Početna Broj 182 TEST: Dell Inspiron 17 5749 – Majstor dobrog balansa

TEST: Dell Inspiron 17 5749 – Majstor dobrog balansa

Opušten pristup, kvalitetan balans i solidno zaokružena celina se nekada više cene – i bolje prodaju – od šampiona u pojedinim kategorijama

Panasonic TV

Diferencijacija po kategorijama može se vršiti na dva bazična načina – tako da delite računare po njihovim hardverskim karakteristikama, ili da ih delite po grupama korisnika kojima je namenjen. Dell nam donosi jedan veoma interesantan model, koji deluje kontraintuitivno po nekoliko faktora. Sa jedne strane, u vremenu kada navodno postoji pomama za što tanjim i lakšim računarima, ovo je klasična 17,3“ mašina, „desktop replacement“ i multimedijalni računar. Sa druge strane, on u tako velikom pakovanju donosi ultrabuk hardver. Zaista, zbog čega onda jednostavno ne odmahnemo rukom i nastavimo da tragamo za nečim boljim?

I za uživanje i za rad
Odgovor na gornje pitanje dobićemo analizom profila korisnika kojem je namenjen. Tržište je prepuno korisnika kojima mobilnost nije na prvom mestu, i koji bi je rado žrtvovali – barem do određenog stepena – za povećanu udobnost u radu, kakvu im omogućava prostraniji ekran, veća tastatura ili tačped. Isto tako, kada posmatramo hardver računara, bez obzira što se radi o štedljivoj ULV platformi, ipak je to Intel Broadwell hardver najnovije generacije, koji je itekako u stanju da isporuči performanse na nivou mejnstrim mašina. Dakle, na toj strani se ništa ne gubi, ali se na drugoj strani dobija kod autonomije, pošto je ULV hardver izuzetno energetski efikasan. Tako Inspiron 17 jeste u stanju da isporuči oko 6 sati autonomije tokom nezahtevnog korišćenja, i preko tri i po sata gledanja filma. Sasvim dovoljno, zar ne?

TOP 5 App za bolje pamcenje

Da korisnici mogu biti zadovoljni, govori i prvi susret sa laptopom. Naravno, on je glomazan i masivan (preko 3,2 kilograma), ali teško da biste to rekli posmatrajući njegove fotografije. Poklopac je prekriven aluminijumskim slojem, a unutrašnjost je potpuno crna i veoma dopadljiva, sa tastaturom island tipa i velikim tačpedom.

in17_574xt_enb_living_room_02

Idealan uređaj za sve kojima treba laptop velikih gabarita jer smatraju da su veliki ekran ili tastatura udobniji za rad, a pritom odličan „desktop replacement“ i multimedijalni računar

Snage ima… dovoljno
Hardverska osnova je veoma dobro osmišljena. Procesor ovog računara je Intel Core i7-5500U, sa dva jezgra koja rade na 2,4 GHz i u stanju su da podignu radni takt sve do 3 GHz. Nude više nego dovoljno snage za sve moguće izazove koje ćete postaviti pred ovaj laptop. Slično važi i za grafiku. Sa jedne strane, tu je integrisani štedljivi Intel HD 5500, a sa druge diskretna Nvidia GeForce 840M GT grafika, koja se aktivira u zahtevnijim situacijama. Povoljan utisak zaokružuju prisustvo 8 GB RAM memorije, što je više nego dovoljno, kao i prostrani hard disk kapaciteta 1 TB.

Što se ostalog tiče, Inspiron 17 je prosečan. No, ne tvrdimo to u negativnom smislu. Ekran je tipičan TN 17,3“ panel sa 1600 x 900 rezolucijom, prisutne su standardne varijante kada govorimo o povezivanju (WiFi, Bluetooth, LAN), kao i tri USB porta, HDMI izlaz za eksterni displej i tako dalje.

Još jedna stavka koje se treba dotaći jeste odsustvo preinstaliranog Windows operativnog sistema. Ovo može biti i mana i prednost, zavisno od vaše tačke gledišta. Sigurno je da, sa jedne strane, obezbeđuje da cena bude povoljnija. Što i jeste, budući da se očekivana cena kreće u rangu od oko 700 evra, sasvim primereno onome što laptop donosi. No, i Linux zajednica ima razloga za radovanje. Dell ne odustaje od strategije promovisanja modela sa Ubuntu operativnim sistemom, koji se veoma lako koristi i odlično funkcioniše, moramo priznati. Ipak, skloni smo da verujemo da će većina budućih korisnika ubrzo po kupovini instalirati Windows…

Nije balans samo jogurt…
Danas je lako tvrditi kako je potreban tanak laptop vrhunskih performansi, fenomenalnog ekrana, odličnih sposobnosti kada su sve vrste primena u pitanju, sa dugim trajanjem baterije, što tanji i elegantniji, što „bombastičnijeg“ dizajna. U praksi, nažalost, takve stvari nisu moguće. Moguće je ponešto od toga. Dell je sa ovim laptopom na najbolji način demonstrirao da kompanija svesna ograničenja raznih vrsta može da napravi odličnu segmentaciju, i da korisnicima ponudi veoma dobro balansirane računare. Stoga je veoma lako preporučiti Inspiron 17 svima koji se uklapaju u korisnički profil iz uvodnika ovog teksta, i samim tim to je jasan znak da je misija ovog laptopa – uspela!

FITCH_in17t_574x_mnb_home_02

Dell Inspiron 17 5749
OS: Ubuntu Linux
Procesor: Intel Core i7-5500U, Dual-core 2,4 GHz
Grafika: Nvidia GeForce 840M GT, Intel HD 5500 (integrisana)
Memorija: 8 GB RAM
Storage: 1 TB, DVDRW
Ekran: 17,3“, HD Ready, 1600 x 900
Povezivanje: WiFi Draft N, BlueTooth 4.0, Gigabit LAN
Dodatno: biometrijski čitač otiska prsta
Cena: 117.501 RSD
www.ewe.rs

Leave a Reply