pri gledanju filmova.

Samo postolje svojom asimetrijom izdvaja ovaj model od konkurentnih rešenja, a kako korisnici Mac računara uvek uz sebe imaju neki od iPhone pametnih telefona, držač za iste s leve strane biće idealno rešenje kada morate da radite i istovremeno pazite na telefon ili nešto gledate na njemu. Ako sklonite držać dobićete zgodno mesto za držanje sitnica i stvari koje inače „beže“ po radnom stolu.

BenQ se takođe ponosi i činjenicom da kućište monitora nema nikakve premaze i boje, te da je veoma ekološki i bez škodljivh hemikalija. Iako ne vidimo sebe u situaciji da dajemo deci da glođu monitore kad im rastu zubi, jer bi tada bilo bitno da li kućište ima boju, premaz ili štetne hemikalije, konstatovaćemo samo da je lepo sa njihove strane što brinu o našem okruženju.

Moramo priznati da prosečan korisnik ne voli da u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje menja podešavanja monitora i prikaz. Međutim kada znate da ćete dugo vremena da provedete gledajući filmove ili pišući tekst, nije na odmet odabrati neki od šest predefinisanih modova rada koji prilagođavaju prikaz onome što se nalazi na monitoru. Pored boljeg prikaza ne zaboravite ni uštedu energije, jer će se svetlina prilagođavati pojedinim modovima i na taj način će potrošnja biti smanjena.

Ako sumiramo utiske pomenućemo da je BenQ VW2430 jedan kvalitetan monitor sa nesvakidašnjim dizajnom koji svoje vlasnike traži u nekoliko kategorija. Bela boja i kompatibilnost sa Mac računarima će privući ovaj deo publike, a i oni koji koriste druge računare će biti srećni nesvakidašnjim asimetričnim dizajnom i specifičnim držačem koji može biti korišćen za telefon, vizit-kartu, ili kao mesto za sitnice. Pored svega ovoga, dobar panel i dijagonala od 24 inča čine ga odličnim univerzalcem koji će se prikloniti najrazličitijim korisnicima, bilo da se radi o igračima, filmofilima ili profesionalcima kojima je bitan precizan prikaz.

BenQ VW2430
Dijagonala: 24 inča
Rezolucija: 1920×1080 piksela
Tip panela: VA
Odziv: 4 ms (GTG)
Ulazi: VGA, DVI
Cena: 26.694 RSD
www.benq.rs

Leave a Reply