Početna Broj 167 TEST: Canon EOS 1200D – Moćan aparat za početnike

TEST: Canon EOS 1200D – Moćan aparat za početnike

Canon je unapredio svoj entry-level DSLR aparat i predstavio novu iOS i Android aplikaciju namenjenu početnicima

blank
ATV & NAUTICA ATV

Kompanija Canon, jedan od glavnih sponzora silaska DSLR aparata „u narod“, nesmanjenim tempom sprovodi svoj plan omasovljenja (polu)profesionalnih fotoaparata. Prateći zahteve neiskusnih korisnika koji bi digitalne fotoparate i mobilne telefone rado zamenili ozbiljnijim „igračkama“, Canon je ponudio aparat koji nudi napredne mogućnosti po više nego prihvatljivoj ceni, kao i jednostavnost koja će novopečenim entuzijastima olakšati prve korake u svetu „ozbiljne“ fotografije. Nešto slično već su ponudilli Nikon (D3300) i Pentax (K-5).

Canon EOS 1200D je malo unapređeni naslednik modela 1100D, koji pored prepoznatljivog kvaliteta nudi i jednu novinu – odlično osmišljenu EOS Companion aplikaciju za upoznavanje i korišćenje aparata, koja početnicima u svetu DSLR fotografije pruža potrebnu dozu sigurnosti u radu na praktičan način, putem tutorijala i trikova koji objašnjavaju sve funkcije aparata. Što se unapređenja tiče, ona su vidljiva na planu rezolucije senzora (18 spram 12,2 Mpx, uz nešto malo veći senzor i dobri, stari DIGIC 4 procesor), ISO raspona (režim 12800 extended), LCD ekrana s dvostruko višom rezolucijom, podrške za full HD video-zapise pri 30 fps, uz mogućnost fotografisanja tokom snimanja. Iako sâm aparat ne podržava WiFi povezivanje, kompatibilan je sa Eye-fi memorijskim karticama koje obezbeđuju bežični prenos fotografija na mobilne uređaje.

ATV & NAUTICA 2020

Canon’s Digital Photo Professional softver za uređivanje fotografija uključen je u paket, što je svakako dobra vest, budući da program nudi mnoštvo opcija za podešavanje slike, primenu kreativnih filtera nalik onima u Instagramu. 1200D u osnovnom kitu nudi 18-55mm f/3.5-5.6 IS III objektiv (28.8-88 mm na ekvivalentnom 35mm sočivu) sa izuzetno dobrim mehanizmom za stabilizaciju slike.

EOS-1200D-(27)

Kompaktno i ergonomski pažljivo skrojeno kućište obezbeđuje krajnje udobno korišćenje, siguran grip i jednostavno podešavanje (Canon ovde nije insistirao na velikom broju dugmića i točkića, kako ne bi nepotrebno obeshrabrio početnike, kojima je ovaj aparat i namenjen). Sve popularnija polikarbonatna smesa od koje je napravljen „kostur“ aparata ne ostavlja naročito povoljan utisak, jer pod prstima ostavlja utisak jeftinije plastike, ali zapravo predstavlja zahvalan materijal, naglašeno otporan na ogrebotine i manja mehanička oštećenja (uspešno su ispunjeni zahtevi za portabilnost i otpornost).

Rezolucija od 460K na ekranu dijagonale 3 inča može se u prvi mah učiniti skromnom, ali kvalitet slike je izvanredan u svakom smislu (osvežavanje, reprodukcija boja, vidljivost pod različitim uglovima gledanja, čitljivost na dnevnom svetlu…). Automatsko fokusiranje odvija se preko devet fiksnih tačaka i na momente može biti sporije nego što bi se očekivalo od DSLR aparata – koristeći tražilo na dnevnom svetlu, aparat je izvanredno živahan i omogućava „hvatanje“ i najbržih scena, dok u live view režimu i pri lošijem osvetljenju, performanse osetno padaju. Full HD video je više nego dobrodošla novina, a za pohvalu je i podrška za 720p rezoluciju pri brzini od 60 fps, koja omogućava snimanje pristojnih slow-motion snimaka (na ovom planu nedostaje samo eksterni mikrofon da zabeleži kvalitetniji zvuk).ž

EOS-1200D-(25)

Kvalitet fotografija u ISO rasponu 100 – 6400 je za svaku pohvalu, s tim da pri vrednostima iznad 1600 raste nivo šuma (Digic 4 procesor, pri tome, ima tendenciju da ambicioznije „pegla“ JPEG, pa će slike postati znatno „mekše“ od idealnih). Balans je odličan, tako da manuelno podešavanje uglavnom neće biti potrebno, dok je renderovanje boja više nego reprezentativno. Plus beležimo i na račun dinamičkog opsega, koji je u osnovi dovoljno širok da ne zahteva HDR intervencije.

Sve u svemu, Canon EOS 1200D predstavlja ostvarenje sna za svakog korisnika koji pravi prve korake u svetu DSLR fotografije. Aparat je kvalitetno sklopljen, kompaktan i lagan, jednostavan za korišćenje i, što je najvažnije – izuzetno povoljan.

Canon EOS 1200D
Senzor: CMOS 18,7 Mpx (22,3 mm x 14,9 mm)
ISO: 100 – 12.800
Zum: 3x
Video: 1080p / 60 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: Super TFT 3”, 460k
Povezivanje: miniUSB, HDMI
Dimenzije: 129,6 x 99,7 x 77,9 mm; 480 g
Cena:
EOS 1200D BLK Body – 52.290 RSD
EOS 1200D EFS18-55 III – 58.290 RSD
EOD 1200D EFS18-55 IS – 60.990 RSD
www.canon.rs

Leave a Reply