Početna Broj 180 TEST: HP Pavilion x2 (2015) – Fejslifting i teretana

TEST: HP Pavilion x2 (2015) – Fejslifting i teretana

Osvežena verzija HP-ovog Windows portabilnog hibrida sa unapređenim postoljem iznova definiše pojam pristupačnog „putničkog“ računara

blank
ATV & NAUTICA ATV

Dok uzbuđenje pred pojavu konačne verzije Windowsa 10 raste iz dana u dan, desetak dana pre premijere novog Microsoftovog sistema HP će predstaviti osveženo izdanje jednog od najkvalitetnijih hibridnih računara srednje klase koje smo testirali. Ljubaznošću predstavnika kompanije Hewlett Packard u Srbiji, bili smo u prilici da posle Computexa, gde je prvi put predstavljen, testiramo radnu verziju novog Paviliona x2, i prenosimo vam naše utiske.

Kao i njegov prethodnik, HP Pavilion x2 je zanimljivo koncipiran 10-inčni Windows tablet sa odvojivom tastaturom i postoljem koje sadrži tastaturu i dodatnu bateriju. Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, koje je imalo zanimljiv (mada ne i naročito praktičan) mehanizam sa preklopnim magnetnim osloncem koji je prekriven somotskom tkaninom, novi Pavilion x2 nudi redizajniran dock sa prilično jakim magnetima koji pomažu da se tablet precizno „udene“ u postolje pomoću jedne ruke – za odvajanje su potrebne obe ruke, jer se postolje neće odvojiti od ekrana sopstvenom masom, pa ga prilikom „čupanja“ treba pridržavati. Zahvaljujući tome računar znatno stabilnije leži na stolu – neće se prevrnuti ni kada se ekran savije do maksimalnih 135 stepeni (postolje i tablet imaju gotovo identičnu, neobično malu masu) – i može se, kao pravi nettop, držati u krilu ili na krevetu, što je svakako velika prednost u pogledu udobnosti.

ATV & NAUTICA 2020

Druga prednost je nova tastatura. Ona naizgled nije bitnije promenjena, jer ima tastere sličnog oblika i veličine kao prethodni model, ali uz nešto veću čvrstinu i tvrdoću osećaj pod prstima je bolji, pa smo pravili osetno manje grešaka tokom kucanja (neka vas ne zbune njene male dimenzije – iako je za 7% manja od standardne HP tastature, ona je iznenađujuće udobna i precizna). Funkcijski tasteri aktiviraju se i u ovom slučaju pritiskom na taster ’fn’, što će nekim korisnicima predstavljati izvesnu smetnju u radu. Široki tačped postavljen je ispod sredine prednjeg reda tastera i prilično je precizan, pri čemu donji levi i desni uglovi vrše funkciju tastera na mišu.

Kvalitet izrade je odličan; iako je celokupno kućište napravljeno od plastike – finalna obrada je besprekorna, a utisak je i da je računar dovoljno čvrst da odoli svim izazovima rada u pokretu. Zanimljivo je i to što se tablet može orijentisati i tako da ekran gleda u suprotnom pravcu od tastature, što je zgodno kada računar stoji u izlogu ili na stolu dok prikazuje sadržaj za više posmatrača. Što se različitih estetskih opcija tiče, na raspolaganju su varijante kućišta u beloj, crvenoj i sivoj boji.

„Ispod haube“ smestio se aktuelni Intel Atom Z3736F na 1,33 GHz (proizvođač je nagovestio i mogućnost da do kraja godine ugrađuje Atom Cherry Trail procesore); ovaj procesor je sasvim dovoljan za osnovno pregledanje veba, ali i za reprodukciju HD video-sadržaja, što je jedan od najčešćih zadataka ultraportabilnih računara koje nosimo na putovanja. Odličnim performansama, pored procesora, kumuju i 2 GB RAM-a (ruku na srce, nadali smo se bar dvostruko većoj memoriji), kao i integrisani SSD disk od 32 GB (u ponudi će biti i varijanta sa diskom od 64 GB). Ovo je i jedan od prvih uređaja koji nudi novi, obostrani USB C port za povezivanje i napajanje eksternih uređaja (diskovi, ekrani i slično). Srećom, on ne predstavlja jedinu opciju za USB povezivanje, pa su na raspolaganju i full-size USB 2.0, micro-HDMI i microSD portovi (za bežično povezivanje predviđeni su Bluetooth i WiFi). Iako će se na tržištu pojaviti kada i Windows 10, Pavilion x2 će se isporučivati s Osmicom, a proces nadogradnje na novi sistem biće brz, jednostavan i – besplatan.

Kao i prošle godine, HD (1280 x 800) ekran dijagonale 10,1 inča sa IPS matricom privlači najviše pažnje. Sve bazne karakteristike ovog displeja su za „petaka“: jačina i ravnomernost osvetljenja, kontrast, oštrina, osetljivost na dodir… Utisak je naročito dobar pri reprodukciji filmova, kada do izražaja dolaze bogatstvo kolorita i široki uglovi gledanja. Da novi Pavilion x2 zasluži dodatne bodove na račun multimedijalnog ugođaja, pobrinuo se i par Bang & Olufsen zvučnika s obe strane ekrana, koji se odlikuju glasnim i kristalno čistim zvukom i naročito lepo definisanim basom.

HP Pavilion x2 se isporučuje sa Windowsom 8.1 i jednogodišnjom pretplatom za Office 365, a „srećni dobitnik“ ovog računara biće počašćen sa još 60 gratis minuta za ćaskanje preko Skajpa i terabajtom prostora na OneDrive cloud servisu. Utisak o bateriji ovom prilikom nismo mogli da formiramo, budući da je u pitanju uređaj za testiranje. Ipak, na osnovu prvog utiska može se reći da najava proizvođača o 17 sati autonomnog rada uopšte ne zvuči nerealno.

Kao i njegov prethodnik, maleni Pavilion x2 ostavio nas je u odličnom raspoloženju, pune lepih utisaka. Jer, za cenu po kojoj će se prodavati (oko 300 dolara plus nezaobilazne dažbine), teško da će se u skorije vreme pojaviti ozbiljniji konkurent.

HP Pavilion x2 (2015)
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Atom Z3736F 1,44 GHz
RAM: 2 GB
Disk: Hynix 32 GB eMMC
Optika: nema
Grafika: Intel HD
Ekran: HD IPS, 10,1“, 1280×800 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1xUSB C, 1xUSB 2.0, HDMI, čitač SD/SDHC, audio
Masa: 1100 g (postolje + tablet)
www.hp.com/rs

Leave a Reply