Početna Broj 182 TEST: Canon EOS 6D – Puna torba entuzijazma

TEST: Canon EOS 6D – Puna torba entuzijazma

Fotoaparat profesionalnih karakteristika po pristupačnoj ceni

Napredni smartfoni su u prethodnih nekoliko godina značajno ugrozili tržište kompaktnih namenskih fotoaparata, ali je zauzvrat porasla tražnja za DSLR kamerama namenjenim entuzijastima i naprednim amaterima, najpre zbog kvaliteta fotografija i mnogo bolje kontrole parametara snimanja. DSLR aparati u nižim klasama poseduju APS senzor (označen kao APS-C, DX ili APS-H, u zavisnosti od proizvođača) koji je manjih dimenzija u odnosu na profesionalne modele koje krasi takozvani full-frame foto-čip (ekvivalent 35-milimetarskom filmu). Manji senzor znači manje dimenzije aparata i objektiva, kao i pristupačniju cenu, dok full-frame obezbeđuje viši kvalitet snimaka. Razlika u ceni između ove dve kategorije kamera je po pravilu značajna, pa su proizvođači pokušali da nađu rešenje koje bi bilo neka vrsta „mosta“ za prelazak na full-frame. U izvedbi kompanije Canon to je model EOS 6D, robustni i praktični aparat koji će zadovoljiti potrebe entuzijasta, ali i profesionalaca koji žive od fotografisanja.

Otporan
Premda nešto manji i lakši od svojih parnjaka u višoj klasi, 6D nije izgubio na robustnosti i udobnosti rukovanja, naprotiv. Telo je najvećim delom izvedeno od metalne legure presvučene plastikom, s tim što je gornji deo izrađen od polikarbonata radi dostupnosti WiFi i GPS antena (vidi okvir). Kućište je otporno na vlagu, prašinu i svaku drugu vrstu surovijih uslova korišćenja, a pri baratanju deluje sigurno i čvrsto. Rukohvat sa desne strane je više nego udoban, a raspored funkcijskih tastera za svaku pohvalu. Očekivano, sa gornje strane je mali LCD ekran koji prikazuje sve bitne parametre snimanja, a pored njega su sa obe strane poređani dugmići za brzu promenu opcija. Tu je i standardni brojčanik za promenu režima rada (M, Av, Tv, P i dodatne opcije), navigacioni točkić i direkcioni taster, kao i dodatni tasteri za brzi meni (Q) i druge najčešće operacije. Zbog svega toga smo veoma retko imali potrebu da „zalazimo“ u inače dobro organizovan ali veoma kompleksan sistem menija na glavnom displeju.

Najbolji telefoni 2019

Ekran je dijagonale 3 inča, u veoma dobroj rezoluciji i sa odličnom vidljivošću pri dnevnom svetlu. Nažalost, nije osetljiv na dodir niti je moguće njegovo rotiranje, ali su to opcije koje profesionalci ionako ne očekuju. Osim za pregled slika, koristićete ga u „live view“ režimu kada niste u mogućnosti da koristite optičko tražilo ili ako snimate video-zapise. Kad smo kod videa, omogućeno je snimanje u Full-HD rezoluciji sa različitim brojem snimaka u sekundi, a tu su i ugrađeni stereo-mikrofon i ulaz za eksterni audio.

EOS-6D-BCK-w-BG-E13

Od svega po malo
Budući da je reč o SLR aparatu, pomenuto tražilo je optičko, odnosno koristi pogled kroz objektiv za kadriranje. Prikaz je nešto manji nego što sliku vidi „oko“ kamere (0.71x), ali to je nešto na šta su iskusni fotografi naviknuti. Sistem za automatsko uoštravanje poseduje 11 tačaka grupisanih po sredini kadra, a samo je centralna tačka „ukrštena“, odnosno sposobna za preciznije fokusiranje u uslovima slabijeg osvetljenja ili kada ne postoji izražen kontrast na predmetu snimanja. Iako tokom korišćenja zaista nismo imali problema sa fokusiranjem, verujemo da će pojedini korisnici biti pomalo razočarani nešto starijim AF sistemom. Ukoliko nemate potrebu za snimanjem sportskih takmičenja i drugih prilika gde je brzo fokusiranje apsolutni prioritet, teško da ćete primetiti ovaj nedostatak.

Drugi detalj na koji će se neki profesionalci namrštiti je samo jedan slot za memorijsku karticu. Vrhunski modeli po pravilu poseduju dva, tako da se fotografije snimaju istovremeno na dve kartice radi čuvanja rezervne kopije. Sve opisano su kompromisi da bi dimenzije i cena bili manji. Ipak, kompromis nije napravljen u pogledu kvaliteta snimljenih fotografija. Full-frame senzor u rezoluciji 20 megapiksela obezbeđuje veoma oštru sliku, sa puno detalja i minimalnim šumom, čak i pri višim vrednostima ISO osetljivosti. Zasićenost boja, kontrast i oštrina JPG fotografija „iz aparata“ su na veoma visokom nivou, a tu je i opcija pravljenja RAW zapisa za postprodukciju, odnosno naknadnu obradu. Zbog toga je, uz dovoljno „brz“ objektiv (veliki maksimalni otvor blende), EOS 6D pravi šampion kada je u pitanju snimanje pri slabijem osvetljenju, kao i u mnogim drugim situacijama, bilo da ga koristite profesionalno ili da prosto uživate u fotografisanju.

I WiFi i GPS
EOS 6D je jedna od retkih kamera namenjenih za profesionalnu upotrebu sa ugrađenim WiFi i GPS modulima. Prvi služi za povezivanje sa računarima, telefonima i drugim mobilnim uređajima, sa dva osnovna cilja – prvi je preuzimanje fotografija „u hodu“, bez potrebe za vađenjem kartice, a druga daljinsko upravljanje kamerom. Potonja namena istovremeno štedi novac za nabavku namenskih daljinskih okidača i kontrolera. Podešavanje i povezivanje je jednostavno, a obezbeđene su i mobilne aplikacije za sve veće softverske platforme. Premda nismo imali većih problema pri njihovoj upotrebi, ostaje primedba da aplikacijama nedostaje malo „poliranja“.

GPS je takođe veoma koristan jer, kada je uključen, automatski upisuje geografsku lokaciju u datoteke sa snimcima. Uz odgovarajuće aplikacije, moguće je kreirati albume sa mapama snimanja, a poznato je i da internet pretraživači pri indeksiranju daju prednost fotografijama koje imaju upisane GPS koordinate. Pored toga, pri promeni vremenskih zona, GPS podešava i časovnik na aparatu bez intervencije korisnika, što će znati da ceni svako ko je morao svako malo da menja vreme na kameri. Obratite pažnju da GPS ostaje aktivan i kada je aparat isključen (zbog bržeg uspostavljanja veze sa satelitima), pa dodatno troši bateriju. Stoga preporučujemo da ga isključite u meniju ako vam nije potreban.

Canon EF 40mm f2.8 STM
Uz aparat smo na testiranje dobili i odgovarajući objektiv. Ovoga puta to je fiksno (prime) „staklo“ žižne daljine 40mm, sa maksimalnim otvorom blende f/2.8, što garantuje više nego dobre rezultate u uslovima slabijeg osvetljenja. Reč je o „palačinka“ objektivu (eng. pencake) koji je izuzetno tanak. Pošto je vidno polje normalne žižne daljine, tj. približno onome što vidi ljudsko oko, u kombinaciji sa relativno malim aparatom EOS 6D postaje idealan za svakodnevno nošenje i upotrebu u svakoj prilici. Premda ne nudi najbrže moguće fokusiranje, ovaj objektiv je optički veoma kvalitetan, oštar i bez značajnijih sfernih i hromatskih aberacija. Tihi autofokus odlično se pokazao pri snimanju video-materijala, a relativno pristupačna cena čini ga još primamljivijim.

Canon EOS 6D
Tip: dSLR
Senzor: CMOS, full frame, 20 Mpx, 5.472×3.648 px
Procesor: Digic 5+
Format fajla: JPEG, RAW
Video: Full HD, 30, 25 i 24 fps, H.264
Auto fokus: 11 tačaka, detektovanje lica
Brzina okidanja (min-max): 30 s – 1/4000 s
ISO raspon: 100-25.600
Ekran: 3 inča, 1Mpx, live view
Tražilo: optičko, 97%, 0.71x
Ugrađeni blic: ne
Memorija: SD/SDHC/SDXC
Povezivanje: USB, HDMI, WiFi
Baterija: LP-E6
Dimenzije: 145x111x71 mm, 770 g
Ostalo: GPS
Cena: 245.999 RSD
www.canon.rs

Leave a Reply