Početna Broj 182 TEST: HP Envy – Laptop na kojem se (ne) zavidi

TEST: HP Envy – Laptop na kojem se (ne) zavidi

U ponudi kompanije HP za korisnike koji žele nešto više nalazi se uređaj koji pleni elegancijom i performansama

Nije svakome potreban laptop koji briljira u svakoj mogućoj potkategoriji ili segmentu. Naročito u vremenima opšteg stezanja kaiša, kakva su aktuelna u našoj zemlji. No, ako mislite da je naša zemlja poseban slučaj, prevarićete se. Kompletna svetska PC industrija traga za magičnom formulom koja će omogućiti da laptop receptura ponovo dopre do širokih slojeva korisnika. Na stagnaciju laptopova svakako utiče i prodaja smartfona i tableta, kao i porast njihove funkcionalnosti. HP je spreman da okuša sreću novim modelom, koji je negde na pola puta između mejnstrim laptopa i ultrabuka. Koliko je u tome uspeo?

I lepota i osećaj
Svaki Envy računar mora da odgovori na visoke standarde koje korisnici postavljaju, i sa punim pravom očekuju od ove klase računara kompanije HP. Uvek su to bili računari vrhunskog dizajna i kvalitetne izrade. Drago nam je da možemo da kažemo da je to i dalje slučaj. Računar izgleda izuzetno dopadljivo, i kao da je izrađen od jednog komada aluminijuma – iako to ipak nije slučaj. Na donjem delu zatičemo velike gumirane trake za prianjanje na podlogu, baš kao i na zadnjem delu poklopca. U praksi, kada se laptop otvori, taj zadnji deo poklopca je tako odsečen da odiže zadnji deo laptopa od podloge, stvarajući tako bolji ergonomski ugođaj. Sve površine deluju čisto i pregledno, sa potpuno dominantnom metalik sivom bojom, koju nećete zateći jedino na okvirima oko ekrana, koji su crne boje.

Najbolji telefoni 2019

Tastatura je izuzetno dopadljiva, sa numeričkim delom, premda bismo voleli da je nešto dubljeg hoda tastera. Ipak, dajemo joj veoma dobru ocenu. Isto možemo reći i za zvučnike, budući da audio-podsistem dolazi sa potpisom poznate kompanije Bang & Olufsen, te ne treba da čudi da zvučnici pružaju visok nivo kvaliteta zvuka za laptop tržište. Ipak, najzanimljivija stvar je tačped, koji je kod Envy modela nešto širi od uobičajenih, u proporcijama samog ekrana. Samim tim je i udobnost prilikom korišćenja na još višem nivou. Desno od njega je biometrijski čitač otiska prsta, što uvećava bezbednost i čini računar pogodnim za korporativne korisnike.

Envy-15-2c15-5

Snage ima… dovoljno
Koncept na koji se Envy oslanja jeste ultrabuk hardver u prostranom kućištu. Unapređenja hardvera u Broadwell generaciji donela su brojne prednosti. ULV procesori raspolažu snagom koja je uporediva sa mejnstrim procesorima, dok sa druge strane donose ogromne prednosti, poput veoma duge autonomije baterije i bešumnog rada. CPU ovog računara je Intel Core i7-5500U. Iako Core i7 oznaka u ULV domenu ne znači ono što u mejnstrim segmentu, sa dva jezgra koja rade na 2,4 GHz i u stanju su da podignu radni takt sve do 3 GHz, ipak nude više nego dovoljno snage za sve moguće izazove koje ćete postaviti pred ovaj laptop. Slično važi i za grafiku, integrisani Intel HD 5500, sa 24 Execution Units i radnim taktom koji varira od 300 do 950 MHz, u zavisnosti od potrebe. Nećete moći da računate na visoke performanse u najnovijim naslovima, ali za sve ostale potrebe je ona i više nego što vam je potrebno.

Ekran je slabija strana ovog računara. Reč je o običnom, glossy panelu TN tipa, rezolucije 1366 x 768 piksela. Premda će to verovatno biti dovoljno za nezahtevne korisnike, ipak nam se čini da je računar sa Envy potpisom trebalo da poseduje višu rezoluciju. Memorije ima dovoljno – 4 GB, baš kao i prostora na hard disku marke Hitachi – 500 GB. Konektivnost je odlična. Četiri USB porta su 3.0 tipa, dobrog rasporeda, podržani su WiFi Draft N i Bluetooth 4.0, kao i gigabitni LAN.

Atleta koji se ne napreže
HP Envy je računar namenjen onima koji žele solidnu mašinu duge autonomije u prostranom kućištu sa velikom tastaturom i ekranom koji će im značiti u svakodnevnom radu. Najbolje poređenje bi bilo sa sportistom koji uz relativno malu dozu treninga i naprezanja ostvaruje prosečne rezultate, čime je on lično sasvim zadovoljan, jer nema ambicija da juri šampionske pozicije. I to je OK. Uz autonomiju baterije od čak 11 sati, te uz prisustvo Windows 8.1 operativnog sistema kojeg ćete lako nadograditi na „desetku“ čim se dotična pojavi, HP Envy predstavlja solidno zaokruženu celinu koju će veliki broj korisnika znati da ceni.

Kvalitetan, pouzdan računar sa svestranim hardverom, dugim trajanjem baterije i solidnim performansama, koji je veoma upotrebljiv u najrazličitijim scenarijima korišćenja.

HP Envy
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i7-5500U, Dual-core 2,4 GHz
Memorija: 4 GB RAM
Storage: 500 GB, DVDRW
Ekran: 15,6“, HD Ready, 1366 x 768
Povezivanje: WiFi Draft N, BlueTooth 4.0, Gigabit LAN
Dodatno: biometrijski čitač otiska prsta
Cena: oko 120.000 RSD
www.hp.rs

Leave a Reply