Početna Broj 185 TEST: iPad Pro – Najveći od najvećeg

TEST: iPad Pro – Najveći od najvećeg

Probaćemo da otkrijemo da li je i Apple podlegao trendu da napravi hibridni uređaj

Plus: Ekran, zvuk
Minus: Cena, dodaci koji bi morali da budu u osnovnom pakovanju

Došao je i taj dan da iz kompanije Apple stigne gotovo 13-inčni tablet, a dugo je „idealna“ veličina tableta iznosila oko 10 inča. Iako je na prvi pogled zaista veliki, postavlja se pitanje da li je funkcionalan i da li nam zaista treba ovoliki tablet kada na tržištu imamo uređaje kojima je displej manji nego kod njega?

Kao i svi tableti do sada, izrađen je od aluminijuma, koji mu svakako daje premijum izgled (sudeći po ceni, nema govora da ovaj uređaj nije premijum). Sa prednje strane se nalazi touch ID koji na ovolikom tabletu izgleda sićušno, sa strane su 4 otvora za zvučnike, a sa leve strane pin sa tri konektora, koji služi za tastaturu. Zbog svojih dimenzija i težine malo je nezgodno držati ga jednom rukom ako na primer gledate film koji traje sat i po. To je svakako nedostatak, ali svakako ga možete spustiti na krilo ili krevet i uživati u omiljenom filmu ili seriji ne ometajući ukućane i ne zauzimajući veliki TV; doduše, u svojim rukama tada imate isti ako ne i bolji kvalitet u odnosu na veliki, sobni televizor.

ipad-pro-201510-gallery6

Ekran je na uređaju iPad Pro očaravajući, jer je piksele nemoguće videti golim okom zbog njihove velike gustine, ma koliko se trudili. Boje su odlično kalibrisane, svetlost bi mogla da bude malo jača, ali ovaj tablet nije napravljen da ga koristite po suncu, tako da vam ovo i neće baš smetati. Iako aplikacija YouTube nema mogućnost reprodukcije 4K videa za iOS (po našem mišljenju veliki nedostatak za ovakve uređaje, da ne iskoriste svoj maksimum), našli smo aplikaciju koja emituje video u ovoj rezoluciji i bili smo očarani onim što smo videli. Takvu jasnoću i detalje nismo videli ni na full 4K uređajima. 4K na TV-u i ne može baš da se primeti kada gledate TV na rastojanju od 2 i više metra, ali kada se tablet nalazi na 30-50 cm od vaših očiju definitivno primetite razliku i uživate u svakom detalju.

Tablet pokreće A9X čip kompanije Apple, koji je zaista moćan, i možemo potvrditi ono što je kompanija naglasila na prezentaciji uređaja – da je u rangu najboljih laptopova na tržištu. Toliko je brz da ništa ne koči i ne prekida čak i ako podelite ekran na dva dela, a u uglu se reprodukuje video HD rezolucije – imate utisak da sve radi odlično i glatko. Takav doživljaj nismo imali kada smo testirali konkurentske tablete.

Zvuk koji možete čuti sa ugrađenih zvučnika je jedinstven. Glasan, čist i što je najčudnije, sa dosta jakim basovima. Kažemo najčudnije, jer se do sada nismo susreli ni sa jednim tabletom koji je imao toliko glasan zvuk. Čudesno je kako su inženjeri kompanije Apple uspeli da u tanko kućište ugrade tako jake zvučnike, koji zvuče prosto očaravajuće. Kad pojačate zvuk do kraja nema onog prepoznatljivog gušenja, već je sve i dalje jasno, a veoma glasno.

Kamera na ovom tabletu nije u rangu iPhonea 6S plus, ali je u rangu iPhonea 6. Osam megapiksela je dovoljno za dobre fotke po dnevnom osvetljenju, ali nedovoljno za mračnije prostorije i kada napolju nema dovoljno svetlosti. Maksimalna rezolucija videa je 1080p. Iako je ovaj tablet kao stvoren za 4K rezoluciju, ovog puta ona je izostala, mada bi vas mnogi čudno gledali da ovoliki uređaj podignete u vis i koristite za snimanje, ili fotkajući se po gradu. Ko je pomenuo selfi?

Uz ovaj tablet Apple je napravio i tastaturu i olovku koji se dodatno plaćaju, što je po našem mišljenju velika zamerka. Nažalost, na testiranje nismo dobili ova dva dodatka, tako da nismo mogli da isprobamo kako funkcionišu kao celina. Olovka je namenjena uskom broju ljudi koji se bave dizajnom i dosta je precizna, pa posle kratkog vremena gubite osećaj da radite na tabletu, već se ponašate kao da imate u ruci papir i olovku. Tastatura je namenjena poslovnim ljudima koji često odgovaraju na mejlove. Sâma izrada je kao na najnovijem MacBooku, sa takozvanim „leptir“ tasterima, što omogućava lak rad i da tastatura bude što tanja i što lakša za nošenje. Tastaturu ne punite jer nema eksternu bateriju, već crpi energiju iz konektora od tri pina.

Tablet koji nije računar, ali u skoro svim segmentima može da zameni računar ako nešto hitno morate da odradite, naravno sa tastaturom koju morate dodatno da platite. Iako su iz kompanije Apple saopštili da neće skoro spajati tablet i računar u jedan uređaj, sa ovim tabletom smo na korak od toga. Prosto ne možemo da se otrgnemo misli koliko bi to moćan uređaj bio kada bi se na ovaj hardver dodalo i sve ono što možemo da uradimo sa MacBook-om. To bi bio uređaj koji bi na tržište doneo malu revoluciju. Iako postoje takvi uređaji, oni jednostavno ne rade tako brzo i glatko kao uređaji ove kompanije.

iPad Pro
Dimenzije: 305x220x6,9 mm, 713 g
Ekran: 12,9 inča, 2.048×2.732 piksela, IPS LCD LED-backlight
OS: 9.2
Procesor: Apple A9X, Dual-core 2,26 GHz
Memorija: 4 GB RAM 32/128 GB
Kamera: 8 Mpx, 1080p
Baterija: 10.307 mAh
Povezivanje: WiFi, Bluetooth 4.0, NFC
Cena: od 93.890 RSD
Kontakt: Lajtnet

Leave a Reply