Početna Broj 182 TEST: HP Pavilion u tri izdanja – Drugačiji i posebni

TEST: HP Pavilion u tri izdanja – Drugačiji i posebni

All in One računari nisu mobilni poput laptopova, niti toliko snažni poput desktopova, i stoga se često nalaze na vetrometini kritike. No, za kvalitetan All in One računar uvek se lako nađe namena...

Panasonic TV

All in One koncept nije za svakoga; reč je o mašinama koje su na zapadu sasvim lepo prihvaćene kao drugi, treći ili četvrti računar u kući, stilizovana mašina za situacije kada neko ne želi da se penje na sprat da bi seo za računar, ali i u svetu poslovnih korisnika, hotela i ugostiteljskih objekata. Vremenom je stvoreno sasvim solidno tržište, na kojem se bore mnogi proizvođači, uključujući i HP. Šta nam američki gigant sprema u ovom segmentu? Reč je o tri naizgled tako slična, ali i dosta različita računara, među kojima se razlika ne izražava samo cenom…

Tri musketara
20“ je ulaz u svet AiO računara, i u tom segmentu HP nudi Pavilion 20, koji je istovremeno i najpristupačniji od tria koji nam je dostavljen na test. Veoma je dopadljivo dizajniran i jednostavan za rukovanje. Oslonjen je na celu prednju ivicu, dok se zadnji deo može postaviti pod određenim uglom, a na donjem delu prednje ivice su velike gumirane nožice za prijanjanje. U skladu sa cenovnim razredom, dolazi sa umerenim hardverskim karakteristikama, koje su nas ipak prijatno iznenadile.

Najbolji telefoni 2019

Naime, njegov Pentium J2900 sa četiri jezgra koji radi na 2,4 GHz u stanju je da isporuči solidan nivo performansi u svakodnevnim, ne naročito zahtevnim primenama. Zaista smo bili prijatno iznenađeni. Ostatak konfiguracije čine 4 GB memorije, hard disk od 500 GB, dovoljan broj USB portova. Ekran ima rezoluciju od 1600 x 900 piksela i prilično je svetao. Isporučuje se sa periferijama, kao i svaki AiO. Ovde zatičemo veoma solidnu klasičnu tastaturu i optičkog miša koji je prilično dopadljivog dizajna.

Model AiO Pavilion od 22 inča svrstava se lestvicu više. Naizgled, reč je o gotovo identičnom a zapravo tako različitom računaru. Isporučuje se sa identičnim periferijama kao i manji rođak, i ima apsolutno identičan dizajn. Međutim, razlike počinju od ekrana, koji je 22-inčni i Full HD rezolucije. Nastavljaju se i produbljuju kada se dođe do hardvera, pošto ovo više nije samo bazični računar, već sasvim solidna mejnstrim mašina. Da, i dalje imamo nominalni Pentium procesor, i to Pentium G2305T koji radi na 2,8 GHz. No, sve ostalo je „izdašnije,“ pa tako memorije ima 8 GB, hard disk donosi kapacitet od 1 TB, a prisutna je i diskretna grafika u vidu AMD Raden R5 A330 čipa – ne naročito snažnog, ali sasvim dovoljnog da popravi utisak tokom korišćenja ovakvog računara. Stoga, iako „na prvu loptu“ deluje veoma slično najpristupačnijem modelu, u praksi imamo računar koji je bolji po praktično svakom pitanju, tako da bi doplata imala smisla… međutim…

Gospodin sa potpisom
…Međutim, tu dolazi i HP Pavilion 23 Bang & Olufsen Signature Edition, koji je toliko napredniji za svega 50-ak evra doplate u odnosu na 22-inčni model, da zaista smatramo da treba izabrati njega, ukoliko vas najjednostavnija varijanta ne zadovoljava. Nije toliko stvar u hardveru, mada se dobija nešto jači Core i3 procesor (ostatak mašine je manje-više isti), već u onome što je na površini. Računar je estetski daleko privlačniji, sa zakrivljenjem na zadnjoj strani, izuzetno dopadljivim „lebdećim“ postoljem. Ukoliko su 20“ i 22“ modeli solidni i korektni, 23“ je pravi lepotan! Zadnji deo je izrađen od kvalitetnijih, naboranih materijala, a na prednjoj strani se nalazi nešto što će zbilja imati efekta na AiO računaru – ekran osetljiv na dodir.

To nije sve, jer ovaj računar dolazi i sa drugačijim periferijama – i dok je zakrivljeni miš ostavio ne naročiti utisak, dotle se čiklet tastatura pokazala izvanrednom, posebno zbog odličnog hoda tastera od 2 milimetra. Osim toga, za celokupan dizajn, kao i audio-sistem, zaslužna je kompanija Bang & Olufsen, koja se očito odlično snalazi u PC vodama. Zahvaljujući tome je i audio-iskustvo na nešto višem nivou. Zamerku upućujemo jedino zbog rasporeda USB portova, pošto usled dopadljivih i istanjenih bokova nije bilo moguće implementirati USB-ove na njima, pa je sve smešteno na zadnjoj strani.

Slični, ali dovoljno različiti
Iako između ovih računara postoje određene razlike, neke stvari su zajedničke. Sve je jednostavno, od samog prvog paljenja, kada upalite računar i za samo koji minut je sve spremno za rad, do svakodnevnog korišćenja. Svi su kompaktni i dopadljivi, a 23“ Bang & Olufsen model može biti ukras sobe u kojoj se nalazi. Svi dolaze sa Windows 8.1 operativnim sistemom, spremnim za apgrejd na Windows 10. U slučaju problema, svi imaju recovery particiju na sebi, kojom ćete lako vratiti računar u početno stanje.

Svi su robustni, dobro izrađeni, ali imamo favorita. Preporučujemo da se odlučite za najskuplji model (osim ako vam je budžet ograničen), jer je mnogo lepši, sa zakrivljenjima, borama, hrapavim površinama, belom maskom, ali i funkcionalniji, sa ekranom osetljivim na dodir, koji je uvek dobar dodatak na AiO računarima. Sa cenom od 500, 650 i 700 evra, mora se reći da je HP dobro odmerio, i u pogledu karakteristika i odnosa uloženog i dobijenog.

Screen-Shot-2015-09-18-at-11.28.38-AM-copy1

Leave a Reply